Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ciecierzyca - cieciorka - 1 kg Młyn KŁOS-POL !!!!

19-02-2014, 15:54
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 11 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 11 zł     
Użytkownik klos-pool
numer aukcji: 3903543095
Miejscowość Krzeszów
Kupiono sztuk: 7    Licytowało: 7    Wyświetleń: 74   
Koniec: 19-02-2014 15:27:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WYSYŁKA KURIEREM K-EX - 18zł (do 30kg)


CENNIK POCZTY POLSKIEJ:

Paczki ekonomiczne:

     do 0,9 kg - 9,50zł
do 1 kg - 11 zł
do 4 kg - 13 zł
do 9 kg - 18 zł
 do 19 kg - 30 zł
 do 29 kg - 45 zł

Paczki priorytetowe:
  do 0,9 kg - 11zł
do 1 kg - 13 zł
    do 4 kg - 14,50 zł
    do 9 kg - 20,50 zł 
 do 19 kg - 32 zł
 do 29 kg - 47 zł



Dane do wpłat

P.U.H. "KŁOS-POL"
Wojciech Gil
Ul. Klasztorna 7
37-418 Krzeszów

Nr konta: 08 9430 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0450370 [zasłonięte] 200001



CIECIERZYCA – CIECIORKA


 

Ciecierzyca zwana też jest cieciorką, bądź też grochem włoskim. Ziarna ciecierzycy wyglądem przypominają miniaturowe ptysie, bądź też orzeszki. Mają jasno brązową barwę i słodko-orzechowy smak. Niewątpliwie jest bardzo zdrowa.


 

Ciecierzycę wykorzystuje się nie tylko do celów kulinarnych, ale też i w celach leczniczych.

Polecana jest przy bólach głowy, spadku odporności, łamliwych włosach i paznokciach. Wówczas przyrządzić można różnego rodzaju napary oraz okłady na zbolałe miejsca.


 

W swoim składzie ciecierzyca zawiera witaminy, składniki mineralne (fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez), błonnik. Ponadto bogata jest w białko, węglowodany oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

 


Idealnie nadaje się do:

- sałatek

- past

- zup

- gulaszy

- prażenia w piekarniku

- potrawki

- mięs itp.


 

PRZYGOTOWANIE: Ziarna ciecierzycy należy najpierw opłukać. Następnie zalać wodą i odstawić na ok. 12 h (przy czym należy pamiętać, aby zmienić chociaż raz wodę, w której moczy się ciecierzyca, jeżeli czas namaczania ziaren będzie dłuższy niż 12 h). Ziarna gotujemy ok. 1-2 h. 1 szkl. ziaren gotujemy w 3szkl. wody.

 


RADA: Ziarna ciecierzycy solimy na samym końcu. Wcześniejsze osolenie wody mogłoby spowodować dłuższy czas gotowania się ziaren.

 


POLECAM !!!




Ciecierzyca - cieciorka - 1 kg  Młyn KŁOS-POL !!!!