Tytuł |
Hodowla i użytkowanie koni Tom I |
Autor |
Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak |
Wydawca |
SGGW |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
147 + CD |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8383-479-6 |
SPIS TREŚCI
1. Znaczenie gospodarcze i uwarunkowania ekonomiczne chowu i hodowli koni 7
1.1. Pogłowie koni 7
1.2. Organizacja hodowli koni w Polsce 9
1.3. Zarządzanie stadem 10
1.4. Uwarunkowania ekonomiczne chowu i hodowli koni 15
1.5. Opracowywanie wariantów prowadzenia przedsięwzięcia końskiego 16
Płyta CD
Ranking ksiąg stadnych na podstawie wyników w skokach przez przeszkody,
ujeżdzeniu i WKKW według WBFSH
Kalkulacje kosztów produkcji pasz
Kalkulacje kosztów utrzymania koni
2. Identyfikacja koni 22
2.1. Wprowadzenie 22
2.2. Paszport konia 22
2.3. Znakowanie 26
2.4. Fotografowanie 27
2.5. Badanie grup krwi 27
2.6. Czipowanie 28
2.7. Fingerprinting 29
Płyta CD
Książka do identyfikacji koni
Palenia ras
Umaszczenie koni – prezentacja
Opis prezentacji „Umaszczenie koni”
Transpondery – prezentacja
Fingerprinting – prezentacja
Wzory dokumentów
3. Metody pracy hodowlanej 30
3.1. Wprowadzenie 30
3.2. Ocena pokroju 30
3.3. Ocena wartości użytkowej 33
3.4. Parametry genetyczne 41
3.5. Ocena wartości hodowlanej 42
3.6. Selekcja i dobór hodowlany 44
3.7. Księgi stadne 47
Płyta CD
Obliczanie indeksu wartości użytkowej
4. Użytkowanie rozpłodowe 52
4.1. Dojrzałość płciowa i hodowlana 52
4.2. Stanówka, przebieg ciąży i wyźrebienie klaczy 58
4.3. Wykorzystanie rozpłodowe ogierów i klaczy 62
4.4. Metody krycia klaczy 63
5. Wychów źrebiąt 66
5.1. Przebieg wzrostu i rozwoju 66
5.2. Metody wychowu 72
5.3. Wychów źrebiąt w grupach wiekowych 74
6. Użytkowanie koni 84
6.1. Użytkowanie zaprzęgowe 84
6.2. Użytkowanie wierzchowe 91
6.3. Inne rodzaje użytkowania 106
7. Żywienie koni 109
7.1. Pobieranie pasz, przewód pokarmowy, trawienie 109
7.2. Składniki pokarmowe 114
7.3. Potrzeby energetyczne i białkowe 117
7.4. Związki mineralne 119
7.5. Witaminy 123
7.6. Pasze stosowane w żywieniu koni i zasady ich skarmiania 126
7.7. Żywienie różnych grup koni 135
7.8. Pojenie koni 145
Płyta CD
Skład chemiczny i wartość pokarmowa pasz dla koni oraz zapotrzebowanie na
składniki pokarmowe
Skutki nieprawidłowego żywienia koni i ich przyczyny
Przykładowe dawki pokarmowe
Literatura i materiały źródłowe 146