Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Drożdże suszone FERMICRU VR5

23-05-2014, 10:13
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.99 zł     
Użytkownik OGRODSOJKA
numer aukcji: 4178621574
Miejscowość Tarnowskie Góry
Wyświetleń: 8   
Koniec: 23-05-2014 09:47:24
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

szablon_nowy



Wszystkie przesyłki do 30kg wysyłane kurierem. Koszt: 15 zł

INFORMACJA
Przy odbiorze przesyłki prosimy sprawdzić przesyłkę pod kątem zawartości i stanu.
W razie wątpliwości prosimy spisać z kurierem protokół, który jest jedyną podstawą do reklamacji

Wybierając formę przesyłki listem ekonomicznym bądź priorytetowym nie bierzemy odpowiedzialności za przesyłki które nie dotrą do klienta, gdyż są to listy nierejestrowane.

 



OgródSojka
42-600 Tarnowskie Góry
ul. Ligonia 1
woj. śląskie


tel. 32 [zasłonięte] 00
tel. 32 [zasłonięte] 50

tel.kom. 603 [zasłonięte] 15 22


mail: [zasłonięte]@OGRODSOJKA.PL
mail: CENTRUM_[zasłonięte]@OP.PL


Numer konta:
PL 10 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0769525 [zasłonięte] 000000


godziny otwarcia:
dni powszednie: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 13.00
niedziela: nieczynne



WYSTAWIAMY FAKTURY VAT.

 

 

Charakterystyka produktu:

Suszone fluidalnie drożdże winiarskie w il.7g. Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
W ofercie znajduje się 5 rodzai drożdży suszonych:
Fermivin PDM (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w trudnych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); dobre do win musujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%
Fermivin– drożdżw winiarskie do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Fermicru VR5 – do win czerwonych, szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%.
Fermicru LS2 (Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych oraz różowych. Doskonałe do win musujących. Charakteryzują się szybkim i pełnym odfermentowniem, bardzo małą ilość osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%
EnoVini- doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18 %.

Użytkowanie

W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich -tolerancja na alkohol ok. 14-18%
-odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników
-wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu
-prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
-gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane
-trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich -tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
-mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii
-prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
-gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom
-barwa wina często jest nietrwała
-smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku


UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.