JAPOŃSKIE NOŻE
Henryk Socha
Wydawnictwo: Bellona, 2006
Oprawa: twarda lakierowana
Stron: 206, format a4
Stan: NOWA
CENA RYNKOWA 99 PLN U NAS -70% TANIEJ = TYLKO 29,95 PLN !! Pierwsza tego rodzaju w Polsce i jedna z nielicznych w Europie publikacja poświęcona japońskim nożom. Autor opisuje główne rejony w Japonii, w których produkuje się noże, metody ich produkcji, osiągnięcia poszczególnych przedsiębiorstw, ich współczesne problemy i zamierzenia marketingowe.
Z OKŁADKI Szczególne predyspozycje psychiczne i fizyczne, tradycja i kultura sprawiły, że niemal wszystkie przedmioty wyprodukowane w Japonii stały się synonimem jakości, estetyki i komfortu.
Japońskie noże są tego doskonałym przykładem. Wykonane z bardzo dobrych materiałów, bardzo ostre i funkcjonalne są cenione na całym świecie. Z tych powodów większość światowych potentatów, głównie amerykańskich, lokuje swoje zamówienia na noże w Japonii. Projekty noży wykonane przez japońskich mistrzów mają w sobie tak niepowtarzalny urok, ten „dotyk Wschodu", że nie ma człowieka, który przeszedłby obok tych małych dzieł sztuki obojętnie. I o tym jest ta książka.
SPIS TREŚCI: Wstęp
1. Ważne miejsca Yasugi
Takefu Takeshi Saji
Nowoczesna stal damasceńska
NÓŻ jako prezent
2. O nożach i sęki - historycznie
3. Takuo onue - legenda seki
4. Japońskie noże custom - Koji Hara
5. Kinryu - Złoty Smok
6. Mcusta - nowoczesność po japońsku
7. Houwa Cutlery - wyjątkowe umiejętności
8. Hattori - amerykańskie marzenie
9. Hiro - elegancja w detalach
10. Klkusui - noże i miecze
11. NHS - noże kuchenne z ambicjami
12. Suetake - rodzinne tradycje
13. Seto - światowa kolekcja
14. G. Sakai - tradycja i potęga
15. IC. CUT - pokonać konkurencję
16. Moki - marzenia kolekcjonerów
17. Kiku matsuda - dla komandosów