Kontakt:tel: (22)[zasłonięte]429 24 lub (22)[zasłonięte]429 24 mail: [zasłonięte]@pwrsa.pl
Wysyłka:Wysyłamy Pocztą Polską we wtorki i czwartki
Za pobraniem wysyłamy jedynie osobom z minimum jedną czerwoną gwiazdką
Uwaga: Koszt wysyłki skalkulowany dla jednej książki. Przy zakupie kilku prosimy o kontakt w celu ustalenia całkowitego kosztu przesyłki
|
Pod redakcją prof. Iwony Szmalter, Sztuka konserwacji i restauracji
Książka jest nowa
Wydawnictwo: PW Rzeczpospolita SA i Międzyuczelniany Instytut Konserwacji i Restauracji Dzieł Dztuki ASP w Warszawie i Krakowie
Rok wydania: 2007
Stron: 336
Cena z okładki: 69 zł
Sztuka konserwacji i restauracji (The Art of Conservation and Restoration)
Sztuka konserwacji i restauracji pod redakcją prof. Iwony Szmalter zawiera materiały z sesji naukowej „Cesare Brandi (1906 – 1988). Jego myśl i debata o dziedzictwie. Sztuka konserwacji – restauracji w Polsce”. Sesja ta została zorganizowana z okazji 100-lecia urodzin włoskiego teoretyka konserwacji w ramach projektu Unii Europejskiej Cultura 2000. Międzynarodowa debata przybrała formę konferencji i wystaw zorganizowanych w ponad 50 krajach Europy i USA. Efektem polskiej konferencji i wystawy, która odbyła się w Muzeum Pałac w Wilanowie w dniach 5-6 października 2007 jest ta publikacja, zawierająca około 30 artykułów wybitnych polskich teoretyków i praktyków konserwacji.
Współwydawcą ww. publikacji jest Międzyuczelniany Instytut Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki ASP w Warszawie i Krakowie.
W publikacji
Sztuka konserwacji i restauracji (The Art of Conservation and Restoration) zawarty jest pełny zestaw referatów konferencyjnych wraz z ich streszczeniami w języku angielskim. Ukazała się w dniu otwarcia konferencji. Po informacjach o samej konferencji i wprowadzeniu autorstwa prof. Iwony Szmelter następuje blok siedmiu pierwszych referatów, zebranych pod wspólnym tytułem Myśl Cesare Brandiego a debata o dziedzictwie dóbr kultury. Jest to próba dokonania swoistego obrachunku, analizy roli, jaką odegrała na przestrzeni dziesięcioleci polskiej konserwacji-restauracji koncepcja Cesare Brandiego, aż do problematyki, którą rodzi dziś sztuka współczesna. Na blok ten składają się artykuły:
- Giuseppe Basile - O Cesare Brandim.
- Wojciech Kurpik - Co w istocie restaurujemy?
- Andrzej Tomaszewski - Cesare Brandi: u źródeł teorii i oddziaływania włoskiej szkoły restauracji.
- Władysław Zalewski - Współczesne problemy rozwiązań estetycznych stosowanych w konserwacji malowideł ściennych w świetle założeń przyjętych przez Cesare Brandiego.
- Iwona Szmelter - Rewizja konceptualnej ramy stworzonej przez Cesare Brandiego dla zachowania wartości dziedzictwa kulturowego, patyny i spuścizny sztuki nowoczesnej.
- Monika Jadzińska - Autentyzm w konserwacji-restauracji sztuki współczesnej w świetle teorii Cesare Brandiego.
- Janusz Krawczyk - Teoria Cesare Brandiego jako przedmiot refleksji historyczno-konserwatorskiej.
Następny blok: Pluribus unum; konserwacja-restauracja - nauka i sztuka a społeczeństwo to przede wszystkim próba skatalogowania i podsumowania najważniejszych problemów i wyzwań współczesności - najnowsze zdobycze technik badawczych i konserwatorskich, a dziedzictwo kultury, próba poszukiwania nowych form komunikacji ze społeczeństwem, nowych form ochrony dziedzictwa. Treści te zawarte są w kolejnych referatach:
- Dusan C. Stulik, (Getty Conservation Institute, Los Angeles) - Art-Science-Conservation: E Pluribus Unum.
- Elżbieta Basiul - Aktualne metody badań dzieł sztuki, a programowanie prac konserwatorsko-restauratorskich, analiza wybranych projektów badawczo-konserwatorskich.
- Grażyna Korpal - Estetyczna sytuacja dzieła sztuki w konserwacji-restauracji.
- Jan Marczak - Wybrane zagadnienia z fizyki we współczesnym rozwoju badań instrumentalnych i metod w postępowaniu konserwatorskim.
- Mieczysław Stec - Projektowanie konserwatorskie jako platforma porozumienia między konserwatorem, a użytkownikiem.
- Bogumiła Rouba - Zagadnienie teorii Cesare Brandiego, a uwarunkowania społeczne polskiej ochrony, konserwacji i restauracji zabytków.
Kolejny blok stanowią opracowania odnoszące się do historii i teraźniejszości każdej z trzech polskich szkół konserwatorskich zebrane pod wspólnym tytułem Polska "sztuka konserwacji-restauracji" - historia i współczesność. Składają się nań opracowania:
- Jerzy Nowosielski - Osiągnięcia Wydziału Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie
- Iwona Szmelter - Sztuka konserwacji w interdyscyplinarnym modelu sztuki i nauki według Bohdana Marconiego - w relacji do współczesności.
- Grażyna Korpal - Wydział Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki krakowskiej ASP - wczoraj, dziś i jutro.
- Maria Ostaszewska - Józef Edward Dutkiewicz, a sztuka konserwacji.
- Jadwiga Łukaszewicz - Toruńska szkoła konserwacji zabytków.
- Józef Flik - Leonard Torwirt - sztuka i nauka w konserwacji zabytków.
- Halina Rosa - Od dawnych traktatów do nowych technologii konserwacji-restauracji książek zabytkowych.
Ostatni blok stanowi 6 opracowań, z których każde podejmuje kwestie teorii konserwacji i restauracji w powiązaniu z konkretnym przypadkiem, grupą obiektów, działalnością zespołu ludzi. Zebrane zostały pod wspólnym tytułem Relacje teorii z podejmowaniem decyzji i praktyką konserwacji-restauracji.
- Jolanta Korcz, Elżbieta Szmit-Naud, Bogumiła J. Rouba - Potrzeba kompleksowego traktowania zabytku i jego historycznych nawarstwień - projekt konserwatorski dla toruńskiej katedry.
- Joanna Czernichowska, - Wybrane projekty badawczo-konserwatorskie zrealizowane przez pedagogów Wydziału Konserwacji-Restauracji Dzieł Sztuki ASP w Warszawie.
- Andrzej Mazur - Współczesne problemy w zakresie decyzji konserwatorskich, występujące podczas kompleksowych prac przy dekoracjach ściennych.
- Marzena Ciechańska - Podmiot czy element całości - sztuka kompromisu; dekoracje ścienne na papierze w restauracji wnętrz zabytkowych.
- Andrzej Koss - Co z dziełem sztuki i zabytkiem po zakończeniu prac konserwatorskich i restauratorskich - współczesne możliwości.
- Marcin Kozarzewski, Przemysław Gorek - Nobilitacja restauracji: Refektarz Konwentu i Wielki Refektarz na Zamku w Malborku w 100 lat po pracach Konrada Steinbrechta.
Proszę sprawdzić co jeszcze możecie Państwo u nas kupić
|