Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

04-03-2012, 19:05
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 36.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: 36.90 zł     
Użytkownik Medyczne
numer aukcji: 2103374049
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 1    Zostało sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 20   
Koniec: 06-03-2012 23:27:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Książki Medyczne :: Księgarnia medyczna - Warszawa

Regulamin
1) Jeżeli nie chcesz kupić, nie licytuj!

2) Wszystkie książki są nowe. Tylko najnowsze wydania, prosto od wydawcy.

3) Książki zazwyczaj wysyłam w ciągu 24h-72h od zaksięgowania wpłaty,lub wybrania formy płatności za pobraniem.

4) Do każdej zakupionej pozycji otrzymasz fakturę Vat.

Zapraszam serdecznie.


PRZEDMIOTEM LICYTACJI
JEST NOWA KSIĄŻKA:
Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

 Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie


  • Wydawnictwo:Help-Med Wydawnictwa Medyczne
  • Wymiary: 148 x 210 mm
  • Ilość stron:300
  • ISBN: 978-83-[zasłonięte]416-7-6

Książka adresowana jest do lekarzy mających w swej opiece dzieci zdrowe i chore. Obszerny zakres poruszanych tematów obejmuje aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci zarówno zdrowych jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka.

Omówiono problematykę związaną m.in.
z zapotrzebowaniem kalorycznym i energetycznym. Produkty spożywcze i ich rolę oraz podstawowe składniki żywności. Sposoby żywienia. Rodzaje diet. Najczęstsze błędy żywieniowe. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt. Żywienie w wielu jednostkach chorobowych i chorobach układowych.

Została również poruszona tematyka związana z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, brak łaknienia, bulimia, otyłość itp.). W tym obszernym opracowaniu wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży.

Nie zabrakło także tematyki dotyczącej psychologicznych aspektów żywienia, w tym niemowląt. Oto tylko niektóre z zagadnień, obejmujących aktualną wiedzę, przedstawionych w tej tak bardzo potrzebnej publikacji dla lekarzy praktyków.


Spis rozdziałów


Wiadomości ogólne

* 1. Podstawowe składniki żywności (białka, węglowodany, tłuszcze, wit., skł. miner):
* 2. Podaż, wchłanianie i trawienie.
* 3. Rola wody i błonnika w żywieniu.
* 4. Mleko jako najwartościowszy produkt spożywczy
* 5. Zapotrzebowanie kaloryczne i energetyczne (wiek, płeć, aktywność fizyczna).
* 6. Żywienie enteralne i parenteralne.
* 7. Zasady zbiorowego żywienia, z uwzględnieniem szkoły.
* 8. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy. Niedożywienie.
* 9. Sposób żywienia, opracowanie diety, przygotowanie jadłospisu.
* 10. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu dzieci.
* 11. Najczęstsze błędy żywieniowe.
* 12. Łaknienie upośledzone (brak apetytu).


Żywienie dzieci zdrowych

* 13. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka.
* 14. Karmienie naturalne (piersią) noworodka i niemowlęcia.
* 15. Karmienie sztuczne niemowląt w pierwszym półroczu życia.
* 16. Wprowadzanie tzw. pokarmów stałych.
* 17. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt.
* 18. Żywienie we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym.
* 19. Żywienie dzieci i młodzieży (7-18 lat).
* 20. Żywienie a zwiększona aktywność fizyczna.
* 21. Żywienie we wczesnym dzieciństwie, a chor. cywilizacyjne w wieku dojrzałym.
* 22. Negatywne żywieniowe nawyki cywilizacyjne (fast food).
* 23. Psychologiczne aspekty żywienia, w tym niemowląt.


Żywienie dzieci chorych.

* 24. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego (I): Biegunka ostra, IBS, IBD, alergia pokarmowa.. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego (II): Biegunka przewlekła, CD, zaparcie.
* 25. Mukowiscydoza (CF). Postępowanie żywieniowe.
* 26. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby (cholestaza,WZW, kamica).
* 27. Niedożywienie (hipotrofia). Postępowanie dietetyczne.
* 28. Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii.
* 29. Nadwaga i otyłość. Postępowanie dietetyczne.
* 30. Żywienie w cukrzycy.
* 31. Żywienie w chorobach metabolicznych (PKU, galaktozemia, krzywica).
* 32. Żywienie dzieci z niedokrwistością.
* 33. Żywienie w chorobach układu moczowego.
* 34. Żywienie w chorobach układu oddechowego.
* 35. Żywienie w chorobach układu krążenia.
* 36. Żywienie w stanach gorączkowych i chorobach zakaźnych.
* 37. Żywienie w chorobach nowotworowych.
* 38. Piśmiennictwo.