Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

HODOWLA karpi pszczół lisów królików nutrii itp

19-01-2012, 14:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 37,50 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2034071862
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 20   
Koniec: 12-01-2012 20:20:46

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie.

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny 5,10 zł

    • List polecony priorytetowy 6,20 zł






      Tytuł:


      HODOWLA ZWIERZĄT
      Podręcznik dla technikom rolniczych


      TOM III
      Gzęść I. Hodowla drobiu
      Część II. Hodowla królikom i innych zwierząt futerkowych
      Część III. THodomla ryb stawowych
      Część IV. Hodowla pszczół
      Część V. Hodoiula jedwabnika monuomego
      Część VI. Choroby zoiierząt gospodarskich


      Autor:
      B. BAKOWSKr, K. KOSSAKOWSKA, J. KOSSAKOWSKI, J. KULIKOWSKI Z. SZULAKOWSłU, Z. SZYNKIEWICZ, J. WĄSOWICZ, M. WOJTACKI
      POD OGÓLNĄ REDAKCJĄ MGR F. LEGACKIEGO


      Wydawnictwo i rok wydania:
      Warszawa 1955
      PAŃSTWOWE WYDAWNICTWO ROLNICZE i LEŚNE
      Wyd. I


      Stan: db- przytarcia okladki i brzegow okladki, plamy-odbarwienia na wyklejkach

      Oprawa: twarda

      Ilość stron i format: 257str.

      17x24cm

      Ilustracje: posiada

      Spis treści:
      TRESC
      Części HODOWLA DROBfU
      Hozdział I. Gospodarcze znaczenie hodowli drobiu i rasy hodowane w Polsce 3
      Gospodarcze znaczenie hodowli drobiu 3
      Typy użytkowe i rasy drobiu hodowane w Polsce . . . . . . . 6
      a. Pochodzenie drobiu . 6
      b. Pogłowie rasowe i bezrasowe Z .... 6
      c. Kury ... 9
      d. Rasy innych gatunków drobiu , . 12
      IRozdział II. Pomieszczenie, żywienie i użytkowanie drobiu. . . . . 15
      Wybór miejsca na zabudowania oraz ich rozmieszczenie , 15
      Pomieszczenia dla kur - . . 15.
      a. Ogólne zasady budowy pomieszczeń dla kur . . . . A5
      b. Urządzenia wewnętrzne kurnika . 19
      c. Wybiegi . 22
      3. Pomieszczenia dla innych gatunków drobiu . 23
      a. Pomieszczenia dla indyków 23
      b. Pomieszczenia dla kaczek . 25
      c. Pomieszczenia dla gęsi - . . . . . . 26
      4. Żywienie drobiu dorosłego ......... . . 28
      a. Żywienie kur . . . 28
      b. Żywienia indyków 31
      c. Żywienie kaczek 32
      d. Żywienie gęsi ............. 33
      Tucz drobiu 34
      Użytkowanie drobiu 35
      a. Użytkowanie nieśne . , 35
      b. Użytkowanie rzeźne 38
      c. Produkty uboczne 39
      Hozdział III. Lęgi i wychów 39
      Wybór jaj do wylęgu . 39
      Wyląg 40
      a. Wyląg naturalny 40
      b. Wyląg sztuczny 41
      -3. Wychów kurcząt 44
      a. Wychów naturalny i sztuczny 44
      b. Pomieszczenia używane do sztuczne~go wychowu kurcząt .... 44
      c. Pielęgnowanie kurcząt 47
      d. Żywienie kurcząt 49
      4. Wychów indycząt . 52
      a. Wychów naturalny i sztuczny 52
      b. Żywienie indycząt 53
      5. Wychów kacząt 54
      s6. Wychów gąsiąt -. 56
      254
      Treść
      Rozdział IV. Praca hodowlana i organizacja hodowli drobiu w kraju . . .
      1. Praca hodowlana nad drobiem
      a. Selekcja młodzieży
      b. Selekcja drobiu dorosłego
      2. Organizacja hodowli drobiu w Polsce
      a. Rejestracja drobiu hodowlanego
      Część II HODOWLA KRÓLIKÓW I INNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH
      Rozdział I. Wiadomości wstępne _
      Hodowane zwierzęta futerkowe
      Gospodarcze znaczenie hodowli królików i innych zwierząt futerkowych
      Organizacja hodowli królików i innych zwierząt futerkowych w Polsce
      Rozdział II. Hodowla królików
      1. Pochodzenie i rasy
      a. Pochodzenie królika domowego -
      b. Rasy królików
      2. Pomieszczenia i pielęgnowanie
      a. Pomieszczenia
      b. Pielęgnowanie
      3. Żywienie
      a. Ogólne wymagania pokarmowe królików
      b. Pasze stosowane w żywieniu królików
      c. Normowanie żywienia i zadawanie karmy
      4. Rozpłód i wychów
      a. Krycie
      b. Ciąża i poród
      c. Wychów młodzieży
      Praca hodowlana
      Użytkowanie
      Rozdział III. Hodowla nutrii
      Pochodzenie i rasy
      Pomieszczenia i pielęgnowanie
      a. Pomieszczenia
      b. Pielęgnowanie - . .
      3. Żywienie . .
      a. Ogólne wymagania pokarmowe nutrii ....
      b. Pasze stosowane w żywieniu nutrii ....
      c. Normowanie żywienia i zadawanie karmy ...
      4. Rozpłód i wychów młodzieży ....
      a. Rozpłód ! '
      b. Wychów młodzieży
      Praca hodowlana
      Użytkowanie
      Rozdział IV. Hodowla lisa pospolitego
      Pochodzenie i rasy
      Pomieszczenia i pielęgnowanie .
      a. Pomieszczenia
      1 b. Pielęgnowanie
      3. Żywienie -
      a. Ogólne wymagania pokarmowe lisów
      b. Pasze stosowane w żywieniu lisów
      army
      c. Normowanie żywienia i zadawanie lii
      4. Rozpłód i wychów młodzieży
      a. Rozpłód
      b. Wychów młodzieży
      5. Praca hodowlana . .. . ~ ~
      6. Użytkowanie ...
      57
      57 57 58 63 67
      69 69 GO 71
      78 78 80 81 81 81 83 85 85 87
      91 92 92 93 93 96 98
      100 [zasłonięte] 101 102 [zasłonięte] 103 103 [zasłonięte] 105 108 [zasłonięte] 109 109 [zasłonięte] 111 111 [zasłonięte] 113 114

      255
      Treść
      Część III HODOWLA RYB STAWOWYCH
      Rozdział I Gospodarcze znaczenie produkcji rybackiej i charakterystyka naj-
      w.żnieiszych ryb stawowych 116
      o znaczenie produkcji rybackiej H8
      C -iyka produkcji rybackiej w różnych zbiornikach wodnych . 117
      C : :i.yka najważniejszych ryb hodowanych w stawach . . . 118
      a. . -.Aft 118
      i. . . n kowate 121
      c. Lo;.vt.iovvate 121
      Rozdział 1L Hodowla karpi w stawach ~ . 123
      1. O^'il.0^ viadomosci o urządzaniu, żyzności i zaopatrywaniu stawów
      vv wodę 123
      a. Urządzenie stawu 123
      b. Żyzność stawów 124
      c. Zaopatrywanie stawów w wodę 124
      2. Cykl produkcji karpia w gospodarstwie o pełnym obrocie hodowlanym 126
      a. Rodzaje gospodarstw stawowych i systemy hodowlane 126
      b. Rozród i wychów karpi w pierwszym roku 127
      c. Wychów karpi w drugim i trzecim roku 129
      3. Obliczanie obsad i żywienie ryb 129
      a. Obliczanie obsad 129
      b. Żywienie karpi 130
      4. Pielęgnowanie stawów i choroby ryb 131
      . a. Pielęgnowanie stawów 131
      b. Choroby ryb i zapobieganie im . 133
      5. Odłowy, zimowanie i transport karpi 134
      a. Odłowy 134
      b. Zimowanie i magazynowanie ryb 135
      c. Transport i zbyt ryb 135
      Część IV HODOWLA PSZCZÓŁ
      Rozdział I. Ogólne wiadomości o pszczołach 137
      1. Użytkowość pszczół 137
      a. Zapylanie przez pszczoły roślin uprawnych 137
      b. Użytkowość miodna pszczół . -- 138
      c. Użytkowość woskowa pszczół 139
      Pszczelnictwo w Polsce 139
      Budowa i życie pszczół 140
      a. Rodzina pszczela . . ! 140
      b. Właściwości budowy pszczoły 141
      c. Rozmnażanie się i rozwój osobniczy pszczół ....... 144
      d. Praca pszczół robotnic 146
      e. Gniazdo pszczół 146
      f. ~ Życie pszczół w ciągu roku 147
      Rozdział II. Żywienie, utrzymanie i pielęgnowanie pszczół 148
      1. Żywienie r/szuzół 148
      a. Pokarm naturalny 148
      b. Źródła pokarmu naturalnego 149
      c. Dokarmianie i podkarmianie pszczół 150
      2. Utrzymanie i pielęgnowanie pszczół 152
      a. Ule i pasieczysko 152
      b. Pracownia i sprzęt pasieczny 156
      c. Zimowla pszczół 1 157
      d. Utrzymanie pszczół wiosną i latem . , . 158
      256
      Treść
      Treść
      257


      159
      159 [zasłonięte] 163
      166 [zasłonięte] 167 168
      Rozdział III. Rozmnażanie rodzin pszczelich i praca hodowlana ....
      Tworzenie rojów sztucznych
      Wychów matek pszczelich
      Praca hodowlana w pszczelnictwie
      Rozdział IV. Użytkowanie pszczół
      Zapylanie roślin uprawnych
      Pozyskiwanie miodu
      Pozyskiwanie wosku
      Cześć V HODOWLA JEDWABNIKA MORWOWEGO
      Rozdział I. Ogólne wiadomości o jedwabniku morwowym i 70
      Znaczenie gospodarcze hodowli jedwabnika . !J0
      Pochodzenie jedwabnika morwowego i jego rasy i 71
      Rozwój, budowa i przejawy życiowe jedwabnika !72
      a. Jajo - - . - - - !p
      b Gąsienica ^ ^
      c. Poczwarka -^
      d. Motyl ' 5 75
      4. Praca hodowlana i produkcja jaj jedwabnika 177
      Rozdział II. Wychów gąsienic jedwabnika . 173
      1. Pomieszczenia do wychowu gąsienic 178
      a. Warunki atmosferyczne 178
      b. Wychowalnia 178
      c. Sprzęt 173
      2. Wyląg, żywienie i pielęgnowanie gąsienic 180
      a. Wyląg gąsienic 180
      b. Żywienie gąsienic 18!
      c. Pielęgnowanie gąsienic 181
      Zbiór i postępowanie z kokonami ; 182
      Choroby gąsienic jedwabnika 183
      Cześć VI CHOROBY ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
      185
      185 [zasłonięte] 186 187 [zasłonięte] 190
      191
      191 [zasłonięte] 193 195 196
      198
      198 [zasłonięte] 201 202 202
      Rozdział I. Ogólne wiadomości o chorobach zwierząt ....
      Gospodarcze znaczenie zapobiegania chorobom i ich zwalczania
      Pojęcie choroby, przyczyny i podział chorób
      a. Pojęcie choroby
      b. Przyczyny i podział chorób
      3. Objawy choroby . .
      i. Przebieg i zejście choroby
      Rozdział II. Choroby niezaraźliwe
      1. Choroby skóry
      -2. Choroby układu oddechowego ......
      Choroby przewodu pokarmowego . . . . ,.
      Choroby przemiany materii ~
      Jałowość (niepłodność) ~
      Rozdział III. Choroby zakaźne
      V Sf Ólnt wiadomości o chorobach zakaźnych
      r^i, u.. -aicażne występujące u różnych gatunków zwierząt .
      b. Tężec
      c. Pastereloza
      d. Paratyfus 293
      e. Gruźlica 294
      f. Bruceloza 205
      ;-. Wścieklizna . 207
      h. Pryszczyca 208
      i. Liszaj strzygący 209
      3. Choroby zakaźne występujące tylko u koni 210
      a. Nosacizna 210
      b. Zołzy 211
      c. Nieclokrwistość (anemia) zakaźna koni 211
      C. Zaraza piersiowa koni 212
      4. Choroby zakaźne występujące tylko u przeżuwaczy 212
      a. Zonua płucna bydła 212
      b. Zakaźny nieżyt pochwy (otre_t) bydła 212
      5. Choroby zakaźne występujące tylko u świń 213
      a. Różyca świń 213
      b. Pomór świń .214
      c. Grypa prosiąt 215
      d. Choroba cieszyńska 215
      6. Choroby zakaźne drobiu 216
      a. Pomór rzekomy kur . 216
      b. Biała biegunka piskląt (puloroza) 217
      Rozdział IV. Choroby inwazyjne 218
      Ogólne wiadomości o chorobach inwazyjnych . 218
      Opis chorób inwazyjnych 219
      a. Zaraza stadnicza 219
      b. Motylica wątrobowa 220
      c. Wągrzyca świń i bydła 221
      d. Włośnica 222
      e. Glistnica 222
      f. Świerzb 223
      g. Giez . 224
      Rozdział V. Zasady zapobiegania i zwalczania chorób zaraźliwych oraz cho­
      roby odzwierzęce 226
      Zasady zapobiegania i zwalczania chorób zaraźliwych 226
      Choroby odzwierzęce 229
      Rozdział VI. Pomoc w nagłych wypadkach i przy porodzie 232
      1. Wzdęcia i zadławienia 232
      a. Wzdęcia - 232
      b. Zadławienia 234
      2. Ochwat i miesniochwat 235
      a. Ochwat 235
      b. MiĘśniochwat 236
      Rany, krwiotoki i złamania kończyn 236
      Odparzenia i odgniecenia od uprzęży i podków 238
      Zagwożdżenie 239
      Pomoc przy porodzie 239
      Choroby poporodowe 242
      a. Zakażenie poporodowe 242
      b. Wypadnięcie macicy 243
      8. Podręczna apteczka weterynaryjna 244
      Rozdział VII. Organizacja służby weterynaryjnej i przepisy weterynaryjne . . 245
      Organizacja służby weterynaryjnej 245
      Przepisy prawne w zakresie zwalczania zaraźliwych chorób zwierząt . . 247
      Wady zwrotne (wady główne) 250

      "Moja strona" w Allegro

      Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




      Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.