|
Herbata Chińska
(Camellia Sinensis)
Pochodzi z kontynentalnej części Azji Południowo-Wschodniej i Południowej, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Jest to wiecznie zielony krzew lub małe drzewo, które jest zwykle przycięte do poniżej dwóch metrów, jeżeli jest uprawiane dla pozyskania liści. Kwiaty są żółto-białe, o średnicy 2,5-4 cm. Liście 4-15 cm długości i 2-5 cm szerokości. Z liści i pączków herbaty chińskiej, po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja), przyrządza się najpopularniejszy na świecie napar nazywany herbatą. Z nasion wydobywa się olej herbaciany używany jako przyprawa. Świeże liście zawierają około 4% kofeiny. Młode, jasnozielone liście które zbiera się
na najszlachetniejsze gatunki herbaty, mają krótkie, białe włosy na spodzie.
Końcówki i pierwsze dwa lub trzy liście są zbierane w celu dalszego przetworzenia.
Zbiór jest powtarzany średnio co dwa tygodnie
Herbata czarna - otrzymywana jest w wyniku czterech procesów więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Herbata zielona - powstaje z suszonych liści bez fermentacji, dzięki czemu przechowuje więcej cennych składników. Herbata biała - powstaje z młodych nie rozwiniętych pączków zebranych wiosną. Pączki więdną i są suszone. Susz ma lekko srebrnawy odcień, a po zaparzeniu jasno-słomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty. Herbata żółta - proces zbliżony początkowo do herbaty białej, lecz o dłuższym czasie schnięcia. Kolor naparu jest zielonkawo-żółty. Obecnie uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj herbaty. Herbata pu-erh - jest herbatą czerwoną, przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Uważa się że ma korzystny wpływ na zdrowie. Receptura pochodzi z Chin. Herbata ulung - nazywana też „niedofermentowaną” lub „półfermentowaną”. Produkowana w Chinach kontynentalnych i Tajwanie. Po zerwaniu w odpowiednim czasie, liście więdną na słońcu, zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach w celu obtarcia brzegów liści. Czynności te (więdnięcie i wytrząsanie) powtarza się do momentu uzyskania żółtego koloru liści, po czym poddaje się je lekkiej fermentacji i procesowi palenia. Liście tej herbaty nigdy nie są połamane przez skręcanie, są zawsze całe. Działanie lecznicze: Działa lekko pobudzająco, przeciw bakteryjnie (zwłaszcza herbata zielona), reguluje procesy trawienne, przeciwdziała biegunce, działa moczopędnie, pomocniczo w leczeniu krwiomoczu i zapaleniu nerek. Pozytywnie oddziałuje na wątrobę, nerki, nadnercza i śledzionę, a także sprzyja akumulowaniu się witaminy C w organizmie. Wywiera dobroczynny wpływ na układ oddechowy, układ nerwowy, skórę, układ naczyniowy, reguluje krążenie, normuje ciśnienie krwi, działa wzmacniająco na naczynia włosowate. Usuwa uczucie zmęczenia, ból głowy, pobudza i aktywizuje do pracy umysłowej, przede wszystkim dzięki temu, iż rozszerza naczynia krwionośne mózgu, powodując jego lepsze ukrwienie i dotlenienie. W herbacie znajdują się spore ilości fluoru, który zapobiega powstawaniu próchnicy zębów. Natomiast herbata biała zawiera wyjątkową ilość przeciwutleniaczy i przyczynia się znacząco, do usuwania wolnych rodników z organizmu. Nieodpowiednio przyrządzana herbata lub nadużywana może wywierać negatywny wpływ na organizm. Zone7 Zone8 Zone9
Cena za sztukę na Kup Teraz dotyczy 10 świeżych nasion.
|
|