Ekologiczna apteczka warzywna Tom I
"Ekologiczna apteczka warzywna", Autorzy: Zbigniew Przybylak, Karol Przybylak; 80 stron; format A5
„Pokarm powinien być waszym lekarstwem” twierdzili od czasów ojca medycyny Hipokratesa wielcy lekarze i naturaliści. Pierwsze miejsce wśród leczących pokarmów należy się warzywom. Ich duży udział w diecie jest niezbędnym warunkiem zdrowia - pomagają przy wielu dolegliwościach i chorobach cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Dlatego w wielu poradnikach antyrakowej profilaktyki podkreśla się uzdrawiającą rolę warzyw. Najlepiej, aby pochodziły one z upraw ekologicznych. Z warzyw można sporządzać w domu wiele leków, wykorzystywać je w kuracjach i stosować jako kosmetyki. Warto poznać i sięgać po leki z ekologicznej apteki warzywnej. Poradnik EKOLOGICZNA APTECZKA WARZYWNA ma to ułatwić….
Ekologiczna apteczka warzywna tom1 zawiera:
Ponad 200 porad, recept jak stosować najpopularniejsze warzywa w kuracjach domowych leczących najrozmaitsze schorzenia od wątroby, nerek, reumatyzmu, serca począwszy na skórze, nerwach, przeziębieniach skończywszy
Rady ile, kiedy, jakie warzywa jeść by zapobiegać chorobom, wzmacniać organizm
Prezentację walorów dietetycznych warzyw i ich rolę w profilaktyce wielu chorób
Omówienie zastosowania najpopularniejszych warzyw jako domowych kosmetyków
Porady jak najlepiej wykorzystywać walory warzyw w kuchni
Przepisy kulinarne na potrawy o walorach uzdrawiających
Wskazówki z jakich upraw, kiedy i od kogo najlepiej kupować warzywa, jak je przechowywać, konserwować
Informacje czym różnią się warzywa ekologiczne od tych z marketu, dlaczego są wartościowsze, cenniejsze zdrowotnie
Szczegółowe informacje o walorach antyrakowych poszczególnych warzyw i ich wykorzystaniu w PROFILAKTYCE ANTYRAKOWEJ
Omówione warzywa: KAPUSTA - POMIDOR - MARCHEW - OGÓREK - ZIEMNIAK - SAŁATA - BURAK - CEBULA - SELER - PIETRUSZKA
Spis treści
1. Rozdziały wstępne
Kiedy warzywa są najzdrowsze?
Najlepsze warzywa: sezonowe, lokalne i ekologiczne
O korzyściach jedzenia surowych warzyw
By gotowanie warzyw było zdrowe
Jak przetwarzać i konserwować warzywa?
Antyrakowa dieta pełna warzyw
2. Ekologiczne warzywa - pokarmy, leki i kosmetyki
Kapusta - Rzymski lek „na wszystko”
Pomidor - Pełne witamin „jabłko miłości”
Marchew - Uzdrawiający przysmak krasnoludków
Ogórek - Orzeźwia, zwalcza bakterie, upiększa...
Ziemniak - Pomoże nie tylko żołądkowi
Sałata - Uzdrawiająca mistrzyni drugiego planu
Burak - Nie tylko na anemię i złą krew
Cebula - Zdrowe warzywo „na otarcie łez”...
Seler - Korzenna porcja witamin dla zdrowia i urody
Pietruszka - Zdrowa „pamiątka” po... Karolu Wielkim