mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, pektyna (substancja zagęszczająca), sól, cukier
wartość energetyczna 1508 kJ / 360 kcal węglowodany ogółem 86,9g sacharoza 20,5g białko 2,3g tłuszcz 0,4g sól 0,5g fenyloalanina 110mg
*** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100ml mleka 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru aromat do smaku przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut do wyrośnięcia. Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać wyrośnięte drożdże, jaja, olej lub roztopione masło i aromat. Wyrabiać około 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem do konsystencji gęstej śmietany. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.