Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Intensywna uprawa marchwi

24-01-2012, 5:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 21 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2041192285
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 7   
Koniec: 16-01-2012 13:22:50

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2004
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł Intensywna uprawa marchwi
Autor J. Rumpel
Wydawca Hortpress
Rok wydania 2004
Liczba stron 142
Wymiary 145 x 205 mm
Okładka miękka
ISBN 83[zasłonięte]89211-8

 

 

 

Marchew odgrywa bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.

Wśród wszystkich warzyw zawiera największe ilości prowitaminy A, spełniającej wiele ważnych funkcji w organizmie, między innymi regulującej procesy prawidłowego widzenia. Marchew zawiera również błonnik po­karmowy oraz różne witaminy i cenne związki mineralne. Jest ponadto pokarmem smakowitym i niskokalorycznym, a więc nietuczącym. Szczególnie ważne znaczenie ma jako surowiec na pożywki dla małych dzieci. Dzięki tym zaletom marchew jest chętnie spożywana, a świadomość jej dobroczynnego wpływu na organizm jest coraz bardziej powszechna. Powoduje to stały wzrost spożycia, a przez to i produkcji marchwi.

W latach 1[zasłonięte]990-20 europejska, podobnie jak i światowa, produkcja marchwi wzrosła ponad dwukrotnie. Wzrostu popytu na marchew można również oczekiwać w Polsce, mimo istniejącej już wysokiej produkcji tego warzywa. Wiąże się to z integracją naszego kraju z Unią Europejską i dostępem do nowych rynków zbytu. Czynnikiem sprzyjającym rozwojo­wi uprawy jest praktycznie nieskażone środowisko rolnicze Polski i odpowiadające wymaganiom marchwi warunki klimatyczne i glebowe.

W książce opisane są kompleksowo nowoczesne metody upra­wy marchwi, zarówno na potrzeby świeżego rynku jak i przetwórstwa, uwzględniające wyniki licznych prac naukowo-badawczych oraz aktualny postęp w agrotechnice i hodowli marchwi. Omówiona jest przydatność odmian, aktualne zalecenia z zakresu uprawy, nawożenia, stosowa­nia herbicydów, zwalczania chorób i szkodników. Omówiono również sposoby przechowania oraz przygotowania marchwi do sprzedaży, zgod­nie z normami obowiązującymi w Unii Europejskiej.

Książka pomoże producentom w pełnym opanowaniu zasad nowoczesnej uprawy i umożliwi uzyskanie wysokich i opłacalnych plonów, o wyso­kich walorach jakościowych, zwłaszcza o odpowiednim wyglądzie, wielkości i kształcie oraz o wymaganej wartości biologicznej, wolnej od nadmiaru azotanów i innych niepożądanych składników. Taka marchew jest i będzie poszukiwana na rynku warzyw świeżych, w eksporcie i przetwórstwie.

Spis treści:

WSTĘP

ZNACZENIE GOSPODARCZE                           

POCHODZENIE l HISTORIA UPRAWY

OPIS BOTANICZNY

WARTOŚCI ODŻYWCZE l SMAKOWE

DOPUSZCZALNA ZAWARTOŚĆ AZOTANÓW l METALI SZKODLIWYCH DLA ZDROWIA

ODMIANY

Ogólna charakterystyka odmian

Opis odmian

Odmiany bardzo wczesne i wczesne

Odmiany średnio wczesne

Odmiany średnio późne

Odmiany późne

WYMAGANIA KLIMATYCZNE

WYMAGANIA GLEBOWE

STANOWISKO W ZMIANOWANIU

ZASADY WAPNOWANIA l NAWOŻENIA

Odczyn gleby i wapnowanie

Nawożenie organiczne

Nawożenie mineralne

Nawożenie azotowe

Nawożenie fosforowe i potasowe

Nawożenie magnezowe

Nawożenie mikroelementami

Nawożenie dolistne

METODY UPRAWY

Uprawa na glebach mineralnych

Uprawa na glebach torfowych

Terminy siewu

Materiał siewny i sposób siewu

ZABIEGI PIELĘGNACYJNE

Niszczenie skorupy glebowej

Ochrona przed chwastami

Nawożenie pogłówne

Nawadnianie

Obredlanie

UPRAWA PRZYSPIESZONA

Osłanianie wysokimi tunelami foliowymi

Osłanianie niskimi tunelami foliowymi

Płaskie osłanianie folią lub włókniną

ZBIÓR

PRZECHOWYWANIE

PRZYGOTOWANIE DO SPRZEDAŻY

NORMY JAKOŚCIOWE

ZABURZENIA WZROSTU l ROZWOJU

Objawy niedoboru składników pokarmowych

Zaburzenia wywołane złymi warunkami wzrostu

KOMPLEKSOWA OCHRONA PRZED CHOROBAMI l SZKODNIKAMI

Choroby grzybowe i bakteryjne marchwi

Alternarioza naci marchwi i czarna zgnilizna

korzeni marchwi

Mączniak prawdziwy baldaszkowatych

Jamista plamistość (Cavity spot

Zgorzel gnilna korzeni marchwi i pietruszki

Bakteryjna plamistość marchwi

Parch zwykły marchwi

Mokra zgnilizna korzeniowych

Czernienie korzeni marchwi

Szara pleśń

Rizoktonioza marchwi

Zgnilizna twardzikowa

Szkodniki marchwi

Połyśnica marchwianka

Bawełnica topolowo-marchwiana

Mszyca głogowo-marchwiana

Mszyca bobowo-marchwiana

Golanica zielonka

Rolnice

Guzak północny

Literatura uzupełniająca

 

 

Intensywna uprawa marchwi