Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

HOTEL I JEGO INFRASTRUKTURA - ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE

28-01-2012, 1:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 32 zł     
Użytkownik azymut-book
numer aukcji: 2021481252
Miejscowość Czeladź
Wyświetleń: 13   
Koniec: 26-01-2012 09:02:28

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

HOTEL I JEGO INFRASTRUKTURA


JORG WILCZYŃSKI

 INFORMACJE:




Wydawnictwo - WUG
Rok - 2009
Stron - 108
Oprawa - KARTONOWA
Format - B5

STAN - NOWA


Hotelarstwo jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się dziedzin gospodarki narodowej. Pod wpływem coraz większych wymagań gości hotelowych, zwiększa się oferta usług hotelowych, co nie byłoby możliwe bez postępu technicznego w dziedzinie wyposażenia hotelu. Ta sytuacja sprawia, że hotelarstwo staje się także coraz bardziej atrakcyjnym pracodawcą. Jednak, aby odnosić sukcesy zawodowe w tej branży trzeba dysponować między innymi odpowiednią wiedzą.
Celem pracy jest przybliżenie Czytelnikowi problematyki infrastruktury hotelu. Praca została napisana w oparciu o wieloletnie doświadczenie zawodowe autora, uzupełnione w szerokim zakresie wiedzą znajdującą się w książkach znanych polskich autorów z tej dziedziny. Wykaz pozycji literaturowych, z których korzystano przy pisaniu tej książki znajduje się na końcu każdego rozdziału. Czytelnika zachęca się do szczegółowego zapoznania się z tą literaturą.
Zakres pracy obejmuje zasadnicze zagadnienia dotyczące procesu inwestycyjnego w hotelarstwie, niektóre elementy zagospodarowania terenu wokół hotelu, wiadomości z zakresu wyposażenia zasadniczych zespołów hotelu, a także przystosowania obiektu dla gości niepełnosprawnych i współczesne tendencje w wyposażeniu hotelu, uwzględniające także wpływ postępu technicznego.

 ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM KUPUJĄCYM O WĄTPLIWEJ REPUTACJI ALLEGRO

* wysyłka odbywa się w ciągu MAX. 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
FAKTURY VAT


Opis:
WSTĘP

I. Procesy inwestycyjne w hotelarstwie 11

1.1. Rodzaje budownictwa hotelowego i trendy rozwojowe 13
1.2. Zamiar budowy hotelu 14
1.3. Wybór terenu pod budowę hotelu - lokalizaq'a hotelu 18
1.4. Program budowy hotelu uwzględniający jego program użytkowy 19

1.5. Środki finansowe inwestycji oraz czas zwrotu nakładów 20
1.5.1. Koszty budowy hotelu wraz z pierwszym wyposażeniem 20
1.5.2 Rachunek ekonomiczny przedsięwzięcia inwestycyjnego 22
1.5.3. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestycje hotelowe 22

1.6. Uwarunkowania realizaq'i inwestyq'i wynikające z prawa budowlanego, prawa ochrony środowiska i ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym 24
1.6.1. Projekt architektoniczno-budowlany 25
1.6.2. Pozwolenie na budowę i realizacja budowy 26
1.6.3. Realizacja budowy 27
1.6.4 Przekazanie obiektu do użytkowania 28

Bibliografia 29
Akty prawne 30

II. Zagospodarowanie terenu wokół obiektu 31

2.1. Drogi dojazdowe i chodniki 31
2.2. Parkingi i miejsca postojowe dla samochodów 32
2.3. Zieleń i parki 32
2.4. Urządzenia sportowo-rekreacyjne zewnętrzne 32
2.5. Instalacje podziemne 33

Akty prawne 33

III. Wiadomości wstępne z zakresu wyposażenia hoteli 35

3.1. Uwarunkowania prawne i pozostałe 36
3.1.1. Uwarunkowania prawne 36
3.1.2. Uwarunkowania pozostałe 37

3.2. Związki pomiędzy wyposażeniem a rodzajami hoteli 37
3.3. Wpływ segmentu gości hotelowych na wyposażenie oraz zakres użytkowy zespołów funkcjonalnych hotelu 39
3.4. Zasadnicze wymagania stawiane elementom wyposażenia 39

Bibliografia 40
Akty prawne 40

IV. Wyposażenie hallu hotelowego i recepcji 41

4.1. Podstawowe funkq'e zespołu hallu hotelowego i recepcji 41
4.2. Główne zespoły węzła recepcyjnego 41
4.3. Funkq'e hallu recepcyjnego w obsłudze gości hotelowych i jego wyposażenie 42
4.4. Funkcje recepq'i hotelowej i jej wyposażenie 43

Bibliografia 45
Akty prawne 45

V. Wyposażenie jednostek mieszkalnych 47

5.1. Typy i funkq'e jednostek mieszkalnych 47
5.2. Wymagania stawiane elementom wyposażenia jednostek mieszkalnych 48
5.3. Wyposażenie i aranzaq'a wnętrz jednostek mieszkalnych zapewniające oczekiwany komfort pobytu gości 49
5.4. Węzły higieniczno-sanitarne w jednostkach mieszkalnych 51
5.5. Bielizna hotelowa 52
5.6. Pralnia własna czy zlecanie prania na zewnątrz? 54
5.7. Oświetlenie jednostek mieszkalnych. Wentylaq'a i klimatyzacja 55
5.8. Wyposażenie służby pięter, piętrowe zespoły dyżurne 56

Bibliografia 57
Akty prawne 57

VI. Wyposażenie hotelowego zakładu gastronomicznego 59

6.1. Wymagania formalne co do zakresu świadczenia usług gastronomicznych i wielkości hotelowego zakładu gastronomicznego 59
6.2. Wyposażenie zaplecza magazynowego 61
6.3. Wyposażenie przygotowalni 62
6.4. Wyposażenie części produkcyjnej 62
6.5. Wyposażenie rozdzielni kelnerskiej, bufety kelnerskie 63
6.6. Wyposażenie i aranzaq'a lokali gastronomicznych 64
6.7. Wyposażenie ruchome - zastawa, szkło i drobny osprzęt 65
6.8. Wyposażenie części administracyjnej, zaplecza socjalno-bytowego pracowników . 66
6.9. Wyposażenie dla cateringu 66
6.10. Wyposażenie spełniające wymagania HACCP 66

Bibliografia 68
Akty prawne 68

VII. Instalacje hotelowe 69

7.1. Wymagania formalne w zakresie wyposażenia hoteli w instalacje 69
7.2. Podstawowe instalacje i urządzenia techniczne 70

Bibliografia 77
Akty prawne 77

VIII. Wyposażenie hoteli dla usług dodatkowych 79

8.1. Wymagania formalne i potrzeby gości w zakresie usług dodatkowych 79
8.2. Podział usług hotelowych 80
8.3. Ogólne zasady formowania zespołów wielofunkcyjnych 81
8.4. Sale wielofunkcyjne i ich wyposażenie w meble oraz sprzęt do obsługi szkoleń, narad, zjazdów oraz imprez okolicznościowych 83
8.5. Wyposażenie dla usług rekreacyjno-sportowych 84
8.6. Hotele - „kliniki zdrowia i urody", wyposażenie 86

Bibliografia 86
Akty prawne 87

IX. Przystosowanie hotelu dla potrzeb gości niepełnosprawnych 89

9.1. Rola i znaczenie turystyki dla osób niepełnosprawnych 89
9.2. Rodzaje niepełnosprawności dla potrzeb hotelarstwa 89
9.3. Najważniejsze wymagania formalne w zakresie przystosowania obiektów dla gości niepełnosprawnych 90

Bibliografia 91
Akty prawne 91

X. Produkcja przemysłowa na rzecz hoteli 93

10.1. Produkcja wyrobów 93
10.2. Produkcja usług dla hoteli - outsourcing 93
10.3. Atesty. Certyfikaty. Gwarancje 94

Bibliografia 95
Akty prawne 95

XI. Wpływ postępu technicznego na wyposażenie hoteli 97

11.1. Rejony największego wpływu postępu technicznego w hotelarstwie 97
11.2. Współczesne tendenq'e w wyposażeniu hoteli 97
11.3. Spodziewane kierunki zmian w hotelarstwie 98
11.4. Nowe rodzaje usług hotelowych 99
Bibliografia 100

Bibliografia 101
Akty prawne 103
Spis załączników 104




PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE NASZE AUKCJE

POZDRAWIAM