DEZYNFEKCJA WODY PITNEJ
Wydawnictwo: PROJPRZEM-EKO
ISBN 978-83-[zasłonięte]194-5-3
Stron 254
Format A5
Autor: Wolfgang Roeske
Uzyskanie czystej pod względem sanitarnym wody dla potrzeb konsumpcyjnych oraz gospodarczych jest aktualnym wyzwaniem dla współczesnej technologii uzdatniania i odnowy wody. Znajomość natury mikroorganizmów oraz fizykochemicznych i procesowych podstaw ich eliminacji ze środowiska wodnego decyduje o właściwym doborze dezynfektantów a także układów aparaturowych do dezynfekcji. Prawidłowe postępowanie przy wyborze sposobu i prowadzenia dezynfekcji wody decyduje o bezpieczeństwie sanitarnym, wpływając istotnie na zdrowie jej konsumentów.Pozycja kierowana do Państwa obejmuje całokształt zagadnień procesowych związanych z istotnym zagadnieniem prawidłowej, nowoczesnej dezynfekcji wody przeznaczonej na cele gospodarcze, ze szczególnym uwzględnieniem wody do picia. Sądzimy, że będzie stanowiła zwarte kompendium wiedzy o tym istotnym zagadnieniu, będąc jednocześnie cennym uzupełnieniem bibliotek inżynierskich oraz będzie służyła realizacji zagadnień projektowych i procesów dydaktycznych. Sposób prezentacji poszczególnych jej rozdziałów stanowi z tej pozycji również ciekawą lekturę nie tylko dla specjalistów z zakresu uzdatniania wody.Pragniemy podziękować Panu Doktorowi Dieterowi Hohm za możliwość publikowania niniejszej pozycji oraz cenne rady podczas przygotowywania jej polskiego wydania.
3. Mikroorganizmy chorobotwórcze w wodzie
4. Przepisy i wytyczne
5. Dezynfekcja wody pitnej
6. Środki chemiczne do chlorowania i utleniania
7. Technologia chlorowania wody
8. Technologia ozonowania wodya
9. Dezynfekcja wody promieniami ultrafioletowymi (UV)
10. Filtracja membranowa
11. Przegląd metod dezynfekcji
12. Kontrola jakości wody
13. Literatura
14. Skorowidz