Tytuł | Intensywna uprawa marchwi |
Autor | J. Rumpel |
Wydawca | Hortpress |
Rok wydania | 2004 |
Liczba stron | 142 |
Wymiary | 145 x 205 mm |
Okładka | miękka |
ISBN | 83[zasłonięte]89211-8 |
Marchew odgrywa bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.
Wśród wszystkich warzyw zawiera największe ilości prowitaminy A, spełniającej wiele ważnych funkcji w organizmie, między innymi regulującej procesy prawidłowego widzenia. Marchew zawiera również błonnik pokarmowy oraz różne witaminy i cenne związki mineralne. Jest ponadto pokarmem smakowitym i niskokalorycznym, a więc nietuczącym. Szczególnie ważne znaczenie ma jako surowiec na pożywki dla małych dzieci. Dzięki tym zaletom marchew jest chętnie spożywana, a świadomość jej dobroczynnego wpływu na organizm jest coraz bardziej powszechna. Powoduje to stały wzrost spożycia, a przez to i produkcji marchwi.
W latach 1[zasłonięte]990-20 europejska, podobnie jak i światowa, produkcja marchwi wzrosła ponad dwukrotnie. Wzrostu popytu na marchew można również oczekiwać w Polsce, mimo istniejącej już wysokiej produkcji tego warzywa. Wiąże się to z integracją naszego kraju z Unią Europejską i dostępem do nowych rynków zbytu. Czynnikiem sprzyjającym rozwojowi uprawy jest praktycznie nieskażone środowisko rolnicze Polski i odpowiadające wymaganiom marchwi warunki klimatyczne i glebowe.
W książce opisane są kompleksowo nowoczesne metody uprawy marchwi, zarówno na potrzeby świeżego rynku jak i przetwórstwa, uwzględniające wyniki licznych prac naukowo-badawczych oraz aktualny postęp w agrotechnice i hodowli marchwi. Omówiona jest przydatność odmian, aktualne zalecenia z zakresu uprawy, nawożenia, stosowania herbicydów, zwalczania chorób i szkodników. Omówiono również sposoby przechowania oraz przygotowania marchwi do sprzedaży, zgodnie z normami obowiązującymi w Unii Europejskiej.
Książka pomoże producentom w pełnym opanowaniu zasad nowoczesnej uprawy i umożliwi uzyskanie wysokich i opłacalnych plonów, o wysokich walorach jakościowych, zwłaszcza o odpowiednim wyglądzie, wielkości i kształcie oraz o wymaganej wartości biologicznej, wolnej od nadmiaru azotanów i innych niepożądanych składników. Taka marchew jest i będzie poszukiwana na rynku warzyw świeżych, w eksporcie i przetwórstwie.
Spis treści:
WSTĘP
ZNACZENIE GOSPODARCZE
POCHODZENIE l HISTORIA UPRAWY
OPIS BOTANICZNY
WARTOŚCI ODŻYWCZE l SMAKOWE
DOPUSZCZALNA ZAWARTOŚĆ AZOTANÓW l METALI SZKODLIWYCH DLA ZDROWIA
ODMIANY
Ogólna charakterystyka odmian
Opis odmian
Odmiany bardzo wczesne i wczesne
Odmiany średnio wczesne
Odmiany średnio późne
Odmiany późne
WYMAGANIA KLIMATYCZNE
WYMAGANIA GLEBOWE
STANOWISKO W ZMIANOWANIU
ZASADY WAPNOWANIA l NAWOŻENIA
Odczyn gleby i wapnowanie
Nawożenie organiczne
Nawożenie mineralne
Nawożenie azotowe
Nawożenie fosforowe i potasowe
Nawożenie magnezowe
Nawożenie mikroelementami
Nawożenie dolistne
METODY UPRAWY
Uprawa na glebach mineralnych
Uprawa na glebach torfowych
Terminy siewu
Materiał siewny i sposób siewu
ZABIEGI PIELĘGNACYJNE
Niszczenie skorupy glebowej
Ochrona przed chwastami
Nawożenie pogłówne
Nawadnianie
Obredlanie
UPRAWA PRZYSPIESZONA
Osłanianie wysokimi tunelami foliowymi
Osłanianie niskimi tunelami foliowymi
Płaskie osłanianie folią lub włókniną
ZBIÓR
PRZECHOWYWANIE
PRZYGOTOWANIE DO SPRZEDAŻY
NORMY JAKOŚCIOWE
ZABURZENIA WZROSTU l ROZWOJU
Objawy niedoboru składników pokarmowych
Zaburzenia wywołane złymi warunkami wzrostu
KOMPLEKSOWA OCHRONA PRZED CHOROBAMI l SZKODNIKAMI
Choroby grzybowe i bakteryjne marchwi
Alternarioza naci marchwi i czarna zgnilizna
korzeni marchwi
Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
Jamista plamistość (Cavity spot
Zgorzel gnilna korzeni marchwi i pietruszki
Bakteryjna plamistość marchwi
Parch zwykły marchwi
Mokra zgnilizna korzeniowych
Czernienie korzeni marchwi
Szara pleśń
Rizoktonioza marchwi
Zgnilizna twardzikowa
Szkodniki marchwi
Połyśnica marchwianka
Bawełnica topolowo-marchwiana
Mszyca głogowo-marchwiana
Mszyca bobowo-marchwiana
Golanica zielonka
Rolnice
Guzak północny
Literatura uzupełniająca