CIECIERZYCA – CIECIORKA
Ciecierzyca zwana też jest cieciorką, bądź też grochem włoskim. Ziarna ciecierzycy wyglądem przypominają miniaturowe ptysie, bądź też orzeszki. Mają jasno brązową barwę i słodko-orzechowy smak. Niewątpliwie jest bardzo zdrowa.
Ciecierzycę wykorzystuje się nie tylko do celów kulinarnych, ale też i w celach leczniczych.
Polecana jest przy bólach głowy, spadku odporności, łamliwych włosach i paznokciach. Wówczas przyrządzić można różnego rodzaju napary oraz okłady na zbolałe miejsca.
W swoim składzie ciecierzyca zawiera witaminy, składniki mineralne (fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez), błonnik. Ponadto bogata jest w białko, węglowodany oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Idealnie nadaje się do:
- sałatek
- past
- zup
- gulaszy
- prażenia w piekarniku
- potrawki
- mięs itp.
PRZYGOTOWANIE: Ziarna ciecierzycy należy najpierw opłukać. Następnie zalać wodą i odstawić na ok. 12 h (przy czym należy pamiętać, aby zmienić chociaż raz wodę, w której moczy się ciecierzyca, jeżeli czas namaczania ziaren będzie dłuższy niż 12 h). Ziarna gotujemy ok. 1-2 h. 1 szkl. ziaren gotujemy w 3szkl. wody.
RADA: Ziarna ciecierzycy solimy na samym końcu. Wcześniejsze osolenie wody mogłoby spowodować dłuższy czas gotowania się ziaren.
POLECAM !!!