Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

DEZYNFEKCJA WODY PITNEJ

04-07-2015, 9:52
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 72.50 zł     
Użytkownik peko2009
numer aukcji: 5327496806
Miejscowość Szubin
Wyświetleń: 26   

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 1.00 [kg]
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2007
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

DEZYNFEKCJA WODY PITNEJ

Wydawnictwo: PROJPRZEM-EKO

ISBN 978-83-[zasłonięte]194-5-3

Stron 254

Format A5

Autor: Wolfgang Roeske

Uzyskanie czystej pod względem sanitarnym wody dla potrzeb konsumpcyjnych oraz gospodarczych jest aktualnym wyzwaniem dla współczesnej technologii uzdatniania i odnowy wody. Znajomość natury mikroorganizmów oraz fizykochemicznych i procesowych podstaw ich eliminacji ze środowiska wodnego decyduje o właściwym doborze dezynfektantów a także układów aparaturowych do dezynfekcji. Prawidłowe postępowanie przy wyborze sposobu i prowadzenia dezynfekcji wody decyduje o bezpieczeństwie sanitarnym, wpływając istotnie na zdrowie jej konsumentów.Pozycja kierowana do Państwa obejmuje całokształt zagadnień procesowych związanych z istotnym zagadnieniem prawidłowej, nowoczesnej dezynfekcji wody przeznaczonej na cele gospodarcze, ze szczególnym uwzględnieniem wody do picia. Sądzimy, że będzie stanowiła zwarte kompendium wiedzy o tym istotnym zagadnieniu, będąc jednocześnie cennym uzupełnieniem bibliotek inżynierskich oraz będzie służyła realizacji zagadnień projektowych i procesów dydaktycznych. Sposób prezentacji poszczególnych jej rozdziałów stanowi z tej pozycji również ciekawą lekturę nie tylko dla specjalistów z zakresu uzdatniania wody.Pragniemy podziękować Panu Doktorowi Dieterowi Hohm za możliwość publikowania niniejszej pozycji oraz cenne rady podczas przygotowywania jej polskiego wydania.

  • Grecy i Rzymianie
  • Średniowiecze
  • Epoka odkryć i wynalazków
  • Czasy nowożytne
  • Tablica chronologiczna

3. Mikroorganizmy chorobotwórcze w wodzie

  • Pojęcia z zakresu mikrobiologii
  • Mikroorganizmy chorobotwórcze- Bakterie- Wirusy- Pierwotniaki

4. Przepisy i wytyczne

  • Prawo ochrony przed infekcjami
  • Niemieckie rozporządzenie o wodzie pitnej- Parametry mikrobiologiczne- Parametry chemiczne- Parametry wskaźników- Środki chemiczne do uzdatniania i dezynfekcji wody- Metody dezynfekcji wody
  • Zbiór wytycznych Niemieckiego Zrzeszenia d/s Gazu i Wody (DVGW)
  • Normy- Normy DIN EN ISO: Właściwości wody- Normy DIN EN ISO: Środki chemiczne do uzdatniania wody- Normy DIN EN ISO: Metody pomiarowe. Technologia.

5. Dezynfekcja wody pitnej

  • Pojęcia i definicje z zakresu dezynfekcji wody
  • Środki dezynfekcyjne

6. Środki chemiczne do chlorowania i utleniania

  • Chlor gazowy
  • Podchloryn sodowy
  • Podchloryn wapniowy
  • Dwutlenek chloru
  • Dwuchloroizocyjanian sodowy
  • Ozon
  • Nadtlenek wodoru
  • Nadmanganian potasu.

7. Technologia chlorowania wody

  • Definicje pojęć z zakresu chlorowania
  • Urządzenia i instalacje do dozowania chloru gazowego- Urządzenia do odparowania chloru- Urządzenia zabezpieczające- Płuczki chloru gazowego
  • Urządzenia do dozowania podchlorynu sodowego
  • Urządzenia do otrzymywania chloru metodą elektrolizy- Elektrolizery komorowe rurowe- Elektrolizery membranowe- Urządzenia do elektrolizy kwasu solnego- Utlenianie anodowe
  • Urządzenia do dozowania podchlorynu wapniowego
  • Urządzenia i instalacje do wytwarzania i dozowania dwutlenku chloru- Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i chloru- Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i kwasu solnego
  • Mobilne urządzenia do dezynfekcji chlorem - Przeprowadzanie dezynfekcji- Wstępne oczyszczanie i płukanie- Dezynfekcja zbiorników- Dezynfekcja przewodów- Przewoźne i przenośne urządzenia do chlorowania

8. Technologia ozonowania wodya

 

 

  • Definicje pojęć z zakresu ozonowania
  • Uzdatnianie wody pitnej ozonem
  • Urządzenia i instalacje do wytwarzania ozonu
  • Systemy wprowadzania ozonu do wody
  • Usuwanie ozonu pozostałego
  • Przepisy bezpieczeństwa

9. Dezynfekcja wody promieniami ultrafioletowymi (UV)

  • Definicje pojęć z zakresu dezynfekcji UV
  • · Urządzenia do dezynfekcji promieniami ultrafioletowymi - Wymagania i warunki techniczne dla urządzeń do napromieniowania UV
  • Wymagania dotyczące jakości wody

10. Filtracja membranowa

  • Definicje pojęć z zakresu filtracji membranowej
  • Zasada działania filtracji membranowej
  • Wymagania stawiane modułom membranowym
  • Części składowe stacji filtrów membranowych
  • Metody eksploatacji- Przywracanie przepuszczalności membran - Fouling i biofouling (blokowanie i biologiczne blokowanie membran)

11. Przegląd metod dezynfekcji

  • Ocena metod dezynfekcji
  • Porównanie kosztów środków dezynfekcyjnych

12. Kontrola jakości wody

  • Użycie przyrządów pomiarowych
  • Umieszczenie przyrządów pomiarowych
  • Temperatura
  • Wartość pH
  • Mętność
  • Chlor
  • Dwutlenek chloru
  • Potencjał redox
  • Ozon
  • Absorpcja promieniowania UV

13. Literatura 

14. Skorowidz