Xantho Plus to wspaniała formuła zawierająca składniki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Działając synergicznie stanowią doskonałą ochronę przed wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za uszkodzenia ważnych struktur biologicznych w komórkach, prowadząc do zaburzeń strukturalnych i funkcjonalnych organizmu.
Xantho Plus zawiera:
- Ekstrakt z owoców mangostanu (Garcinia mangostana) – standaryzowany na zawartość alfa-mangostyny (jeden z najlepiej poznanych ksantonów – o silnych właściwościach antyoksydacyjnych) i polifenoli. Wartość ORAC* dla soku z mangostanu wynosi ponad 17 000. Mangostan pochodzi z Archipelagu Malajskiego w Azji Południowej, gdzie od wieków był stosowany w medycynie ludowej. W owocu mangostanu występują m.in.: cukry, olejki eteryczne, sole mineralne, witaminy, pochodne fenolowe (w tym ksantony, katechiny, stilbeny).
- Ekstrakt z owoców grejpfruta – bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E, P, C, flawonoidy, terpeny. Składniki aktywne ze względu na szczególne cechy antyoksydacyjne stanowią ochronę komórek przed działaniem wolnych rodników.
- Ekstrakt z nasion winogron – standaryzowany na zawartość proantocyjanidyn – związków należących do polifenoli. Proantocyjanidy wpływają korzystnie nie tylko na komórki, ze względu na działanie antyoksydacyjne, ale również wspomagają prawidłową strukturę naczyń krwionośnych;
- Ekstrakt z owoców granata – standaryzowany na zawartość kwasu elagowego, doskonałego obrońcy komórek. Granat to także źródło witaminy C, cukrów (8-20%), kwasu cytrynowego (do 9%), tanin, antocjanów, katechin. Owoc granatu to doskonały antyutleniacz, korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie układu krwionośnego.
- Ekstrakt z owoców borówki czernicy i sproszkowane owoce borówki wysokiej – cenne źródło antocyjanów, o znanych właściwościach przeciwutleniających, jak również cukrów, witamin z grupy B, beta-karotenu, witaminy C, garbników katechinowych, glikozydów, kwasów organicznch (np: kwas cytrynowy, bursztynowy), karotenoidów, pektyn. Składniki aktywne borówki wpływają na utrzymanie właściwej struktury naczyń krwionośnych oraz wspomagają pracę narządu wzroku.
Xantho Plus to wysokiej jakości produkt, który można polecić m.in.: osobom odżywiającym się nieracjonalnie, spożywającym alkohol, palącym papierosy, aktywnym fizycznie, narażonym na zanieczyszczenie środowiska, a także wszystkim osobom chcącym zapewnić sobie odpowiednią dawkę antyoksydantów.
Składniki aktywne/1 kapsułka:
- Xanthosteen – ekstrakt z owoców mangostanu (std. 10%-mangostyna, 20% polifenole): 166.7 mg
- Opatantowana miesznka składników roślinnych: 200 mg
Ekstrakt z owoców grejpfruta
Ekstrakt z granatu (std. 20% kwasu elagowego)
Sproszkowane owoce borówki wysokiej
Ekstrakt z owoców borówki czernicy
Ekstrakt z nasion winorośli (std. 95% proantocyjanidyn)
Dawkowanie:
- 1 kapsułka dziennie 1/2 godz. przed posiłkiem.