Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie w chorobach nowotworowych Wieczorek PZWL

19-01-2012, 14:49
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10 zł     
Użytkownik Juleczka2008
numer aukcji: 2035755003
Miejscowość KONIN
Wyświetleń: 13   
Koniec: 13-01-2012 19:25:49

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2006
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Żywienie z chorobach nowotworowych

autorstwa Zofii Wieczorek-Chełmińskiej

 

Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Warszawa 2006

ISBN: 83-[zasłonięte]-3060-9

Ilość stron: 232

Oprawa: miękka

Format: 14,5 x 20,5

Wydanie: 1

 

Książka kupiona jakiś czas temu, ale jest nie używana ani zniszczona.

Posiada defekt.

W kupionym oryginalnym egzemplarzu brakuje stron 65-80.

W formie ksera dołączone są brakujące strony.

 

Spis treści

CZĘŚĆ OGÓLNA

Zapotrzebowanie energetyczne

Składniki pokarmowe

Białka

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

Witaminy

Witamina A

Witamina E

Witamina K

 Witamina C

Witaminy z grupy B

Witamina PP

Składniki mineralne

Wapń

Magnez

Żelazo

Cynk

Miedź

Selen

Chrom

Sód i potas

Równowaga kwasowo-zasadowa

Woda

Zasady zdrowego żywienia

Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia

Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych

Produkty zbożowe

Pieczywo

Otręby

Kiełki

Mąka

Kasze

 Muesli

Całe ziarno – pszenica

Makarony

Nasiona roślin strączkowych

Mleko

Mleko kozie

Sery

Tofu

Ziemniaki

Bataty (słodkie ziemniaki)

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych

Tłuszcze

Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory.

Jaja

Cukier i słodycze

Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw

Miary gospodarcze

Naczynia kuchenne

Konserwowanie i przechowywanie żywności

Sposoby przyrządzania potraw

Obróbka wstępna surowca

Obróbka cieplna

Podprawianie i wykańczanie potraw

Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych

Przyprawy ziołowe

Warzywa przyprawowe

Przyprawy korzenne

Żywienie a choroby nowotworowe

Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia

Przykłady tygodniowych jadłospisów

Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię

Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych

Dieta w chemioterapii Zapalenie jamy ustnej

Nudności i wymioty

Zaparcia

Biegunka

Dieta w radioterapii

CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA

Napoje

Uwagi ogólne

Przepisy

Chleb domowy

Uwagi ogólne

Przepisy

Dodatki do pieczywa

Uwagi ogólne

Przepisy

Zupy

Uwagi ogólne

Przygotowanie wywaru z warzyw

Przygotowanie wywaru z owoców

Przygotowanie zup mlecznych

Przygotowanie głównego składnika

Podprawianie zup

Przyprawianie zup

Zakwasy

Przepisy

Dodatki do zup

Przepisy

Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb

Uwagi ogólne

Obróbka wstępna mięsa

Obróbka właściwa (termiczna)

Przepisy

Potrawy z mięsa cielęcego

Potrawy z drobiu i dziczyzny

Potrawy z ryb

Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb

Uwagi ogólne

Przepisy

Potrawy jarskie

Uwagi ogólne

Przepisy

Potrawy z warzyw i ziemniaków

Uwagi ogólne

Obróbka wstępna

Obróbka termiczna

Surówki

Sałatki

Warzywa gotowane

Przepisy

Surówki

Sałatki

Warzywa gotowane

Potrawy z ziemniaków

Sosy

Uwagi ogólne

Przepisy

Sosy zimne

Sosy gorące

Sosy do potraw słodkich

Desery

Uwagi ogólne

Przepisy

Piśmiennictwo

Spis potraw