Wpływ Jagód Goji na zdrowie człowieka jest znany ludom dalekiego wschodu od bardzo dawna.
Powstała nawet na ich temat legenda.
Za czasów panowania dynastii Tang (ok. roku 800 n.e) została wykopana studnia w pobliżu buddyjskiej świątyni, której ściany porastały pnącza rośliny. Mnisi tej świątyni cechowali się zaskakująco dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Podobno w wieku 80 lat nie mieli oni charakterystycznych cech starzenia takich jak: siwy włosy, brak uzębienia. Uznali oni, że spowodowane jest to wpadaniem owoców jagód goji do tej studni. Swoją wiedzę przekazali chińskim zielarzom.
Cechy Jagód Goji:
Znane są z bardzo silnych właściwości antyoksydacyjnych, oczyszczają organizm, odtruwają wątrobę, wzmacniają odporność, generalnie przedłużają życie. Są bogactwem wielu witam i mikroelementów. Zawierają: zeaksantyny, β-karoten, ryboflawiny, selen i żelazo. Witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składniki mineralne, jak wapń, potas i cynk.
Regulują działanie organizmu, niwelują zmęczenie, wzmacniają stawy, kości, chronią DNA przed uszkodzeniami oraz spowalniają procesy starzenia. Poprawiają jakość widzenia, co szczególnie ważne jest dla osób w podeszłym wieku! Obniżają ciśnienie oraz poziom cukru we krwi.
Jak spożywać owoce goji?
W większości występują w postaci suszonej. Można jeść je bezpośrednio, jak również w postaci zup, deserów, wymieszane z ryżem.
Poleca się również parzenie oraz spożywanie ich w postaci herbaty. Występują również jako składnik owoców oraz win.
Cena za 1 kg