Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JAGODY GOJI SUSZONE 250g VIBIO PL

14-05-2014, 8:25
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 9.94 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 9.94 zł     
Użytkownik vibio_pl
numer aukcji: 4151918055
Miejscowość Brzozów
Kupiono sztuk: 24    Zostało sztuk: 975    Licytowało: 17    Wyświetleń: 262   
Koniec: 14-05-2014 08:30:45
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Owoce kolcowoju, znane, jako jagody Goji, są nazywane „czerwonymi diamentami”.


Chińczycy oddają im hołd, poprzez coroczny, kilkudniowy festyn, ku czci tej rośliny. Ich znaczenie w chińskiej medycynie jest bardzo duże, bo jagody Goji są dodawane niemal do każdego leku.


Legenda o jagodach Goji:
Zgodnie z jedną z legend, ok. roku 800 n.e., w pobliżu jednej ze świątyń buddyjskich wykopano studnię. Ściany świątyni porastały pnącza jagody Goji, których dojrzałe owoce wpadały do studni, z której mnisi czerpali wodę. Co ciekawe, mnisi cieszyli się nadzwyczaj dobrym zdrowiem i, nawet w starczym wieku nie mieli siwych włosów, ani ubytków w uzębieniu. Uznali, że zawdzięczają to dojrzałym owocom jagód Goi i, tym odkryciem, podzielili się z chińskimi zielarzami.

Niezwykłe właściwości jagód Goji:
Owoce kolcowoju, znane, jako owoce Goji, to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe, lub czerwone owoce, o wysokiej zawartości składników pokarmowych.
W chińskiej kuchni wykorzystuje się owoce i korzeń krzewu, a w medycynie- owoce.
Owoce Goi są źródłem cennych składników pokarmowych, o szerokich właściwościach.

Właściwości lecznicze jagód Goji:
• W porównaniu do innych owoców, jagody Goji posiadają największą liczbę witamin i składników mineralnych, w tym: zeaksantynę, β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Jagody Goji zawierają też witaminy: C, E i witaminy z grupy B.
• Jagody Goji są źródłem cennych składników mineralnych, w tym: potasu, wapnia i cynku. W swoim składzie zawierając też: błonnik pokarmowy, antyoksydanty, polisacharydy i german.
• Jagody Goji są silnym antyutleniaczem. Mają właściwości zapobiegające starzeniu się, a, pod względem odżywczym, są najbardziej wartościowymi owocami naszej planety.
• Owoce kolcowoju są uważane za najbardziej obiecujący środek, wspierający zdrowie i mogący zrewolucjonizować dietetykę i tradycyjną medycynę XXI w.
• W medycynie chińskiej podkreśla się szczególne działanie jagód, jako środka, stosowanego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby i płuc. Wskazuje się też, że jagody Goji są w stanie zrewolucjonizować dietetykę, a nawet osiągnięcia sportowe w XXI w.
• Udowodniono, że jagody Goji wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, poprawiają ostrość widzenia i pozytywnie oddziałują na ogólną kondycję fizyczną.
• Owoce kolcowoju posiadają zestaw antyoksydantów i są niskokaloryczne. Zaleca się ich spożywanie w leczeniu reumatyzmu, w celu wzmocnienia stawów i kości, oraz wzmocnienia systemu odpornościowego, opóźnienia procesów starzenia, schudnięcia i poprawy sił witalnych.
• Jagody Goji powinny spożywać dzieci z obniżoną odpornością i osoby, żyjące w stresie.

W jaki sposób jeść owoce Goji?
• Owoce Goji mają słodki smak, dzięki czemu można je jeść prosto z drzewa. Równie dobrze smakują w postaci wysuszonej.
• Owoce Goji dodawane są do napojów i posiłków, w tym dań z ryżu i zup. Produkuje się również sok z owoców Goji, a czasami wina.
• Suszone owoce Goji są składnikami batonów i ciastek.
• Badania wskazują, że powinno się spożywać 5-15 g. suszonych owoców Goji dziennie. To pomoże w zapobiegnięciu wielu chorobom i wzmocni organizm.

jagody-goji