KUP TERAZ
Święta na stołach świata
Opis przedmiotuŚwięta na stołach świata (Przepisy kulinarne,
obyczaje z wszystkich kontynentów)
Anais
Vially
Kulinarna podróż po
świecie. Książka omawia potrawy podawane na świątecznych stołach nie tylko w
Europie, ale również W Ameryce Północnej i Południowej, Afryce, Azji i
Australii. Moda na dalekowschodnie jedzenie, zwłaszcza ostanio na przeróżne
azjatyckie smaki jest oczywista. Dlatego te właśnie tradycje kulinarne są w tej
książce szczególnie prezentowane. Poza tym święta i obyczaje, nie tylko Halloween ale również np: Święto Świateł, Karnawał,
Nowy Rok czy Ramadan. Proponowane dania, co jest zwyczajem w takich publikacjach, nie są
obliczone na konkretną, niezmienną
liczbę osób. Najważniejszy jednak pozostaje smak, przygotowanie świątecznego
posiłku, którego sytość i dostatniość powinna przekładać się na zadowolenie
biesiadujących.
Christmas
pudding, Egg Nog, polano klonowe, palce Baby Jagi, Korona trzech Króli,
Mantecados, Moghli, Pannetone, Panforte, Befanini, Pasticada, Cozonac,
Speculaas, GlÖgg, Gravalax, Chleb Laufa, Joulutrortut, Rommegrot to tylko
niektóre z potraw, które są nie tylko pyszne, ale i często mają przyjazne i
znajome dla kuchni polskiej smaki.
Zdjęcia większości potraw
ułatwią i być może zachęcą do „kulinarnych wycieczek”. Cały świąteczny i
smakowity świat możemy mieć na talerzu. Smacznego!
Spis treści: Boże Narodzenie Halloween Karnawał Święta Świateł Nowy Rok Ramadan Szabat Święto Dziękczynienia
Rok wydania: 2010
Format: 16,7 cm x 24,2 cm
Ilość stron: 208
Oprawa: twarda, kolorowa, w środku ponad 200
kolorowych fotografii
Promocje
Polecamy
|