Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

GUMA arabska 50 gram / kuchnia molekularna/

30-06-2015, 15:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7 zł      Aktualna cena: 7 zł     
Użytkownik juscorpion
numer aukcji: 5423547877
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 2   
Koniec: 30-06-2015 15:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WITAM

Przedmiotem aukcji jest:
opakowanie 50 gram /w proszku/Gumy arabskiej /E-414/

Termin przydatności do spożycia :2015.12.31
/na opakowaniu/

/pakowany w woreczku z zamknięciem strunowym/


Guma arabska


Jest jednym ze składników
kuchni molekularnej i nie tylko.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKORZYSTANIA
W KUCHNI MOLEKULARNEJ
ZNAJDZIESZ NA POZOSTAŁYCH MOICH AUKCJACH


W kuchni molekularnej stosowana m.innymi jako emulgator
przy połączeniu np wody i masła.



Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Guma arabska (E 414) guma akacjowa) jest otrzymywana

z wydzieliny z pni oraz gałęzi drzew afrykańskich (pustynia Sahara) Acacia senegal oraz Acacia seyal. Wytwarzane są duże krople żywicy. Żywica wydzielana jest jako środek leczący rany w korze drzewa. Kiedy kora drzewa zostaje nacięta, żywica jest produkowana w celu zamknięcia szczeliny.

 

Zastosowanie gumy arabskiej ma długą historię. Egipcjanie stosowali ją jako środek zagęszczający do kosmetyków.

 

Jest środkiem zagęszczającym, emulgatorem, czynnikiem nadającym teksturę, substancją błonotwórczą o szerokim zastosowaniu. Ma zastosowanie w produkcji napojów bezalkoholowych podczas stabilizacji smaku oraz olejków eterycznych. Guma arabska jest używana w produkcji wyrobów cukierniczych tradycyjnych żelek, pastylek oraz cukierków ślazowych.


Chemicznie guma arabska jest wielocząsteczkowym węglowodanem, który jest częściowo rozkładany w jelicie grubym. Stanowi błonnik w naszej diecie. Wartość energetyczna gumy arabskiej jest niższa niż skrobi czy maltodekstryn.

Bardziej szczegółowo; guma arabska jest mieszanką arabinogalaktanu oligosacharydów, polisacharydow oraz glikoprotein.

 

 

Zaledwie dziesięć gramów gumy arabskiej dziennie wystarcza, by znacząco pobudzić rozwój korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. O wynikach badań nad substancją donosi czasopismo British Journal of Nutrition

 

. Stosowana jako emulgator, zagęszczacz, wiąże wodę, stabilizuje pianę, zmiękcza naskórek. Rozpuszcza się w zimnej wodzie w stosunku 1:2.


 ZASTOSOSOWANIE:

1- Guma arabska do pieczenia

Dodatek gumy arabskiej w proszku  do składników suchych biszkoptów podczas pieczenia. Dodać 2 łyżeczki gumy arabskiej w recepturze z 6 jaj. Pomoże to w spulchnieniu ciasta i doda naturalny błonnik rozpuszczalny do ciasta.

2- Guma arabska klej / /glazura –lakier błyszczący

Wymieszać proszek gumy arabskiej z ciepłą lub zimną wodą  aby utworzyć jadalny klej do sklejania kawałków cukru razem. Może on być również stosowany jako lakier do marcepan lub sugarpaste. Jedna warstwa gumy arabskiej daje niewielki połysk a kolejne warstwy będą budować bardzo wysoki połysk, z których każda warstwa musi wyschnąć przed nałożeniem kolejnej warstwy.

3- Guma arabska - jadalny brokat

Dzieci uwielbiają wszystko, co brokatem i wiemy,że dorośli też. Może być stosowany na każdą okazję i w każdym wieku! Guma arabska jest idealnym składnikiem by  dodać trochę więcej blasku.

4- Guma arabska- krystalizowane kwiaty

Niektóre jadalne kwiaty są odpowiednie do candying krystalizacji: to bratki, fiołek trójbarwny (Viola tricolor), fiołek wonny, pierwiosnki, płatki róży i Dianthus (Gożdzik). Użyj do ozdabiania ciast, deserów lub sałatek.

 

5- Guma arabska –brązowy INK  (atrament jadalny)    

 

 

6- Guma arabska-  Sugarpaste Receptura
      zwana także Rolled kremówki,  Pastillage                                                                           

       +  tabela -Ile sugarpaste?  

 

 

RECEPTURY 

na  w/w  propozycje zastosowania Gumy arabskiej dodaję przy zkupie.

Na życzenie kupującego  /należy podać numer receptury/

 
SKŁAD:
                                                 Guma arabska                                                   


PRZECHOWYWANIE:
    w suchym i ciemnym miejscu     

ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA:
bezpieczna do spożycia,
nie wdychać w postaci proszku


 
Kraj pochodzenia: Chiny


Jeśli masz pytania napisz do mnie.


000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]0000