Etykieta biznesu. Przewodnik
Cook Gwen O., Cook Roy A., Yale Laura J.
Dodatkowe informacje
ISBN:978[zasłonięte][zasłonięte]60156liczba stron: 136Okładka: miękkaWydawnictwo: wolters kluwer polskaWymiary: 145 x 205 mmRok wydania: 2009 Opis
Etykieta opisywana w niniejszym przewodniku to nie tylko klasyczny savoir-vivre, dotyczący zasad zachowania przy stole, ubioru czy przedstawiania się, ale także wskazówki odnośnie do tworzenia prawidłowych relacji w trakcie spotkań, komunikacji elektronicznej czy kontaktów międzykulturowych.
Spis treści:
Wprowadzenie
ROZDZIAŁ I
Zrozumieć zasady etykiety
1. Lekcje etykiety - historycznie
2. Podstawy współczesnej etykiety
ROZDZIAŁ II
Tworzenie pozytywnego pierwszego wrażenia
1. Jak się ubrać, by zrobić dobre wrażenie
2. Jak przedstawiać siebie i innych
3. Uścisk dłoni
4. Zasady rozmów kwalifikacyjnych
ROZDZIAŁ III
Utrzymywanie relacji biznesowych
1. Rozwiązywanie konfliktów
2. Twoje miejsce pracy
3. Romanse biurowe
4. Podróże służbowe
str. 5 1
5. Inne potencjalnie konfliktowe sytuacje
ROZDZIAŁ IV
Etykieta komunikacji
1. Etykieta komunikacji
2. Etykieta komunikacji bezpośredniej
3. Etykieta rozmów telefonicznych
str. 6 1
4. Etykieta korespondencji
5. Etykieta poczty elektronicznej
6. Etykieta Internetu
7. Etykieta wystąpień publicznych
ROZDZIAŁ V
Podstawy etykiety biznesowych spotkań przy stole
1. Podstawy zachowania się przy stole
2. Podstawy nakrywania stołu
3. Podstawowe maniery przy stole
4. Etykieta gospodarza
5. Etykieta gościa
ROZDZIAŁ VI
Specjalne przyjęcia przy stole
1. Zaproszenia
2. Oficjalne spotkania przy obiedzie lub kolacji
str. 9 1
3. Bankiety biznesowe
4. Nieformalne spotkania przy stole
ROZDZIAŁ VII
Udane spotkania
1. Przed spotkaniem
2. Organizacja i efektywność spotkania
3. Efektywne uczestnictwo w spotkaniu
4. Komunikacja elektroniczna
5. Procedura parlamentarna
ROZDZIAŁ VIII
Etykieta międzykulturowa
1. Przygotowania do podróży
2. Powitania
str. 1 1 7
3. Budowanie relacji
4. Posiłki i wręczanie prezentów
5. Kobiety i mężczyźni
Bibliografia
Indeks