Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CUKROWNICTWO CUKIER PRZEMYSŁ AUTOMATYZACJA 1974

26-06-2012, 21:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 39.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 2402757769
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 14   
Koniec: 16-06-2012 18:42:54

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka z obwolutą
Rok wydania (xxxx): 1974
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOMATYZACJA W PRZEMYŚLE CUKROWNICZYM



PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W DOLNEJ CZĘŚCI AUKCJI (CZASAMI TRZEBA WYKAZAĆ SIĘ CIERPLIWOŚCIĄ W OCZEKIWANIU NA ICH DOGRANIE)


AUTOR -
JAN DOBRZYCKI

WYDAWNICTWO, WYDANIE, NAKŁAD -
WYDAWNICTWO - WYDAWNICTWA NAUKOWO-TECHNICZNE, WARSZAWA 1974
WYDANIE - 1
NAKŁAD - 1500 + 210 EGZ.

STAN KSIĄŻKI -
DOBRY JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, DROBNE PRZYBRUDZENIA, PODPIS OŁÓWKIEM NA STRONIE TYTUŁOWEJ) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).

RODZAJ OPRAWY -
ORYGINALNA, MIĘKKA + OBWOLUTA

ILOŚĆ STRON, WYMIARY, WAGA -
ILOŚĆ STRON - 459
WYMIARY - 20,5 x 14,5 x 2,6 CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - 0,635 KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)

ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
ZAWIERA


KOSZT WYSYŁKI -
8 ZŁ - KOSZT UNIWERSALNY, NIEZALEŻNY OD ILOŚCI I WAGI, DOTYCZY PRZESYŁKI PRIORYTETOWEJ NA TERENIE POLSKI.

ZGADZAM SIĘ WYSŁAĆ PRZEDMIOT ZA GRANICĘ. KOSZT WYSYŁKI W TAKIM PRZYPADKU, USTALA SIĘ INDYWIDUALNIE WEDŁUG CENNIKA POCZTY POLSKIEJ I JEST ZALEŻNY OD WAGI PRZEDMIOTU. (PREFEROWANYM JĘZYKIEM KONTAKTU POZA OCZYWIŚCIE POLSKIM JEST ANGIELSKI, MOŻNA OCZYWIŚCIE PRÓBOWAĆ KONTAKTU W SWOIM JĘZYKU NATYWNYM.)

I AGREE to SEND ITEMS ABROAD. The COST of DISPATCHING In SUCH CASE, IS ESTABLISH ACCORDING TO PRICE-LIST of POLISH POST OFFICE SEVERALLY And it IS DEPENDENT FROM WEIGHT of OBJECT. ( The PREFERRED LANGUAGE of CONTACT WITHOUT MENTIONING POLISH IS ENGLISH, BUT YOU CAN OBVIOUSLY TRY TO CONTACT ME IN YOUR NATIVE LANGUAGE.)


DODATKOWE INFORMACJE - W PRZYPADKU UŻYWANIA PRZEGLĄDARKI FIREFOX MOŻE WYSTĄPIĆ BŁĄD W POSTACI BRAKU CZĘŚCI TEKSTU LUB ZDJĘĆ, NIESTETY NARAZIE JEDYNYM ROZWIĄZANIEM JAKIE MOGĘ ZAPROPONOWAĆ TO UŻYCIE INTERNET EXPLORERA LUB WYSZUKIWARKI "OPERA", Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA NIEDOGODNOŚCI.
PRZY OKAZJI PRZYPOMINAM O KOMBINACJI KLAWISZY CTRL+F (PRZYTRZYMAJ CTRL I JEDNOCZEŚNIE NACIŚNIJ F), PO NACIŚNIĘCIU KTÓREJ Z ŁATWOŚCIĄ ZNAJDZIESZ INTERESUJĄCE CIĘ SŁOWO O ILE TAKOWE WYSTĘPUJE W TEKŚCIE WYŚWIETLANEJ WŁAŚNIE STRONY.



SPIS TREŚCI LUB/I OPIS -


JAN DOBRZYCKI
AUTOMATYZACJA W PRZEMYŚLE CUKROWNICZYM
WYDAWNICTWA NAUKOWO-TECHNICZNE WARSZAWA 1974
Opiniodawca: mgr inż. Marian Szymański Redaktor naukowy: mgr inż. Barbara Osuchowska Redaktor techniczny: Walenty Szczypiorski Okładkę projektował: Julian Ozimowski





Książka jest ujęta w dwóch częściach. W .części pierwszej podano definicje i krótkie omówienie podstawowych terminów z zakresu automatyki, opisy urządzeń do samoczynnej regulacji procesów oraz zwięzły przegląd typowych pomiarów przemysłowych. Część druga jest obszernym przeglądem, różnorodnych rozwiązań automatyzacji procesów cukrowniczych, a także automatyzacji gospodarki wodnej i energetycznej cukrowni. Całość pracy uzupełnia bogaty przegląd piśmiennictwa.
Książka jest przeznaczona dla technologów, chemików, mechaników i automatyków pracujących w przemyśle cukrowniczym i w biurach projektowych. Mogą z niej także korzystać studenci.
Książka zalecana do bibliotek nauczycielskich technikum grupy przemysł spożywczy.





SPIS TREŚCI

Przedmowa............,..... 8
CZĘŚĆ PIERWSZA. PODSTAWY POMIARÓW I REGULACJI
1. Miernictwo przemysłowe............13
1.1. Rodzaje i błędy pomiarów.......... 13
1.2. Przetwarzanie wyników........... IV
1.3. Polskie normy z dziedziny miernictwa przemysłowego . . 17
2. Modele matematyczne procesów cukrowniczych..... 19
2.1. Modele matematyczne w technologii........ 19
2.2. Model matematyczny statyczny......... 21
2.3. Model matematyczny dynamiczny........ 25
2.4. Obiekt inercyjny............. 26
2.5. Charakterystyki dynamiczne procesów cukrowniczych . . 30
3. Zasady sterowania automatycznego.........34
3.1. Części składowe układu regulacji........34
3.2. Terminologia automatyki...........37
3.3. Terminologia układów i regulatorów.......42
Podział zależnie od pochodzenia wielkości zadanej —- 45
3.4. Schematy, symbole i oznaczenia........48
Schematy technologiczne — 48. Schematy regulacji automatycznej — 54
4. Części składowe układów sterowania automatycznego .... 57
4.1. Przetworniki pomiarowe...........57
Przetworniki pneumatyczne — 58. Przetworniki przesunięcia — 59. Przetworniki siły — 62. Przetworniki elektryczne — 65. Przetworniki wielkości fizycznych - 67
4.2. Elementy matematyczne.....~......69
4.3. Regulatory ..............71
Regulatory o działaniu bezpośrednim — 71. Regulatory pneumatyczne starszych typów — 73. Regulatory pneumatyczne mieszkowe — 75. Charakterystyki regulatora proporcjonalnego P — 78. Współpraca regulatora proporcjonalnego z obiektem — SO. Regulatory dwu położeniowe — 83. Regulatory całkujące I — 85. Regulatory proporcjonalno-całkujące PI — 85
Regulatory proporcjonalno-calkująco-różniczkujące PID — 89. Regulatory hydrauliczne — 90
4.4. Zadajniki, stacyjki operacyjne.........92
4.5. Siłowniki...............94
4.6. Mierniki, rejestratory, sygnalizatory.......97
4.7. System blokowy automatycznej kontroli i sterowania . . 102
4.8. Elementy logiczne.............106
4.9. Dobór zaworów regulacyjnych.........108
5. Technika automatycznych pomiarów przemysłowych w cukrownictwie .................115
5.1. Pomiary ciśnienia.............115
5.2. Pomiary poziomu.............116
5.3. Pomiary przepływu............117
5.4. Pomiary masy, dozowniki.....-.....120
5.5. Pomiary temperatury...........123
5.6. Pomiary stężenia roztworów.........123
Pomiary gęstości - 124. Hydrostatyczne pomiary gęstości —
125. Wagowe pomiary gęstości — 127. Inne metody pomiaru gęstości — 129. Refraktometryczne pomiary stężenia — 130. Przyczyny błędów w pomiarach stężenia roztworów — 130. Konduktometryczne pomiary stężenia — 131
5.7. Pomiary pH..............134
Podstawy — 134. Elektrody pehametryczne w cukrownictwie —- 136. Rola temperatury w pomiarach pH — 137. Wzmacnianie i przetwarzanie napięcia elektrod — 140. Instalowanie pehametrów przemysłowych - 142
5.8. Pomiary innych wielkości...........142
Zabarwienie — 143. Zawartość sacharozy — 143. Współczynnik czystości — 146. Inwert - 147. Zawartość kationów —
148. Woda — 149. Autoanalizery — 150. Inne analizatory — 152
CZĘŚĆ DRUGA. AUTOMATYZACJA PROCESÓW W CUKROWNICTWIE
6. Przygotowanie buraków do przerobu........155
6.1. Automatyzacja odbioru i przechowywania buraków - - . 155 Odbiór buraków -— 156. Przechowywanie buraków — 159
6.2. Automatyzacja spławiania i mycia buraków.....162
Płuczka buraków — 162. Regulacja dopływu buraków do przerobu — 164
6.3. Automat3Jzacja krajania buraków........169
7. Ekstrakcja krajanki.............172
7.1. Model matematyczny ekstrakcji.........372
7.2. Pomiary na stacji ekstrakcji.........174
Temperatura — 174. Poziom - 175. Przepływ — 176. Pomiary wielkości chemicznych -— 176
7.3. Układy automatyzacji ekstrakcji........179
Regulacja ekstraktorów bateryjnych — 179. Regulacja tempa przerobu buraków — 180. Regulacja obrotów napędu ekstrak-tora — 181. Regulacja temperatury ekstrakcji - 183. Regulacja strumienia mas — 186. Regulacja wyslodzenia krajanki — 187. Nadrzędna regulacja przepływu mas — 187. Przygotowanie wody do ekstrakcji — 190. Dozowanie formaliny — 192. Perspektywy rozwoju — 192
8. Oczyszczanie soków.............195
8.1. Modele matematyczne procesów oczyszczania.....195
Defekacja wstępna — 195. Defekacja główna — 196. Saturacja I - 197. Saturacja II - 199
8.2. Urządzenia pomiarowo-kontrolne stacji oczyszczania soków 200 Temperatura — 200. Ciśnienie - 200. Poziom — 200. Przepływ - 201, Gęstość - 202. Pomiary pH - 203. Alkaliczność — 205. Mierniki niezbędne do optymalizacji — 207
8.3. Układy automatyzacji defekacji.........207
Dozowniki mleka wapiennego — 208. Automatyzacja defekacji wstępnej — 210. Automatyzacja defekacji głównej — 214
8.4. Układy automatyzacji saturacji.........216
Saturacja I — 216. Saturacja II — 221. Automatyzacja siarkowania soku rzadkiego — 222
8.5. Tendencje rozwojowe w automatyzacji stacji oczyszczania soków . ""...............223
9. Filtracja.................227
9.1. Równania procesu filtracji..........227
9.2. Pomiary na stacji filtracji..........233
Temperatura i ciśnienie — 233. Poziom — 233. Natężenie przepływu - 234. Pomiary specjalne - 234
9.3. Automatyzacja filtrów o działaniu periodycznym .... 237
9.4. Automatyzacja filtrów o działaniu ciągłym.....243
Automatyzacja dekantatorów - 249
9.5. Tendencje rozwojowe w automatyzacji filtracji .... 250 10. Oczyszczanie jonitami.i węglem aktywnym......252
10.1. Inżynieria oczyszczania sorpcyjnego soków.....252
10.2. Pomiary kontroli procesów jonitacyjnych.....257
10.3. Sterowanie procesów jonitacyjnych.......259
U. Ogrzewanie soków..............261
11.1. Modele matematyczne ogrzewaczy sokowych.....261
11.2. Pomiary temperatury w ogrzewaczach '......263
11.3. Układy automatyzacji ogrzewaczy........263
ł2. Zagęszczanie soków.............266
12.1. Modele matematyczne stacji wy parnej.......266
12.2. Pomiary na stacji wyparnej.........272
Temperatura - 272. Ciśnienie - 273. Poziom - 274. Przepływ - 275. Stężenie - 278. Inne pomiary - 279
12.3. Układy automatyzacji stacji wyparnej.......280
Regulacja poziomu i natężenia przepływu — 280. Sterowanie dopływem pary - 283. Regulacja stężenia soku — 287. Regulacja pracy skraplaczy — 290
12.4. Układy kompleksowe regulacji stacji wyparnej .... 293 Schemat radziecki — 293. Schemat niemiecki — 295. Schemat z termokompresją oparów — 297. Schemat angielski - 299
12.5. Tendencje rozwojowe automatyzacji stacji wyparnej , , 299
12.6. Magazynowanie soku gęstego.........304
13. Krystalizacja cukru.............306
13.1. Modele matematyczne procesu gotowania cukrzycy . . . 306 Główne wielkości regulacji procesu -— 308
13.2. Pomiary na stacji warników.........309
Temperatura — 309. Ciśnienie — 310. Poziom — 310. Przepływ — 310. Pomiary przesycenia roztworu — 311. Pomiary ebuliometryczne - 313. Pomiary refraktometryczne - 315. Pomiary konduktometryczne — 316. Ppmiary wiskozyme-tryczne — 318. Pomiary reometryczne — 319. Pomiary zawartości kryształów - 321. Pomiary szybkości cyrkulacji - 322
13.3. Układy automatyzacji gotowania cukrzyc.....322
Automatyzacja konduktometryczna — 324. Automatyzacja ebuliometryczna — 326 Automatyzacja według lepkości —
327. Układ mieszany kcnduktometr—reometr — 329. Układ mieszany ebuliometr—reometr — 330. Układ mieszany refraktometr—reometr — 331
13.4. Automatyzacja warników ciągłych.......322
13.5. Automatyzacja pracy mieszadeł cukrzycowych .... 334
14. Automatyzacja wirowania cukru..........338
14.1. Automatyzacja wirówek periodycznych......338
Napełnianie bębna — 339. Wirowanie cukru — 341. Hamowanie biegu wirówki — 342. Wygarnianie cukru -— 342. Napęd wirówki automatycznej — 344. Nadrzędny układ sterowania wirówki — 348. Urządzenia wspólne dla całej baterii wirówek — 350
14.2. Automatyzacja wirówek ciągłych........351
15. Końcowe etapy produkcji cukru..........353
15.1. Suszenie cukru . ........... 353
15.2. Samoczynna kontrola jakości cukru....... 356
15.3. Magazynowanie cukru w silosach........ 357
Silosy do cukru — 358. Pakowanie cukru — 361
16. Produkcja wapna..............365
16.1. Dynamika procesów.....- . . . . " . . 365
16.2. Pomiary w wapniami...........366
Temperatura - 366. Ciśnienie - 367. Poziom - 367. Przepływ - 367. Gęstość - 368
16.3. Automatyzacja pieca wapiennego........368
16.4. Automatyzacja stacji gaszenia wapna...... - 372
Przykład kompozycji tablicy sygnalizacji i sterowania 374
16.5. Automatyzacja transportu gazu saturacyjnego.....377
17. Przerób wysłodków.............379
17.1. Wyżymanie wysłodków...........379
Regulacja wydajności wyżymaczek — 380
17.2. Suszenie i brykietowanie wysłodków.......382
Brykietowanie wysłodków -— 387
18. Gospodarka wodna..............389
19. Gospodarka pary i energii elektrycznej........396
19.1. Elektrociepłownia cukrowni jako obiekt sterowania . . . 396 Kotły parowe - 396. Turbiny parowe — 398. Pomocnicze oddziały kotłowni - 399
19.2. Pomiary w kotłowni i turbinowni........401
Pomiary przepływu paliw ciekłych — 402. Przepływomierze objętościowe — 402. Samoczynna kontrola wody zasilającej — 403. Oznaczanie tlenu w spalinach — 404
19.3. Automatyzacja w kotłowni..........406
Regulacja procesu spalania — 406. Regulacja dopływu powietrza — 412. Regulacja poziomu wody — 413. Regulacja temperatury pary przegrzanej — 414. Redukcja ciśnienia
i temperatury pary -— 415. Inne układy regulacji, blokad i zabezpieczeń — 416.
19.4. Automatyzacja w turbinowni.........419
Układy regulacji turbin — 419. Turbogenerator nie połączony
z siecią energetyki zawodowej — 419. Turbogenerator współpracujący z siecią energetyki zawodowej - 420
20. Nadrzędne układy automatyki...........423
20.1. Regulacja strumienia mas..........423
20.2. Zautomatyzowana cukrownia, centralne sterowanie . . . 427 Automatyzacja całych cukrowni — 427. Miniaturyzacja wyposażenia tablic — 433
20.3. Optymalizacja procesów w cukrownictwie.....435
Piśmiennictwo................440
Skorowidz.................455





PRZEDMOWA

Automatyzacja w przemyśle cukrowniczym składa się z dwóch części o nieco odmiennym ujęciu. Pierwsza z nich zawiera w rozdziałach 1—4 uproszczony wykład podstaw automatyki i pomiarów przemysłowych w popularnym ujęciu. W rozdziale 5 omówiono zagadnienia samoczynnych pomiarów w cukrownictwie, ograniczając do minimum informacje o mierzeniu wielkości typowych, które mają swą obfitą literaturą książkową, natomiast uwypuklając specyficzne trudności, na jakie się natrafia przy tych pomiarach w przemyśle cukrowniczym. Mam nadzieję, że niektóre uwagi będą pożyteczne także dla specjalistów techniki pomiarowej. Część druga, począwszy od rozdziału 6 — pisana z mysią zarówno o technologach, jak i automatykach — zawiera przegląd obecnego stanu automatyzacji procesów w cukrownictwie. Przy pisaniu pracy wykorzystano przede wszystkim literaturę z lat 1966—1972. Niektóre trudno dostępne pozycje są osiągalne jako streszczenia w Sugar Industiy Abstracts, gdzie łatwo je znaleźć w alfabetycznych spisach autorów.
W rozdziałach omawiających poszczególne stacje przerobowe nie próbowałem wskazywać „najlepszych" rozwiązań automatyzacji, bo postęp w tej dziedzinie jest bardzo szybki i za parę lat takie wytyczne mogłyby być nieaktualne. Tu i ówdzie jednakże oceniałem wady i zalety konkurujących rozwiązań i wyróżniłem, systemy, które moim zdaniem mają szansę powodzenia większe od innych. W wielu miejscach sygnalizowałem problemy jeszcze nie rozwiązane i kierunki pożądanych badań, cytując czasami dawne, interesujące, lecz nie wykorzystane pomysły ze starszej literatury.
Dla specjalistów automatyków niewątpliwie interesujące byłyby pełne modele matematyczne kolejnych procesów produkcyjnych. Ta dziedzina nauki o cukrownictwie jest jednak jeszcze
mało zbadana. Objętość książki pozwoliła tylko na podanie zarysów nielicznych istniejących modeli matematycznych i odesłanie Czytelnika do literatury po szczegóły. W pozostałych przypadkach starałem się przedstawić najważniejsze zależności wiążące parametry procesów.
Dane czerpane z Polskich Norm są aktualne w chwili druku, ich aktualność należy sprawdzić przed stosowaniem normy. Na szczególną uwagę zasługują symbole i oznaczenia punktów pomiarów i sterowania na schematach technologicznych według PN-70/M-42007, z których z pewnymi uproszczeniami (p. str. 53) szeroko korzystałem w drugiej części książki. Niewielki trud potrzebny na poznanie tych oznaczeń opłaci się Czytelnikowi, ponieważ znacznie ułatwiają one czytanie schematów i porozumienie automatyków z technologami. Inne symbole, występujące w szczegółowych schematach automatyzacji, pokazałem tylko na przykładach.
Zrezygnowałem z mało przejrzystych „kompleksowych" schematów całych stacji i całej cukrowni, ponieważ byłoby to narzucaniem subiektywnych decyzji pewnych wersji rozwiązań. Takie schematy składają się zresztą z odcinków, których podałem dostateczny wybór.
Koncepcje opisane w książce były wdrażane w praktyce w bardzo różnym stopniu. Na ogół mówi się o opracowaniu urządzeń i układów, jeżeli są dopiero w stadium pomysłu lub prób laboratoryjnych, o wypróbowaniu, jeśli przeszły one doraźne próby fabryczne, zaś o zastosowaniu dopiero wtedy, gdy pomyślnie wprowadzono je do kilku cukrowni w skali kampanijnej. Zrezygnowałem z informacji o krajowej produkcji elementów automatyki, gdyż takie dane zbyt szybko się dezaktualizują. Tytuły rozdziałów i podrozdziałów" nie stanowią systematycznej klasyfikacji układów ani przyrządów, ponieważ w części pierwszej omówiono tylko wybrane zagadnienia interesujące cukrowników.
Na zakończenie chciałbym podziękować wszystkim Instytucjom i Kolegom za udostępnienie mi materiałów prospektowych, projektowych i nie opublikowanych jeszcze danych. Ich cenne informacje wzbogaciły treść tej książki.

AUTOR Łódź, w listopadzie 1973





SKOROWIDZ

Algorytm 41
alkalimetr 205
analizatory 152, 392, 403, 404
aparat Mika 372
aproksymacja 24, 31
areometry 129
autoanalizery 150, 392
autokompensatory 99
automatyka elektryczna 105
—, Polskie Normy 38
automatyzacja defekacji głównej 214,
429 ------wstępnej 210, 429
— dekantacji 249
— ekstrakcji 179—194, 429, 437
— filtracji 237, 429
— gaszenia wapna 372, 430
— gospodarki wodnej 389
— gotowania cukrzyc 322, 430
— jonitacji 259
— kotłowni 406
— krystalizacji 322, 334
— magazynowania cukru 353—360, 430
— magazynowania soku 304
— oczyszczania soków 210, 429
— odbarwiania 259
— odbioru buraków 155, 428
automatyzacjai ogrzewania soków 263
— pakowania cukru 361, 430
— pieca wapiennego 368, 430
— saturacji 216, 221, 429
— suszenia cukru 353—360, 430
— suszenia wyslodków 382, 430
— turbinowni 418
— wirowania cukrzyc 338—352, 430
— wypalania wapna 368,, 430
— wyżymania wysłodków 380
— zagęszczania soku 280, 430
Blok 103
blokada 48, 348, 410
błędy pomiaru 14—18, 29
brykietowanie wyslodków 387
Centralizacja sterowania 427 charakterystyka dynamiczna 27
— skokowa 27
— statyczna 21, 22 (p. też model) chłodzenie cukru 354
cukier biały 356 czas opóźnienia 33 człon automatyki 40
człon sumujący 36
— wykonawczy (sterujący) 37
czujnik 40 (p. też przetwornik)
Defekacja 195, 207, 210, 214 dekantacja 249 dokładność (klasa) 15 dozowniki 122
— buraków 164
— mleka wapiennego 208, 213 dyfuzja — p. ekstrakcja dynamika procesów — p. modele
matematyczne, p. charakterystyka dynamiczna
Ebuliometria 313, 326, 330 ekstrakcja 172, 429, 437 elektrody pehametryczne 136
— selektywne 149, 392, 404 element automatyki 40
— logiczny 106
— matematyczny 40, 55, 69
Filtracja 227, 429 filtry ciągle 243
— periodyczne 232, 237
Gaszenie wapna 372 gaz saturacyjny 376 gęstościomierze 125—129 gospodarka wodna 389
Jonity 252
Kaskada pneumatyczna 58 klarownice 337 klasa dokładności 15 koło dozujące 164
konduktometria 131, 206, 225, 234, 259, 316, 321, 324, 329, 331
kopce buraczane 159, 428 . korekcja 47 korelacja 24 kotły parowe 396—418 krajalnice 169, 180 krajanka 178 krystalizacja cukru 306 kryzy 117, 403
Laboratorium procentowe 157, 428
lasowanie wapna 372
lepkość 318
linia odbioru buraków 157, 428
Magazynowanie cukru 358, 430
— soku gęstego 304
manometry, normy 18
—, symbole 55
maszyny cyfrowe, zastosowania 159,
192, 226, 251, 260, 276, 299, 395,
426, 432, 438, 439 metrologia 13, 37 —, terminologia 38 miernik 38, 97 mieszadła cukrzycy 334 mieszek 60
mleko wapienne, gęstość 196, 372 model matematyczny 21
------defekacji 195
------ekstrakcji 172
------filtracji 227
------gotowania cukrzyc 306
------kotłowni i turbinowni 396
------krystalizacji cukru 306
------ogrzewania soku 261
------saturacji 197
------sorpcji 252
------zagęszczania soku 266
Nawilżanie pary 415 normy 17, 37
Obiekt inercyjny 26
— sterowania 39 oczyszczanie soków 195, 429 odbarwianie 252
odbiór buraków 157 odchylenie regulacji 39
— trwałe (ustalone) 82, 89 odkładanie soku gęstego 304 odpowiedź układu 27 ogrzewacze soku 261 optymalizacja 48, 193, 435 - . . , oznaczenia na schematach 10, 48, 50
— alkaliczności 205
— czystości 146
— inwertu 147
— kationów 148
— sacharozy 146
— tlenu 151, 404
— wody 149, 356, 384
Pakowanie cukru 361, 430
pehametry 55, 136—142, 203
pH i alkaliczność 198
—, współczynnik temperaturowy 139
piec siarkowy 222
— wapienny 368, 430 płuczka buraczana 162, 168
— gazowa 376
— procentowa 157 podwyższenie temperatury wrzenia
279, 313 polarymetr 143 pomiary ciśnienia 59, 64, 68, 115, 273,
377
— gęstości 124—131, 196, 278
— lepkości 318
— masy (ciężaru) 120
— napełnienia zbiorników 116
— pH 134 (p. też pH, pehametry)
— poziomu 68, 116, 274, 310, 367
— przepływu 18, 117, 201, 213, 234, 275, 390, 393, 402
— przesycenia 311—321
pomiary siły 62, 66
— stężenia (p. też oznaczenia) 123, 131, 313, 315
— szybkości filtracji 236
— temperatury 264, 272, 314
— wilgotności — p. oznaczenia wody
— zabarwienia 143, 356 pompa gazowa 377
poziomomierze — p. pomiary poziomu
prasy wyslodkowe — p. wyżymaczki przechowywanie buraków 159 przepływomierze — p. pomiary przepływu
przetwarzacz pary 400 przetworniki 40, 41, 55 (p. też pomiary)
— ciśnienia 59, 64, 68, 115, 116
— elektropneumatyczne 67
— elektryczne 65
— gęstości 68, 126, 128, 202
— pH 141, 203
— pneumatyczne 57
— poziomu 68, 116
— przepływu 68, 118
— przesunięcia 59, 122
— siły 62, 66, 120
— temperatury 68, 123 przewodność właściwa soków 206 ------cukrzyc 317
przyrządy pomiarowe 16, 38
Refraktometry 130, 315, 331 regulacja 39
— ciśnienia gazu 218 ------pary 284, 408, 415
------soku w filtrze 241, 244
— dwustanowa 83
— ekstremalna 47, 224 ą - " .
— gęstości 245, 248, 287, 371
— kaskadowa 46 . -
— nadążna 45
— obrotów 181, 419, 421
regulacja optymalna 48, 224, 437
— pH 217, 392
— poziomu 280, 368, 413
— programowa 46 (p. też sterowanie)
— stalowartościowa 45
— Stosunku 45, 212., 412
— strumienia mas (tempa przerobu) 180, 186, 187, 423, 430
— temperatury 160, 183t 263, 414, 416
— z pomiarem wielkości zakłócających 47
regulator 41, 55, 433
— bezpośredniego działania 71
— całkujący I 85
— ciśnienia 91
— dwupołożeniowy 83
— hydrauliczny 90
— pneumatyczny 73, 433
— proporcjonalny P 77—83
— proporcjonalno-całkujący Pl 85
— proporcjonalno-całkująco-różnicz-
kujący PID 89
— temperatury 72 rejestrator 17, 55, 98—100 reometria — p. wiskozymetria rotametr 118
rozszerzalność cieplna 124, 196 roztwory buforowe 135
Sacharymetry 143 saturacja I 197, 216
— II 199, 221
— siarkowa 222 schemat blokowy 35
— mnemotechniczny (synoptyczny) 374
— typowy automatyki 428 schematy automatyki, Polskie Normy 48, 54
-siarkowanie 222 silosy 358 siłowniki 55, 94 skraplacze 290
sodowanie 222
spaliny 404, 413
spławianie buraków 162, 428
sprzężenie zwrotne 43, 59
stabilizacja 45
stacja wyparna 266, 430
stacyjka operacyjna 93, 433
stalą czasowa 26, 28
------zastępcza 32
stan nieustalony 25 sterowanie 39, 42
— programowe 47, 242, 259, 348, 360, 369
sulfitacja 222 suszarnia cukru 353
— wysłodków 382, 430 sygnalizacja 101, 116, 374, 431, 434 sygnał standardowy 41, 103
— wyjściowy 34
symbole na schematach 10, 48, 50,
55, 107 system blokowy 102
Tensometr 120 terminologia automatyki 37 termokompresory 297 termometry, charakterystyka dynamiczna 29
—, Polskie Normy 18 —, symbole 55 transmitancja 31 transport cukru 360 turbiny 398, 418 tyrystory 347
Uchyb regulacji 36, 39
— trwały (ustalony) 82 układ inercyjny 26
— otwarty 42
— śledzący 45, 122
— Ward-Leonarda 182 ustawnik pozycyjny 55, 95
Wagi 120, 361, 369 wapniarnia 365, 430 warniki 306, 430
— ciągłe 332
wartość zadana (wiodąca) 36, 39 węgiel aktywny 252 wielkość regulowana (mierzona) 36, 39
— regulująca (sterująca) 36, 39
— wejściowa, wyjściowa 20
— wynikowa 20
— zakłócająca 37, 40 wilgociomierze 152 wilgotność — p. oznaczenia wody wirówki 338, 430 wiskozymetria 318, 327, 329, 336 woda, analizatory 392, 403
— wysłodkowa 177 wodniarki 286, 399, 416 wodomierze 18, 118
wskaźnik 97
współczynnik przepływu 111—114
- przesycenia 311, 314, 317, 319
— temperaturowy pH 139, 198 wymuszenie 27
wypalanie wapna 368, 430 wyparka 266, 430 wyslodki 176
wyżymaczki wysłodków 379 wzmocnienie 79 wzorce pH 135
Zadajnik 36, 55, 92, 433 zagęszczanie soków 266, 430 zakres proporcjonalności 79, 81 zawory regulacyjne 108 zbiorniki soku 424 zwężki 117



Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.


ZOBACZ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

ZOBACZ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT


NIE ODWOŁUJĘ OFERT, PROSZĘ POWAŻNIE PODCHODZIĆ DO LICYTACJI