Tytuł | Hodowla bydła Standardy unijne i krajowe |
Autor | Kuczaj Marian |
Wydawca | UP Wrocław |
Rok wydania | 2010 |
Liczba stron | 412 |
Wymiary | 205 x 240 mm |
Okładka | miękka |
ISBN | [zasłonięte]978-83574-85-0 |
Takiego podręcznika na temat hodowli bydła nikt jeszcze w Polsce nie napisał! Zawarta została tu najnowsza wiedza zootechniczna na temat hodowli bydła, omówione zostały tutaj przepisy prawne polskie i europejskie, normujące wszystkie poczynania producenta mleka i wołowiny oraz hodowcy bydła. Każdy z rozdziałów rozpoczyna się od podrozdziału pt. „podstawowe pojęcia”, gdzie zebrana i zdefiniowana została cała użyta w rozdziale terminologia. Zawsze precyzowany jest również „cel zajęć”, którym miałby być poświęcony dany rozdział. Aby nie burzyć toku wywodu, na marginesie umieszczono zadania dla studentów, które winny być na danym etapie kształcenia wykonane. Podręcznik łączy w swojej treści wiedzę teoretyczną z aspektami praktyki hodowlanej bydła i ten drugi aspekt zdecydowanie dominuje nad pierwszym. Jest to więc nie tylko doskonała pomoc dydaktyczna dla uczących się, ale i znakomity poradnik dla hodowców bydła.
Spis treści:
1. Ocena pokroju bydła
2. Odchów młodego bydła
3. Znakowanie i identyfikacja bydła
4. Organizacja rozrodu w stadzie krów
5. Reprodukcja stada bydła
6. Ocena przydatności krów do doju maszynowego. Mastitis
7. Technologia pozyskiwania mleka surowego
8. Podstawy mleczarstwa. Zarządzanie jakością mleka surowego
9. Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego
10. Organizacja żywienia krów mlecznych
11. Efektywność żywienia krów i produkcji mleka
12. Preliminarz i bilans pasz dla bydła
13. Podstawy produkcji wołowiny
14. Ocena wartości użytkowej i hodowlanej bydła mięsnego
15. Podstawy pracy hodowlanej. Katalogi buhajów ras mlecznych
16. Ocena i selekcja buhajów. Księgi zarodowe bydła ras mlecznych
17. Organizacja wystaw hodowlanych bydła
18. Skład, struktura i obrót stada bydła
19. Zabiegi pielęgnacyjne i poskramianie bydła
20. Monitorowanie stanu zdrowia krów. Cross compliance w oborze. Kontrola gospodarstw
21. Zarządzanie stadem krów mlecznych i ocena dobrostanu bydła
22. Prawo żywnościowe w sektorze mleczarskim i w gospodarstwach produkujących mleko
23. Systemy utrzymania bydła. Oddziaływanie fermy bydła na środowisko naturalne
24. Kwotowanie produkcji mleka. Płatności zwierzęce grupy producenckie
25. Obrót i transport bydła na terytorium unii europejskiej