Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Agrobiznes - Franciszek Kapusta [nowa]

19-01-2012, 14:58
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 46.90 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 1998826806
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 9   
Koniec: 14-01-2012 01:00:24
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa al.Solidarności 117 lok.406
00-140 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
951[zasłonięte]200400[zasłonięte]70234[zasłonięte]730 (mBank)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594 (Inteligo)


Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Agrobiznes
Franciszek Kapusta

Agrobiznes
Dodatkowe informacje

  • ISBN:978[zasłonięte][zasłonięte]25193
  • liczba stron: 310
  • Okładka: miękka
  • Wydawnictwo: Difin
  • Wymiary: 170 x 240 mm
  • Rok wydania: 2008
  • Opis

    W pracy podjęto próbę wyjaśnienia, czym jest agrobiznes i jaką rolę spełnia w zaspokajaniu potrzeb człowieka. Czytelnik ma możliwość zapoznania się z:
    - potrzebami człowieka i miejscem wśród nich produktów agrobiznesu,
    - powstaniem i rozwojem koncepcji agrobiznesu,
    - otoczeniem instytucjonalnym agrobiznesu w Polsce,
    - charakterystyką agregatów agrobiznesu: zaopatrzeniem, rolnictwem oraz przetwórstwem i obrotem towarowym,
    - nieżywnościową sferą agrobiznesu,
    - transportem w agrobiznesie i podatnością transportową ładunków,
    - powiązaniami integracyjnymi w agrobiznesie i ich wpływie na przemiany w rolnictwie.
    Rozważania teoretyczne uzupełnione są studiami przemian poszczególnych dziedzin agrobiznesu w Polsce.
    Książka przeznaczona jest dla studentów różnych kierunków studiów, zwłaszcza ekonomicznych, rolniczych, przyrodniczych, dla nauczycieli szkół rolniczych; powinna również zainteresować działaczy gospodarczych, pracowników administracji i kadrę kierowniczą przedsiębiorstw sfery agrobiznesu.

    Spis treści:
    Rozdział 1. POTRZEBY CZŁOWIEKA I MIEJSCE WŚRÓD NICH PRODUKTÓW AGROBIZNESU
    1.1. Struktura spożycia materialnego i miejsce w niej żywności
    1.2. Pojecie żywności i jej rodzaje
    1.3. Istota zaleceń żywieniowych i metodologia badania stanu odżywiania społeczeństwa
    1.4. Metodologia badania poziomu spożycia żywności
    1.5. Potrzeby człowieka a bezpieczeństwo żywnościowe
    1.5.1. Hierarchia potrzeb człowieka i miejsce w niej bezpieczeństwa żywnościowego
    1.5.2. Rodzaje bezpieczeństwa żywnościowego i rola państwa w jego realizacji
    1.5.2.1. Międzynarodowe bezpieczeństwo żywnościowe
    1.5.2.2. Państwowe (narodowe) bezpieczeństwo żywnościowe
    1.5.2.3. Bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstwa domowego
    Rozdział 2. POWSTANIE I ROZWÓJ KONCEPCJI AGROBIZNESU
    2.1. Ewolucja sposobu pozyskiwania dóbr przez człowieka
    2.2. Powstanie koncepcji agrobiznesu
    2.3. Powstanie koncepcji gospodarki żywnościowej
    2.4. Wielowymiarowe spojrzenie na agrobiznes
    2.4.1. Agrobiznes jako wyodrębniony system gospodarki narodowej
    2.4.2. Agrobiznes jako dziedzina aktywności podmiotów gospodarczych
    2.4.3. Agrobiznes jako dziedzina wiedzy i badań naukowych
    2.5. Agrobiznes a gospodarka żywnościowa; podobieństwa i różnice
    Rozdział 3. OTOCZENIE INSTYTUCJONALNE AGROBIZNESU W POLSCE
    3.1. Pojęcie i rodzaje instytucji otoczenia agrobiznesu
    3.2. Państwo
    3.3. Samorząd
    3.3.1. Samorząd terytorialny
    3.3.2. Samorząd rolniczy (gospodarczy)
    3.4. Agencje i inspekcje państwowe
    3.4.1. Agencja Rynku Rolnego
    3.4.2. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
    3.4.3. Agencja Nieruchomości Rolnych
    3.4.4. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
    3.4.5. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
    3.5. Giełdy i rynki hurtowe
    3.6. Banki
    3.7. Instytucje ubezpieczenia społecznego
    3.8. Fundacje
    3.9. Związki zawodowe
    Rozdział 4. CHARAKTERYSTYKA AGREGATÓW AGROBIZNESU
    4.1. Działania związane z produkcją i dystrybucją środków oraz usług niezbędnych
    w gospodarstwach rolniczych i przemyśle przetwórczym surowców rolniczych - zaopatrzenie
    4.1.1. Zagadnienia ogólne
    4.1.2. Środki produkcji pochodzenia rolniczego
    4.1.3. Środki produkcji pochodzenia przemysłowego
    4.1.4. Rynek środków produkcji i usług oraz jego specyfika
    4.1.5. Informacje o osiągnięciach naukowych
    4.1.6. Doradztwo w agrobiznesie
    4.2. Działania w gospodarstwach (przedsiębiorstwach) rolniczych, w wyniku których powstają produkty rolnicze i usługi - rolnictwo
    4.2.1. Wieś i rolnictwo w Polsce
    4.2.2. Charakterystyka stanu rolnictwa
    4.2.3. Polityka państwa dotycząca przekształceń w rolnictwie i kształtowania poziomu produkcji rolniczej
    4.2.4. Plasowanie się produkcji rolnictwa polskiego w Unii Europejskiej-27 w latach 2[zasłonięte]004-20
    4.2.5. Zasoby czynników produkcji w rolnictwie polskim
    4.2.5.1. Ziemia rolnicza
    4.2.5.2. Zasoby pracy
    4.2.5.3. Kapitał (środki trwałe i obrotowe)
    4.2.6. Ustrój rolny i struktura agrarna
    4.2.7. Koncepcje rolnictwa w teorii i praktyce
    4.2.8. Organizacja produkcji roślinnej
    4.2.9. Organizacja produkcji zwierzęcej
    4.2.10. Intensywność rolnictwa
    4.2.11. Określenie efektywności (sprawności) gospodarowania w rolnictwie
    4.3. Działania związane ze skupem, przetwórstwem, magazynowaniem i dystrybucją przetworzonych produktów powstałych z surowców rolniczych - przetwórstwo i obrót
    4.3.1. Zagadnienia ogólne
    4.3.2. Przemysł spożywczy i jego rola w kształtowaniu bezpieczeństwa żywnościowego
    4.3.3. Ogólna charakterystyka podstawowych surowców pochodzenia rolniczego, morskiego i leśnego zużywanych w przemyśle przetwórczym
    4.3.4. Pojęcie bazy surowcowej w przemyśle przetwórczym surowców rolniczych
    4.3.4.1. Czynniki charakteryzujące bazę surowcową produktów rolniczych
    4.3.4.2. Czynniki mające wpływ na rozwój bazy surowcowej produktów rolniczych
    4.3.4.3. Systemy zaopatrzenia zakładów w surowce
    4.3.5. Lokalizacja działalności przetwórczej
    4.3.5.1. Zagadnienia wstępne
    4.3.5.2. Podstawy decyzji lokalizacyjnych
    4.3.5.3. Główne czynniki wyboru lokalizacji
    4.3.5.4. Specyficzne aspekty lokalizacji działalności w agrobiznesie
    4.3.6. Szczególne warunki realizacji produkcji w przemyśle przetwórczym surowców rolniczych
    4.3.6.1. Nietrwałość surowców rolniczych oraz gotowych wyrobów i ich duża podatność na zepsucie
    4.3.6.2. Rozproszenie produkcji surowca i konieczność utrzymywania ścisłych związków przetwórcy z producentem
    4.3.6.3. Rozmieszczenie już istniejących zakładów
    4.3.6.4. Wahania sezonowe podaży surowca i popytu na gotowe wyroby
    4.3.7. Dystrybucja wytworzonych produktów
    4.3.7.1. Podstawowe instrumenty marketingowe dystrybucji
    4.3.7.2. Funkcje dystrybucji i jej strategia
    4.3.7.3. Kanały dystrybucji i ich rola
    4.3.7.3.1. Typizacja kanałów dystrybucji
    4.3.7.3.2. Znaczenie poszczególnych kanałów dystrybucji dla producenta
    Rozdział 5. NIEŻYWNOŚCIOWA SFERA AGROBIZNESU - WYBRANE ZAGADNIENIA
    5.1. Przesłanki ekonomiczne i ekologiczne rozwoju nieżywnościowej sfery agrobiznesu
    5.2. Produkcja szkółkarska roślin owocowych i ozdobnych oraz kwiaciarstwo
    5.3. Włókiennictwo i produkcja włókien naturalnych
    5.3.1. Pojęcie i geneza włókiennictwa
    5.3.2. Produkcja włókien roślinnych
    5.3.3. Produkcja zwierzęcych włókien naturalnych
    5.4. Produkcja i uszlachetnianie skór zwierzęcych - garbarstwo
    5.4.1. Przesłanki uszlachetniania skór zwierzęcych
    5.4.2. Garbarstwo i jego rozwój
    5.4.3. Baza surowcowa w garbarstwie
    5.5. Energia z biomasy
    5.5.1. Przesłanki ekologiczne produkcji energii z biomasy
    5.5.2. Biopaliwa gazowe
    5.5.3. Biopaliwa ciekłe
    5.5.4. Biopaliwa stałe
    5.6. Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych
    5.7. Uprawa roślin specjalnych
    5.8. Wykorzystanie produktów rolniczych do wytwarzania barwników naturalnych
    5.9. Turystyka wiejska
    5.9.1. Pojęcie turystyki i jej wieloaspektowość
    5.9.2. Funkcje polskiej wsi i rola turystyki w jej rozwoju
    Rozdział 6. TRANSPORT W AGROBIZNESIE I PODATNOŚĆ TRANSPORTOWA ŁADUNKÓW
    6.1. Pojęcie i rodzaje transportu
    6.2. Podatność transportowa ładunków
    6.3. Odległość przestrzenna dzieląca punkty wysyłki i przeznaczenia przemieszczanych ładunków
    6.4. Charakter potrzeby pierwotnej wywołującej daną potrzebę przewozową
    6.5. Właściwości produktów będących przedmiotem działań logistycznych
    6.5.1. Szczególne właściwości produktów w łańcuchu logistycznym
    6.5.2. Wrażliwość produktów na skutki przewozu
    6.5.2.1. Ładunki wrażliwe na czas trwania przewozu
    6.5.2.2. Ładunki wrażliwe na oddziaływanie energii mechanicznej
    6.5.2.3. Ładunki wrażliwe na działanie wilgoci
    6.5.2.4. Ładunki wrażliwe na temperaturę i światło
    6.5.2.4.1. Ładunki wrażliwe na zmiany temperatury
    6.5.2.4.2. Ładunki wrażliwe na oddziaływanie światła
    6.5.2.5. Ładunki wrażliwe na wchłanianie obcych zapachów
    6.5.3. Ładunki żywe w transporcie
    6.6. Wybór gałęzi transportu i przewoźnika
    6.7. Transport własny przedsiębiorstwa
    Rozdział 7. POWIĄZANIA INTEGRACYJNE W AGROBIZNESIE I ICH WPŁYW NA PRZEMIANY W ROLNICTWIE
    7.1. Pojęcie i rodzaje integracji
    7.2. Integracja pionowa
    7.3. Integracja pozioma (kooperacja)
    7.4. Modernizacja i rekonstrukcja rolnictwa
    7.5. Modernizacja i rekonstrukcja obszarów wiejskich
    7.6. Przyszłość procesów integracyjnych
    Bibliografia
    Literatura naukowa i dydaktyczna
    Przepisy prawne (ustawy i rozporządzenia)
    Informacje (rynkowe i statystyczne)
    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa