Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BERGHOFF COOK SZYBKOWAR SZYBKO I SMACZNIE KRAKOW

24-01-2014, 23:23
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 340 zł     
Użytkownik mark4style
numer aukcji: 3874440534
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 66   
Koniec: 24-01-2014 23:14:22

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


- Napisz do nas

Mój stan - Zadzwoń do nas

MARK4STYLE
"Mark-4"Spółka Jawna
A. Drożdż
30-218 Kraków,
ul. Królowej Jadwigi 250
[zasłonięte]@mark4style.pl
(+48) (12)[zasłonięte]425-23 wew. 21
501-[zasłonięte]-951


63 1240 [zasłonięte] 1[zasłonięte]4311100 [zasłonięte] 104827
Zasady wysyłki znajdują się na stronie o mnie


Oryginalny produkt

firmy "Cook&Co"

Zestaw szybkowar 5 elementów

- szybko przygotujesz smaczny posiłek -
- idealny w każdej kuchni -

kup

a sprawdzi się również w twojej.

Kupując u nas kupujesz u autoryzowanego przedstawiciela
firmy



nr art[zasłonięte]28002


Czym jest szybkowar?
To szczelny garnek, w którym podczas gotowania para, która nie może swobodnie wydostawać się spod pokrywki, powoduje znaczny wzrost ciśnienia. To zaś ma wpływ na podniesienie temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania.
Aby nadmiar ciśnienia nie rozerwał garnka, w pokrywie znajduje się mały zaworek bezpieczeństwa, który powoli wypuszcza nadmiar pary.
Szybkowary wyposażone są w dodatkowe wkładki – np.: sitka do gotowania na parze. Na rynku można znaleźć także garnki z dwoma niezależnymi zaworami, które umożliwiają ustawienie dwóch różnych ciśnień.

Gotowanie w szybkowarze
Zanim postawimy szybkowar na ogniu, sprawdźmy, czy mamy pod ręką minutnik. Ten drobiazg pozwoli zapobiec rozgotowaniu potraw i przypomni nam w odpowiednim momencie o wyłączeniu urządzenia.
Gotowanie w szybkowarze wymaga znajomości pewnych zasad:

* nie można go używać do smażenia na oleju – chyba, że zamienimy garnek w zwykłą patelnię i nie będziemy go zamykać, ale po co nam wówczas szybkowar?
* w garnku podczas gotowania lub duszenia zawsze musi znajdować się odpowiednia ilość wody (lub innego płynu, np. bulionu) – nie więcej niż 2/3 objętości garnka i nie mniej niż 2 szklanki
* do gotowania na parze do garnka należy wlać około 6 szklanek wody
* przy gotowaniu produktów, które pęcznieją (np. kasza, fasola itp.) napełniamy garnek tylko do połowy
* po zakończeniu gotowania nie otwieramy pokrywy od razu! Należy przestawić zawór tak, aby umożliwić wydostanie się pary i wyrównanie ciśnienia wewnątrz garnka.


Dlaczego warto gotować w szybkowarze?

Lista potraw z przybliżonym czasem gotowania w szybkowarze w minutach w ilości 500 g:

MIĘSO WOŁOWE
Pieczeń duszona 25
Gulasz 20
Pieczeń 15
Klops 10
Rolada 20
Pieczeń z dzika 30
Ozór 40
Bitki 30

MIĘSO WIEPRZOWE
Pieczeń 20
Gulasz 20
Golonka 30
Żeberka 20
Wieprzowina gotowana 15
Flaki 15-20

MIĘSO CIELĘCE
Pieczeń 20
Gulasz 15
Ozór 30
Serce cielęce 25
Mięso cielęce duszone 25
Nerki 10

DRÓB I DZICZYZNA
Kurczę 25
Kogut 25
Kurczę pieczone 15
Królik 20
Gołąb 10
Kaczka 25
Gęś 30
Zając 20
Sarna 25
Dzik 30

INNE POTRAWY
Strączkowe nie moczone 25
Kasze /krupy/ 25
Grysik 5
Płatki owsiane 5
Kluski 7
Ryż 10
Zupa z drobiu 20
Zupa z wołowiny 25
Zupa ogonowa 30

RÓŻNE
Knedle 8
Ryby 8
Rosół 20
Grzyby od gatunku 10-25

JARZYNY
Groszek,fasolka 8
Fasolka szparagowa 5
Groch ,fasola 12
Kalafior 4
Karotka marchew 7
Marchew 12
Kalarepa 4
Kwaśna kapusta 8
Seler 8
Szparagi 5
Szpinak 3
Rzodkiew 8
Kapusta 8
Czerwone buraki 25
Ziemniaki 8
Ziemniaki w mundurkach 10






Specyfikacja techniczna:
Materiał: stal nierdzewna typu 18/10
Wykończenie: w połysku
Rewolucyjne 6-warstwowe dno
Czarne bakelitowe rączki
Przystosowane do wszystkich źródeł ciepła (również do kuchenek indukcyjnych)


W Zestawie
1 x garnek szybkowarowy - 7 l
1 x garnek szybkowarowy - 3 l
1 x pokrywa szybkowarowa
1 x pokrywa szklana
1 x wkładka do gotowania na parze


Przykładowe przepisy na potrawy z szybkowara:

Zupa z soczewicy po francusku


Składniki - co nam potrzeba

1 l wywaru z baraniny lub wołowiny (albo 1 l wody i 50 dag kości wołowych),
0,75 szklanki soczewicy,
5 dag masła,
1 cebula,
1 szczypta suszonej mięty,
1 łyżka siekanej natki pietruszki;
sól i pieprz do smaku,
po 1 łyżce wytrawnego wina na talerz

Przygotowanie - do roboty

Cebulę usmażyć na maśle w szybkowarze, wrzucić soczewicę. Chwilę podsmażyć, zalać wywarem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać wino, posypać pietruszką. Uwaga. Smażone masło nie jest zdrowe, można odstąpić od oryginalnego przepisu, stosując inny dowolny tłuszcz – zupa będzie wprawdzie mniej smaczna, lecz zdrowsza.

Zupa z soczewicy po staropolsku

Składniki - co nam potrzeba

1 l wywaru z kości (lub woda oraz 0,5 kg kości i włoszczyzna bez kapusty),
0,5 szklanki soczewicy,
2-3 kartofle,
2-3 łyżki mąki,
0,5 jaja i woda na ciasto,
1 cebula,
4 dag tłuszczu,
1 łyżka mąki na zasmażkę;
sól,
pieprz,
majeranek,
gałka muszkatołowa i przyprawa typu „Vegeta” do smaku

Przygotowanie - do roboty

Oczyszczoną cebulę drobno pokroić, usmażyć w szybkowarze na tłuszczu, wsypać mąkę i lekko zrumienić. Zalać wywarem, wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę kartofle, wsypać soczewicę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie z mąki, jaja i wody zagnieść twarde ciasto. Po otwarciu szybkowaru wetrzeć ciasto do zupy na tarce do jarzyn zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i przyprawą do zup. Jeżeli zamiast wywaru użyte były kości i włoszczyzna, to przed wtarciem ciasta wyjąć wkładkę z nimi. Włoszczyznę użyć np. na sałatkę do kolacji.

Zupa z porów

Składniki - co nam potrzeba

2-3 duże pory,
4 kartofle,
6 dag masła,
1 łyżeczka mąki,
0,5 szklanki śmietanki,
1,5 l wody;
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie - do roboty

Oczyścić pory. odciąć korzenie i górne zielone części, umyć i osączyć. Pokroić je w poprzek na drobne kawałki. Rozgrzać w szybkowarze połowę masła, wrzucić na nie pory i poddusić około 5 minut na małym ogniu. W tym czasie oczyścić i pokroić kartofle. Do porów wlać wodę, wrzucić kartofle, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wrzucić do zupy roztarte z mąką pozostałe masło i zagotować bez przykrycia. Podprawić śmietaną.

Zupa selerowa

Składniki - co nam potrzeba

1 seler,
6 dag masła,
1 płaska łyżka przyprawy typu „Jarzynka”,
1,5 l wody;
sól i pieprz do smaku;
olej i czerstwa bułka na grzanki

Przygotowanie - do roboty

Rozpuścić w szybkowarze masło, wrzucić na nie oczyszczony i poszatkowany seler i dusić około 5 min. Nasienie wiać wodę, posolić i popieprzyć, wsypać przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie pokroić w kostkę bułkę, usmażyć na oleju grzanki. Szybkowar otworzyć, zmiksować zawartość, doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Podawać z grzankami.

Zupa rybna

Składniki - co nam potrzeba

50 dag słodkowodnych ryb (jak karaś, płoć, okoń itp.),
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
2 cebule,
0,5 szklanki śmietany,
1 łyżka mąki,
4 dag masła,
1 łyżka siekanej zieleniny;
sól,
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie - do roboty

Włoszczyznę i cebulę oczyścić, drobno pokroić i zalać w szybkowarze wodą. Posolić. W siatkowej lub perforowanej wkładce włożyć oczyszczone ryby (lub tylko same głowy i kręgosłupy, jeśli mamy ich dostateczną ilość), tak by były zanurzone w wodzie. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego, Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć wkładkę z rybą, a do pozostałej w szybkowarze zupy wrzucić szybko zrobioną z masła i mąk; białą zasmażkę, schłodzoną, a następnie rozprowadzoną śmietaną. Oddzielić mięso ryb od ości, rozdrobnić i również wrzucić do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupa pomidorowa po włosku

Składniki - co nam potrzeba

50 dag pomidorów,
2 spore cebule,
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki,
1 żółtko,
1 łyżka gęsiego lub wieprzowego smalcu,
1 l wody;
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie - do roboty

Oczyszczoną i pokrojoną cebulę podrumienić na tłuszczu w szybkowarze, wsypać mąkę i też lekko podrumienić. Wlać wodę pomidory obrać ze skórki (z zanurzonych na chwilę we wrzątku skórka łatwo schodzi) rozdrobnić, wrzucić do szybkowaru, posolić i popieprzyć, dodać czosnek. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, jego zawartość zaciągnąć żółtkiem rozmieszanym z paru łyżkami zupy. Nie dogrzewać Podawać jako zupę czystą, z krakersami.

Zupa krem z pieczarek

Składniki - co nam potrzeba

25 dag pieczarek,
2 płaskie łyżki mąki,
0,5 l mleka (lub 7-8 łyżek mleka w proszku, rozpuszczonych w 0,5 l wody),
0,5 l wody,
2 łyżki gęstej śmietany,
6 dag masła;
sól,
pieprz i kwasek do smaku

Przygotowanie - do roboty

Pieczarki oczyścić, umyć i starannie osuszyć w ściereczce, a następnie jak najdrobniej posiekać. W miarę siekania przekładać do salaterki i polewać rozpuszczonym kwaskiem, by nie czerniały. Do szybkowaru włożyć masło, rozgrzać, na rozgrzane wrzucić pieczarki i dusić 4-5 minut, uważając, by się nie zrumieniły. Posypać mąką, wymieszać, zalać wodą, ciągle mieszając. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 5 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlewać powoli mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zaprawić śmietaną, dodać kwasku do smaku.

Zupa jarzynowa po flamandzku

Składniki - co nam potrzeba

50 dag kartofli,
2 pory,
2 kalarepki,
25 dag czerstwej bułki,
3 dag masła,
1 jajo,
1,5 l wody,
1 łyżka siekanej natki pietruszki;
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie - do roboty

Wlać do szybkowaru wodę; wrzucić pokrojoną bułkę oraz oczyszczone i pokrojone warzywa. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać masło. W miseczce mocno rozbić jajo, najlepiej zmiksować, dodając po trochu zupę, wlać do szybkowaru i dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki.

Zupa jarzynowa

Składniki - co nam potrzeba

15 strąków fasolki szparagowej,
1 duży por (15 dag),
2 marchwie (15 dag),
2 kalarepki (15 dag),
1 kawałek selera (15 dag),
5 dag masła lub oleju sojowego,
3 pomidory lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
5 dag makaronu krajanki,
5 dag utartego suchego sera żółtego,
1 l wody;
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie - do roboty

Roztarty z solą czosnek, oczyszczone i pokrojone drobno warzywa zalać w szybkowarze wodą. Szybkowar zamknąć i ogrzewać -20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć i niech dalej wrze na ogniu. Wrzucić makaron oraz masło i gotować bez przykrycia 10 minut. Przed podaniem posypać tartym żółtym serem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa bazyliowa

Składniki - co nam potrzeba

15 dag młodej fasoli (1 szklanka),
2 marchwie (15 dag),
2 pory (15 dag),
2 kalarepki (15 dag),
kawałek selera (15 dag),
6 dag masła,
3 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego),
4 kartofle,
0,5 szklanki oleju sojowego lub słonecznikowego,
1 l wody,
2 ząbki czosnku,
5 dag tartego ostrego sera żółtego,
garstka liści bazylii,
sól do smaku

Przygotowanie - do roboty

Wrzucić do szybkowaru fasolę i pozostałe oczyszczone i pokrojone warzywa, włożyć masło, wlać wodę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie przygotować sos bazyliowy. utłuc w moździerzu czosnek i liście bazylii, wrzucić starty ser żółty, po czym po troszeczku dodawać olej, mieszając jak do majonezu. podawać oddzielnie zupę i sos, który każdy sobie nabiera do talerza i miesza z zupą.






Sprawdź produkty wystawione na naszych aukcjach !!!


Wystawiamy Faktury VAT

Życzymy udanych zakupów