WITAM
Oferuję Państwu 150g fasoli MUNG na kiełki.
Fasola mung (Vigna radiata), podobnie jak inne rośliny strączkowe
jest nieocenionym źródłem białka.
Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków.
Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola.
Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy
(A, B, C i E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy,
które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej -
na zimno lub na gorąco.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
10-12 h
Czas kiełkowania:
4-6 dni
Zalecana metoda hodowli:
woreczek, kiełkownica, słoik
Jak jeść:
podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne
Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor
Inne
Błonnik, karoten, białko (25%)
KOSZTY WYSYŁKI
1-2 opakowania : 5,30 zł
3 opakowania : 6,00 zł
4 - 6 opakowań : 8,00 zł