Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ekonomia i prawo w hotelarstwie format ab

08-02-2014, 0:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25.50 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 3928048160
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 07-02-2014 23:53:27

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Ekonomia i prawo w hotelarstwie
Autor B.Gołębiewska, A.Grontkowska, B.Klepacki
Wydawca Format ab
Rok wydania 2009
Liczba stron 413
Wymiary 170 x 240 mm
Okładka miękka

 

Spis treści

Rozdział 1.

WIADOMOŚCI WSTĘPNE

1.1. Gospodarka i organizacje jako podmiot zainteresowania ekonomii

1.2. Ekonomia jako nauka o dysponowaniu zasobami

1.3. Potrzeby ludzkie i sposoby ich zaspokajania

1.4. Podstawowe systemy gospodarki narodowej

1.5. Produkt krajowy brutto i dochód narodowy brutto

1.6. Kondycja gospodarcza kraju, cykl koniunkturalny

1.7. Obieg produktu i dochodu w gospodarce

1.8. Rola państwa w gospodarce

1.9. Elementy czynników wytwórczych

1.10. Popyt, podaż i cena

1.11. Rynek kapitałowy i rynek pieniężny

1.12. Pieniądz i polityka monetarna

1.13. Rynek hotelarski i jego segmenty jako działalność gospodarcza

Pytania i polecenia

Rozdział 2.

DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA W HOTELARSTWIE

2.1. Rodzaje i cele działania podmiotów gospodarczych

2.2. Klasyfikacja podmiotów gospodarczych ze względu na rodzaj prowadzonej działalności

2.3. Formy organizacyjno-prawne funkcjonowania przedsiębiorstw

2.4. Klasyfikacja spółek

2.4.1. Spółka cywilna

2.4.2. Spółka jawna

2.4.3. Spółka partnerska

2.4.4. Spółka komandytowa

2.4.5. Spółka komandytowo-akcyjna

2.4.6. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

2.4.7. Spółka akcyjna

2.4.8. Spółdzielnia

2.5. Dokumentacja założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa

2.6. Formy organizacyjne zrzeszania się przedsiębiorstw

2.7. Podejmowanie działalności gospodarczej

2.7.1. Uzyskanie koncesji

2.7.2. Rozpoczynanie działalności hotelarskiej

2.7.3. Zgłoszenie działalności gospodarczej

2.7.4. Otrzymanie numeru statystycznego

2.7.5. Założenie rachunku bankowego

2.7.6. Zawiadomienie właściwego urzędu skarbowego

2.7.7. Dokonanie ubezpieczeń społecznych i gospodarczych

2.7.8. Zawiadomienie Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej i innych instytucji

2.8. Podatki

2.8.1. Zasady naliczania podatku VAT, podatku akcyzowego i podatku dochodowego

2.8.2. Podatki i opłaty lokalne

2.9. Zakończenie prowadzenia działalności

Pytania i polecenia

Rozdział 3.

GOSPODARKA CZYNNIKIEM LUDZKIM I PRZEPISY PRAWA PRACY

3.1. Podaż i popyt na rynku pracy

3.2. Struktura organizacyjna

3.3. Dobór pracowników w przedsiębiorstwie

3.4. Źródła informacji o wolnych miejscach pracy

3.5. Regulamin pracy

3.6. Pojęcie, funkcje płac, rodzaje wynagrodzeń

3.7. Płaca nominalna i realna

3.8. Formy wynagrodzenia pracowników za pracę

3.9. Wynagrodzenie za pracę i jego ochrona prawna

3.10. Regulamin wynagradzania

3.11. Ocenianie

3.12. Bilans czasu pracy pracownika

3.13. Czas pracy

3.14. Urlopy pracownicze

3.15. Stosunki międzyludzkie w przedsiębiorstwie

3.16. Wybrane zagadnienia prawa pracy

3.16.1. Ochrona pracy

3.16.2. Stosunek pracy i umowy o pracę

3.16.3. Powstanie i ustanie stosunku pracy

3.16.4. Ustanie umowy o pracę

3.16.5. Podstawowe prawa i obowiązki zakładu pracy i pracownika

3.16.6. Rodzaje odpowiedzialności pracowniczej

Pytania i polecenia

Rozdział 4.

RACHUNKOWOŚĆ W HOTELARSTWIE

4.1. Przedmiot i zadania rachunkowości

4.2. Funkcje rachunkowości w hotelarstwie

4.3. Zasady rachunkowe

4.4. Wewnętrzne i zewnętrzne regulacje prawne dotyczące rachunkowości

4.5. Programy komputerowe do prowadzenia rachunkowości

4.6. Dowody księgowe jako podstawa ewidencji

4.7. Dokumentacja księgowa związane z środkami pieniężnymi

4.8. Dokumentacja księgowa związana z aktywami trwałymi

4.9. Dokumentacja księgowa związana z zaopatrzeniem i magazynowaniem

4.10. Dokumentacja i ewidencja sprzedaży

4.11. Dokumenty związane z zatrudnionymi pracownikami

4.12. Inne dokumenty księgowe

4.13. Plan kont

4.14. Sprawozdania finansowe

Pytania i polecenia

Rozdział 5.

PROCES REJESTRACJI OPERACJI GOSPODARCZYCH

5.1. Operacje gospodarcze – pojęcie, rodzaje

5.2. Wpływ operacji gospodarczych na bilans majątkowy

5.3. Konto księgowe – istota, działanie i rodzaje kont

5.4. Konta bilansowe i zasady ich funkcjonowania

5.5. Konta wynikowe i zasady ich funkcjonowania

5.6. Zestawienie obrotów i sald

Pytania i polecenia

Rozdział 6.

MAJĄTEK PRZEDSIĘBIORSTWA HOTELARSKIEGO I ŹRÓDŁA

JEGO FINANSOWANIA

6.1. Majątek przedsiębiorstwa i jego podział

6.2. Pojęcie i podział środków trwałych

6.3. Źródła finansowania – pasywa

6.4. Kredyty

6.5. Leasing

6.6. Inwentaryzacja

6.7. Bilans majątkowy, budowa i struktura

6.8. Zużycie środków trwałych

6.9. Amortyzacja i umorzenie środków trwałych

6.10. Ekonomika remontów środków trwałych

6.11. Badanie efektywności wykorzystania środków trwałych

6.12. Wskaźniki szybkości krążenia środków obrotowych

6.13. Koszty działalności przedsiębiorstwa

6.14. Źródła przychodów przedsiębiorstwa

6.15. Ustalanie wyniku finansowego

6.16. Przepływy środków pieniężnych (cash flow)

Pytania i polecenia

Rozdział 7.

PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ZAKRESU PRAWA

7.1. Pojęcie prawa

7.2. Źródła prawa w Unii Europejskiej i w Polsce

7.3. Norma prawna i przepis prawny

7.4. Zdarzenie prawne

7.5. Stosunek prawny i jego elementy

7.6. Stosowanie prawa

7.7. Publikacja i obowiązywanie aktów normatywnych

7.8. Biura notarialne

7.9. Osoba fizyczna, osoba prawna, zdolność prawna i zdolność do czynności prawnych

7.10. Czynności prawne

7.11. Przedawnienie roszczeń

7.12. Prawo własności

7.13. Pojęcie i źródła zobowiązań

7.14. Umowy

7.15. Odpowiedzialność cywilna

7.16. Wykonanie zobowiązań

7.17. Skutki niewykonania i nienależytego wykonania zobowiązań

Pytania i polecenia

Rozdział 8.

PRAWO W DZIAŁALNOŚCI HOTELARSKIEJ

8.1. Ujednolicanie praw dotyczących hotelarstwa w Unii Europejskiej

8.2. Wymagania ekologiczne w stosunku do obiektów hotelowych

8.3. Regulaminy hotelowe

8.4. Gość hotelowy i jego mienie

8.5. Umowa hotelowa i jej charakter prawny

8.6. Prawa i obowiązki stron umowy hotelowej

8.7. Niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy przez hotel

8.8. Nieprawidłowości występujące przy realizacji usług hotelowych wchodzących w skład umowy hotelowej

8.9. Ustawowe prawo zastawu

8.10. Rękojmia w ramach umowy hotelowej

8.11. Odpowiedzialność zakładu hotelarskiego

8.12. Podstawy prawne odpowiedzialności cywilnej hotelu

8.13. Odpowiedzialność cywilna hotelu za rzeczy wniesione przez gościa

8.14. Ograniczenie odpowiedzialności hotelu

8.15. Postępowanie z przedmiotami pozostawionymi przez gościa

8.16. Odpowiedzialność cywilna hotelu za szkody na osobie gościa

8.17. Przedawnienie roszczeń w przedsiębiorstwie hotelowym

8.18. Dobre obyczaje w hotelarstwie

Pytania i polecenia

ZAŁĄCZNIK. KODEKS ETYKI HOTELARZA

 

technik_hotelarstwa
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!