Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie
człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak:
biochemia, fizjologia i genetyka czy nauk rolniczych. Umożliwia to coraz
lepsze zrozumienie etiologii i patogenezy chorób w kontekście żywienia
człowieka. Jednocześnie daje podstawę do tworzenia nowoczesnych zasad
żywienia profilaktycznego i leczniczego. Odpowiednie postępowanie
dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym
elementem terapii wielu jednostek chorobowych.
Kilka lat temu na rynku wydawniczym ukazała się książka „Podstawy
dietetyki" pod redakcją dr. Jacka Bujko, napisana przez zespół
pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o
Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zyskała ona uznanie
czytelników, czego wyrazem były jej wznowienia. Zgodnie z tytułem, w
książce tej znalazły się podstawy wiedzy z zakresu dietetyki, a więc
podział diet i ich charakterystyka oraz zasady postępowania
dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych, co wchodzi w zakres
przedmiotu o takiej samej nazwie. Dlatego też uzasadnione było
rozpoczęcie prac nad kolej na pozycją książkową, poświęconą
dietoterapii i dietoprofi-laktyce schorzeń nieopisanych w uprzedniej
pozycji.
Niniejsza publikacja, która będzie pierwszą częścią opracowania
dwutomowego, jest efektem pracy zespołu pracowników wspomnianego
Zakładu. Przedstawione w niej zagadnienia są przedmiotem nauczania w
ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera ona informacje dotyczące
ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych,
a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród
chorób przewodu pokarmowego opisano w niej postępowanie dietetyczne w
takich schorzeniach, jak: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita
drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki.
Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych
schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego
narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastępczego. Omówiono
dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie
żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie
w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju
schorzeń neurodegeneracyjnych.
W treści
Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w
różnych stanach chorobowych
Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach
pokarmowych
Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów
zapalnych jelit
Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem
jelita drażliwego
Zasady postępowania dietetycznego w
marskości wątroby
Postępowanie dietetyczne w schorzeniach
trzustki
Przewlekła choroba nerek – okres leczenia
zachowawczego
Przewlekła choroba nerek – okres leczenia
nerkozastępczego
Postępowanie dietetyczne w chorobach
neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego – choroba Parkinsona i
choroba Alzheimera
Dietoterapia zespołu metabolicznego
Dna moczanowa
Żywienie w chorobach nowotworowych