Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

gastronomia _ Zasady żywienia i technologia potraw

19-01-2012, 21:29
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 35 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2034071941
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 9   
Koniec: 12-01-2012 20:20:48

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny                    5,10 zł

    • List polecony priorytetowy                      6,20 zł




                    Redaktor techniczny Elżbieta Gontarz Okładkę projektował Tadeusz Pietrzyk
      Podręcznik składa się z dwóch części. W części A są omówione podstawowe procesy i przemiany zachodzące w organizmie człowieka, podstawowe składniki pożywienia i ich rola w żywieniu, podział produktów na grupy, normy żywienia, podstawowe zasady planowania i oceny jadłospisów oraz zatrucia pokarmowe.
      W- części B są podane wiadomości dotyczące zmian . zachodzących w produktach w czasie ich obróbki wstępnej i termicznej oraz zasady prawidłowego sporządzania potraw z warzyw i owoców, mleka, mąki i kasz, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb, sporządzania zup i sosów, deserów i napojów oraz wypiek ciast.
      Podręcznik jest przeznaczony dla studentów wyższych szkół, kształcących nauczycieli, kierunek studiów — zajęcia praktyczno-techniczne z fizyką.

                    Tytuł: 



      Zasady żywienia i technologia potraw


                    Autor: 
      Autorzy:
      doc. dr hab. ZOFIA WYSOKIIsTSKA Część A. Zasady żywienia
      mgr inż. MARIA JURKIEWICZ Część B. Technologia potraw
      Opiniodawca
      dr HA ::- ,!. KUNACHOWICZ -
      Redaktor naukowy WNT inż. ANNA ŻBIKOWSKA


                    Wydawnictwo i rok wydania: 
      Wydawnictwa Naukowo-Teclmiczne Warszawa 1975


                    Stan: db- przytarcia i zadarcia na grzbiecie, zagiecia tylnej okladki i ostatnich stron, zagiecia rogow stron

                    Oprawa: miekka

                    Ilość stron i format: 243str.

                    17x24cm

                    Ilustracje: ---

                    Spis treści: 
      Spis treści
      A. Zasady żywienia ~ 7
      Wiadomości wstępne 7
      Ogólna przemiana materii i zapotrzebowanie energetyczne 11
      Energetyczne składniki pożywienia 18
      Wiadomości ogólne 18
      Cukrowce 19
      Tłuszczowce . . 23
      Białka 28
      III. Składniki mineralne i gospodarka wodna 34
      Uwagi ogólne 34
      Wapń, fosfor, magnez 35
      Żelazo, miedź, kobalt 40
      Sód, potas, chlor . . . . . . , . . 43
      Cynk, mangan, molibden , 45
      Jod, fluor 47
      Siarka, selen - 50
      0. Gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa .... 51
      IV. Witaminy 54
      Rys historyczny 54
      Witaminy grupy B 56
      Witaminy C i P 66
      Witaminy A i D 168
      Witaminy E i K 72
      V. Trawienie i przemiany ustrojowe 76
      Trawienie 76
      Wchłanianie i wydalanie .79
      Pośrednia przemiana materii . . 80
      3
      VI. Wartości odżywcze produktów spożywczych ^
      1 Kryteria wartości odżywczej produktów
      2. Przetwory zbożowe i inne produkty cukrowcowe
      Ż. Zwierzęce produkty białkowe i tłuszcze
      4. Warzywa i owoce
      VII. Normy żywieniowe .
      Zasady ustalania norm
      Normy kaloryczne i składników pokarmowych
      Normy produktów -
      VIII. Podstawowe zasady planowania i oceny jadłospisów
      IX. Zatrucia pokarmowe
      Wiadomości ogólne
      Zatrucia chemiczne !
      Zatrucia bakteryjne ! -
      Zatrucia naturalnymi składnikami tkanek roślinnych i zwierzęcych I.5J
      B.
      Technologia potraw
      Wiadomości wstępne
      Zabezpieczenie surowców przed zepsuciem 131. Selekcja i dobór produktów 131. Oczyszczanie i rozdrabnianie surowców 132. Obróbka termiczna 133. Wykańczanie i porcjowanie potraw 134.
      X. Zmiany podstawowych składników pokarmowych w pro-
      cesach technologicznych
      135
      XII.
      XIV.
      Zmiany zachodzące podczas gotowania warzyw i owoców . . . 155
      Obróbka cieplna warzyw i owoców 155.
      Ćwiczenia 159
      Przyrządzanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu
      162
      162
      i ryb
      Ows;; oaólne
      11 l-1 i i właściwości mięsa 162. Znakowanie i klasyfikacja mię-
      r ż^jr;^1.r^rde mięsa 164. Czynniki powodujące psucie się --.-.-- ^ -,---;- :-owania 165.
      -i .--mt rzeźnych 166
      , ;.j;na 166. Obróbka cieplna oraz zmiany za-. ^ i -v e^i.sie obróbki cieplnej 172.
      179
      : -i^-nr; 173. Obróbka cieplna 182.
      184
      -i;t;i 184. Obróbka cieplna 186.
      188
      : . i napojów z mleka 190
      . : .:.-..:, Ii8 ~ 190
      01 rwajnrtie i przechowywanie mleka 190. Zmiany w mleku pod­czas ogrzewania 101.
      Potrawy z mleka 191
      Napoje gorące 7 mleka słodkiego 193. Napoje zimne z mleka słod­
      kiego i kwaśnego 193. Potrawy z mleka słodkiego1 194. Potrawy
      z mM-::i kwaśnego 194.
      Oivic;cn;a 194
      Przyrządzanie potraw z jaj 196

      1. 1 Zmiany cukrowców 135
      2. Zmiany białek - 137
      Denaturacja 137. Powstawanie żelu 138. Pęcznienie białek 138. Zmiany wartości odżywczej ogrzewanych białek 139.
      Zmiany tłuszczów 140
      Zmiany zawartości witamin 141
      Straty witamin przy obróbce wstępnej 141. Straty witamin w cza­sie obróbki cieplnej 142. Straty witamin podczas przechowywania gotowych potraw 142.
      5. Zmiany w składnikach mineralnych 143
      XI.
      i.
      2. 3.
      144
      Przyrządzanie potraw z warzyw i owoców
      Podział i charakterystyka warzyw i owoców 144
      Podział warzyw 144. Podział owoców 148.
      -Zmiany warzyw i owoców w czasie przechowywania .... 149
      Wstępna i wtórna obróbka warzyw i owoców 150
      Sortowanie 150. Mycie wstępne 151. Oczyszczanie 151. Płukanie wtórne 152. Hozdrabnianie 152.
      Surówki 153
      Soki ze świeżych owoców i warzyw 154
      1.
      2.
      4. XV.
      1.
      2.
      3.
      4.
      Budowa i przechowywanie jaj 196
      Potrawy z jaj 197
      Gotowanie jaj 197. Smażenie jaj 198.
      Wykorzystywanie właściwości fizykochemicznych jaj w procesach
      technologicznych 199
      Jaja jako czynnik spulchniający 199. Jaja jako czynnik emulgu­
      jący 200. Jaja jako czynnik sklejający 201. Jaja jako czynnik za­
      gęszczający 201.
      Ćwiczenia 201
      Przyrządzanie potraw z mąki i kasz 203
      Wiadomości wstępne 203
      Właściwości mąki i kasz 203. Przechowywanie mąki i kasz 204.
      Potrawy z mąki 204
      Ciasta zarabiane na stolnicy 205. Gotowanie ciast 207. Ciasta rzadkie zarabiane w naczyniu 208. Gotowanie ciast zarabianych w naczyniu 209. Smażenie ciast 210.
      Potrawy z kasz . , 211
      Gotowanie kasz 211.
      Ćwiczenia 213
      5
      XVI. Przyrządzanie zup i sosów 216
      1. Przyrządzanie zup 216
      Wywary do zup 216. Główny składnik zupy 217. Podprawianie zup 217. Przyprawianie zup 218. Zupy owocowe 219. Zupy jarzy­nowe 219. Zupy ze składnikiem rozklejającym się 219. Zupy z kon­centratów 219. Dodatki do zup 220.
      2. Przyrządzanie sosów . - 220
      Sosy gorące 220. Sosy zimne 221. Sosy słodkie 222.
      3. Ćwiczenia 222
      XVII. Przyrządzanie deserów i napojów 226
      1. Desery . 226
      Desery niezestalane 227. Desery zestalane żelatyną 228. Desery zestalane przez ogrzewanie jaj 230.
      2. Napoje 231
      Napoje gorące 231. Napoje zimne 233.
      3. Ćwiczenia 233
      XVIII. Wypiek ciast 236
      1. Wiadomości wstępne 236
      Podział ciast 236. Składniki ciast 236. Spulchnianie ciast 237. Zmiany fizykochemiczne zachodzące przy pieczeniu ciast 237.
      2. Ciasto drożdżowe 238
      Przygotowanie rozcżynu i składników ciasta 239. Zarabianie L wy­rabianie ciasta 239. Formowanie ciasta 240. Pieczenie ciasta 240. Wady ciasta 240. Odmiany ciasta drożdżowego 240
      3. Ciasto kruche 241
      Składniki ciasta 24.1. Wyrób ciasta 242.
      4. Ciasto półkruche 242
      o. Ćwiczenia . 243
      Wykaz piśmiennictwa 244

      "Moja strona" w Allegro

      Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




      Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.