Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Raiffeisen Polbank
Numer konta:
85 1750 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0120000 [zasłonięte] 259466
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Bezpieczeństwo żywności i żywienia
Autor: Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio (red.)
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Rok wydania: 2014
Wydanie: I
Stron: 149
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8360-741-7
Opis:
Autorzy książki postanowili przybliżyć Czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej jej części wyjaśniono podstawowe pojęcia i klasyfikację zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia, a także przedstawiono sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz instytucjonalne możliwości przeciwdziałania im. Kolejne rozdziały poświęcono bezpieczeństwu żywienia, zwracając szczególną uwagę na zagrożenia związane z niezbilansowaniem diety, indywidualną nadwrażliwością na niektóre pokarmy oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dzisiaj przedmiotem wielu kontrowersji. Książkę zamyka omówienie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych oraz prawnych i instytucjonalnych instrumentów ochrony zdrowia konsumentów żywności.
Spis treści:
Od Redakcji
Wykaz skrótów i symboli
- Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia
- Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności
- Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe
- Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym
- Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu
- Niezbilansowanie diety, czyli żywienie niezgodne z normami
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Żywność genetycznie modyfikowana
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych
- Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością i żywieniem
Literatura
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl