Łany czosnku niedźwiedziego spotkać można najczęściej w bieszczadzkich lasach. Roślina ta bogactwem składników odżywczych nie ustępuje czosnkowi pospolitemu, który znacznie częściej gości na naszych stołach.
Skład i działanie
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) zawiera znaczne ilości siarki, żelazo, adenozynę, allicynę, a także flawonoidy, saponiny i witaminę C. Adenozyna jest nukleozydem, który rozszerza naczynia krwionośne. Allicyna, pochodna aminokwasu alliny, w znacznej mierze odpowiada za przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe właściwości czosnku. Wyciągi z rośliny obniżają ciśnienie krwi oraz poziom „złego” cholesterolu. Pobudzają wydzielanie żółci i soku żołądkowego oraz działają wykrztuśnie, moczopędnie i odtruwająco.
Wygląd i występowanie
Czosnek niedźwiedzi jest byliną z rodziny czosnkowatych, rosnącą w Europie i Azji. W Polsce można go spotkać w górach, na terenie wyżyn i pogórza w lasach, głównie bukowych, gdzie bardzo często tworzy zwarte łany. Warto wiedzieć, że objęty jest częściową ochroną. Czosnek niedźwiedzi chętnie uprawiany jest w ogrodach i parkach jako roślina ozdobna. Łodyga rośliny osiąga wysokość do 50 cm, jest prosta i pozbawiona liści. Liście, wyrastające z cebuli, są podłużne, bardzo podobne do liści konwalii. Czosnek kwitnie w okresie kwiecień-maj, a kwiaty są białe, zebrane w baldach na szczycie łodygi.
Surowiec leczniczy
Surowcem leczniczym jest ziele czosnku lub same liście. Surowiec należy zbierać w maju i suszyć w ciepłym i przewiewnym miejscu. Czosnek jest również stosowany w kuchni jako przyprawa.
Zastosowanie wewnętrzne
Czosnek niedźwiedzi zalecany jest przy nadciśnieniu tętniczym oraz w profilaktyce miażdżycy. Wspomaga leczenie stanów zapalnych układu moczowego i układu pokarmowego oraz nieżytów dróg oddechowych – pobudza wydzielanie śluzu, ułatwiając odkrztuszanie. Zalecany jest przy zaburzeniach przemiany materii oraz w profilaktyce chorób nowotworowych, posiada bowiem silne właściwości antyoksydacyjne.
Zastosowanie zewnętrzne
Przemywanie naparem oraz nalewką z czosnku niedźwiedziego zalecane jest przy chorobach skórnych o podłożu bakteryjnym oraz przy opryszczce.
Napar z czosnku niedźwiedziego
2 łyżki surowca zalewamy 2 szklankami wrzątku i parzymy pod przykryciem 15-20 minut. ½ szklanki naparu pijemy 3-4 razy dziennie.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
Pół szklanki surowca zalewamy 500 ml wódki i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. 1-2 łyżeczki przefiltrowanej nalewki pijemy 3-4 razy dziennie.
Wino z czosnku niedźwiedziego
Pół szklanki drobno posiekanych liści czosnku zalewamy 250 ml białego wina i gotujemy 2-3 minuty. Łyżkę odcedzonego wina pijemy 2-3 razy dziennie.
KRAJ POCHODZENIA POLSKA
DATA WAŻNOŚCI 30.06.2012
DATA WAŻNOŚCI ZNAJDUJE SIĘ NA ETYKIECIE WYSŁANEJ DO KLIENTA
NA WSZYSTKIE KUPIONE U MNIE TOWARY DOSTAJESZ PARAGON LUB NA ŻYCZENIE FAKTURĘ VAT
PRZESYŁKI W LISTACH WYSYŁAM W KOPERCIE BĄBELKOWEJ
MASZ PEWNOŚĆ ŻE TOWAR POCHODZI Z LEGALNEGO ŹRÓDŁA.
W OFERCIE INNE PRZYPRAWY ORAZ INNE RZECZY POTRZEBNE W TEJ BRANŻY.
|