Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Bakterie Jogurtowe - Zrób Jogurt Domowy

12-12-2014, 19:25
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 31 zł     
Użytkownik gama-tech
numer aukcji: 4870387417
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 36   
Koniec: 12-12-2014 19:05:04
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Jogurt Domowy

Dlaczego warto zrobić jogurt w domu?

  • jego przygotowanie trwa tylko kilka minut
  • nie zawiera żadnych sztucznych i szkodliwych dodatków (mleka w proszku, zagęszczaczy, barwników, cukru)
  • jest wyjątkowo smaczny i naturalny,
  • do jego zrobienia nie potrzebujemy jogurtownicy (choć jeśli ją mamy, ułatwi ona zadanie)
  • jest jedną z najbardziej niskokalorycznych i niskotłuszczowych potraw, dobrą dla osób odchudzających się
  • jest tańszy niż jogurt ze sklepu (litr kosztuje średnio ok. 5 zł, litr jogurtu ze sklepu to ok. 10 zł)


Jak przygotować jogurt?

Potrzebne składniki:

  • m.in. 1 saszetka z bakteriami
  • 2 litry mleka pasteryzowanego. Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i koziego, a nawet sojowego. UWAGA: Jeśli wybraliśmy mleko inne niż pasteryzowane (np. mleko prosto od krowy), powinniśmy wpierw je przegotować, żeby przed rozpoczęciem przygotowywania jogurtu pozbyć się z mleka wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby zanieczyścić jogurt lub uniemożliwić namnożenie się kultur bakterii jogurtowych.

 Przygotowanie jogurtu trwa zaledwie kilka minut!


Krok numer 1. Należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego. W przypadku mleka "prosto od krowy" całe 2 litry należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.


W przypadku mleka pasteryzowanego odpowiednią temperaturę możemy uzyskać w następujący sposób bez użycia termometru kuchennego. 1 litr mleka należy zagotować, drugi litr schłodzić w lodówce. Po zagotowaniu pierwszego litra należy zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii.

Mleko można też w  całości (2 litry) podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.

Krok numer 2. Następnie należy wsypać zawartość saszetki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać całość. Nigdy nie wolno dodawać bakterii do gorącego lub zbyt ciepłego mleka. Mleko powinno mieć temperaturę uzyskaną metodami podanymi w kroku nr 1.

Krok numer 3. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.

Krok numer 4. Naczynie należy pozostawić na 6-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Gotowe!


Jak przechowywać gotowy jogurt? Należy przechowywać go w lodówce, przez około tydzień. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży i najlepiej robić go co 2-3 dni.

 

Jak podawać? Jogurt możemy podawać sam lub z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami czy innymi dodatkami, jako codzienny napój, jako sos (np. sos do sałatek), jako lody jogurtowe czy jako dodatek do ciast czy chleba. Warto do jogurtu dodawać świeże owoce, a także koperek, pietruszkę, świeże i suszone zioła.

Jogurt Domowy







Propozycja podania. Jogurt Domowy z truskawkami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika.










Jogurt z bananami









Propozycja podania. Jogurt Domowy na słodko, z banami i rodzynkami, z dodatkiem pestek dyni i ziaren słonecznika.
Jogurt z żurawiną i orzechami
















Propozycja podania. Jogurt Domowy z żurawiną, orzechami laskowymi i bananami, z dodatkiem pestek dyni i ziaren słonecznika. 









Przedmiotem niniejszej aukcji są saszetki z kulturami bakterii do samodzielnego przygotowania jogurtu naturalnego

Zakwaski Vivo

Zestaw 5 saszetek Jogurtu Vital Natural

Saszetki Vital Natural zawierają bakterie ze szczepów: Streptococcus thermophilusLactobacillus bulgaricus do samodzielnego przygotowania jogurtu domowego. Producent Vital, data ważności: minimum sierpień 2015.
1 saszetka = 2 litry jogurtu

5 saszetek = 10 litrów jogurtu

1 litr jogurtu tylko = 3,10 zł

Normalna cena za zestaw 5 saszetek: 39 zł

Cena PROMOCYJNA: 31 zł


Ewentualne pytania proszę kierować na [zasłonięte]@jogurt-domowy.pl


Rachunek bankowy: mBank:

17 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 663850



Wysyłka: tylko w kopercie termicznej, listem priorytetowym. Koszt wysyłki przy płatności na konto: 5,50 zł (Poczta Polska) lub 13,53 zł (Kurier). Przesyłka za pobraniem: 14,55 zł (Poczta Polska) lub 17,22 zł (Kurier). Wybór opcji dot. Poczty Polskiej oznacza udzielenie jednorazowego pełnomocnictwa na zawarcie umowy o świadczenie usługi z Pocztą Polską (usługa przesyłki za kwotę 5,50 zł lub 14,55 zł), w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru.