Cukier kokosowy
Powstaje z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Może być stosowany jako zamiennik tradycyjnego cukru z buraka lub trzciny cukrowej. Znajdzie swoje zastosowanie również jako substytut syropu z agawy czy syropu klonowego. Ma piękny, bursztynowy kolor a w jego smaku wyczuwalna jest lekka nuta karmelu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty, zimnych i ciepłych napojów. Można go dodawać do ciast i deserów. Użyty jako posypka na ciastach i ciasteczkach dodatkowo nada im ładny wygląd.
Cukier kokosowy jest znacznie zdrowszy niż pozostałe cukry. Nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi - co ma duże znaczenie dla diabetyków i sportowców. Cukier kokosowy ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych wśród substancji słodzących - jedynie 35 (dane dla 100g produktu). Dla porównania cukier trzcinowy ma indeks glikemiczny 65. Cukier kokosowy jest również znacznie bogatszy w substancje odżywcze niż inne cukry. Jest on źródłem potasu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin, zwłaszcza B1, B2, B3, B6 i CSkład: 100% czysty, nierafinowany organiczny cukier kokosowy (Cocos nucifera) pozyskiwany w tradycyjny sposób ze świeżego soku z pąków kwiatowych palmy kokosowej z upraw ekologicznychPL-EKO-04 / Rolnictwo spoza UE.
- bez dodatków -tradycyjnie wytwarzany - nierafinowany - niebielony - wspiera małą skalę społeczności rolniczych
Wartość odżywcza: 100g Wartość energetyczna: 1605 KJ / 378 kcal Białko: 1,3 g Węglowodany: 92,4 g Tłuszcz <0,1 g Potas 924 mg / 46,2% RDA* Cynk 1,63 mg / 16,3% RDA* *%RDA - oznacza % realizacji zalecanego dziennego spożycia..
Zobacz nasze
|