Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

HARISSA HARISA HARRISA BEZ KONSERWANTÓW

25-01-2012, 19:42
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 6 zł      Najwyzsza cena licytacji: 6 zł     
Użytkownik polimpo
numer aukcji: 2059403642
Miejscowość Szczecin
Licytowało: 5    Wyświetleń: 95   
Koniec: 29-01-2012 19:19:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

harissa Polska
Harissa z Tunezji
Harissa Polska Harissa Harissa to ostra pasta pochodząca z Afryki Północnej, a w szczególności z Tunezji, przyżądzana z papryki chili i czosnku z dodatkiem odrobiny kolendry, kminku zwyczajnego, kminu rzymskiego oraz oliwy.
Harissa Polska Kuchnia Afryki Połnocnej charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością, a przyprawy stanowią jej nieodzowny element. Potrawy z tego obszaru świata są niezwykle aromatyczne oraz mocno pikantne. Warto wspomniec, iż kuchnia tunezyjska należy do najpikantniejszych na świecie, a w potrawach dominuje kolor czerwony. Kuchnia ta to połączenie kuchni arabskiej, tureckiej, włoskiej, francuskiej oraz kuchni śródziemnomorskiej. Podstawowymi składnikami, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni to czosnek, chilii, sól, kminek oraz harissa. Harissa, bardzo często podawana jest jako przekąska, jedzona jest z bagietką i polewana oliwą dla złagodzenia smaku. Ostrośc harissy zmniejsza się w raz z dodaniem do niej oliwy z oliwek. Tunezyjczyczy w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Harissa jest również dozwolona we wszystkich fazach diety dr Pierre Dukana.
Harissa Polska ZASTOSOWANIE
Warto dodac, że ta arabska przyprawa ma podobną rolę co musztarda w naszej kuchni.
Harissa znajduje zastosowanie:
  • jako przyprawa do każdego rodzaju mięsa grillowanego, smażonego lub pieczonego
  • jako przyprawa do jajek na twardo bądź jajecznicy
  • jako składnik sosu pomidorowego oraz sosu do couscous
  • jako składnik zup,
  • jako składnik przecieru pomidorowego, który podaje się wraz z kebabem
  • w połączeniu z jogurtem naturalnym stanowi doskonałą marynatę dla wieprzowiny i drobiu
Składniki:
  • 10 suszonych średniej wielkości papryczek chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka pokruszonej suszonej mięty
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • odrobina soli
Przygotowanie: Z chili usuwamy nasiona, następnie rwiemy je na małe kawałki i moczymy przez ok. 20 minut w gorącej wodzie. Czosnek zgniatamy z odrobiną soli. Wszystkie składniki oprócz oliwy miksujemy w blenderze na pastę. Przekładamy pastę do pojemnika i zalewamy warstwą oliwy, która zabezpieczy harissę przed dostępem powietrza. Wstawiamy do lodówki. Pastę powinniśmy przygotowac wczesniej, na około 12 godzin przed spożyciem. Można ją przechowywać do 6 tygodni.

Home | Przepisy | Kontakt

HARISSA HARISA HARRISA BEZ KONSERWANTÓW


Dodano 2[zasłonięte]011-12 20:06
Waga harissy 70g. Termin ważności: 09.05.2014