Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

śmietana mleko PORADNIK PRACOWNIKA ZLEWNI I SMIETA

31-07-2012, 22:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 44.90 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2456831694
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 8   
Koniec: 09-07-2012 20:47:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny 5,10 zł

    • List polecony priorytetowy 6,20 zł




      OPIS - PEŁEN SPIS TREŚCI, ZDJĘCIA. WYSYŁKA ZA POMOCĄ PP.


      KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ OD RAZU DO SPISU TREŚCI



      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Książka zawiera wiadomości potrzebne pracownikowi punktu skupu mleka fzlewni i śmietanczarni) jak należy obchodzić się z mlekiem i śmietanką, aby ja­kość tych artykułów nie uległa obniżeniu. W książce podano wskazówki dotyczące klasyfikowa­nia mleka, wykonania najprostszych oznaczeń w mle­ku i śmietance (np. procentu tłuszczu, czystości, świe­żości itp.), sposobu obsługi wirówki, metod przecho­wywania mleka i śmietanki oraz sposobu prowadzenia
      zapisów na obowiązujących drukach. Praca przeznaczona jest dla pracowników punktów skupu i sieci skupu, robotników zatrudnionych przy odbiorze mleka w zakładzie mleczarskim oraz praco­wników PGR i Spółdzielni Produkcyjnych, którzy są zatrudnieni przy produkcji mleka.

      Oprawa: twarda

      Format: 15x21 cm

      Ilość stron: 246 str.

      Nakład: egz.

      Stan: -bdb/+db przytarcia i zagiecia rogow okladki

      Tytuł - autor - wydawnictwo
      WIKTOR KURPISZ
      637.13

      PORADNIK PRACOWNIKA ZLEWNI I SMIETANCZARNI
      II WYDANIE PORADNIKA ZLEWNIARZA POPRAWIONE I UZUPEŁNIONE

      WARSZAWA 1956
      WYDAWNICTWO PRZEMYSŁU LEKKIEGO i SPOŻYWCZEGO


      Spis treści:
      SPIS TREŚCI
      Wstęp 5
      I. Produkcja mleka
      Ogólne wiadomości o mleku
      Wskazówki z zakresu chowu i żywienia krów 23
      3 Poradv w żywieniu krów mlecznych 35
      4. Pasze treściwe - ^u
      II. Urządzenie zlewni . . 46
      Miejsce na zlewnię 46
      Wzorcowy budynek zlewni 50
      Szczegóły budynku zlewni 54
      Wyposażenie zlewni, jej remont oraz konserwacja sprzętu . . 61
      Zlewnia prowizoryczna ........... 80
      Sezonowe oraz zbiorcze zlewnie mleka 82
      III. Urządzenie śmietanczarni . 85
      Organizacja śmietanczarni i jej pomieszczenia ..... 85
      Maszyny i aparaty śmietanczarni 91
      IV. Odbiór, przechowanie i wysyłka mleka . . . . . . 105
      Przygotowanie zlewni do odbioru , , . , . . . . 105
      Odbiór mleka ,108
      Pobieranie i przechowywanie próbek mleka . . . . . 110
      Cedzenie, oziębianie i przechowywanie mleka 112
      Wysyłka mleka 119
      Praca w sezonowych oraz zbiorczych zlewniach mleka . . . 123
      V. Odtłuszczanie mleka 126
      Przygotowanie śmietanczarni do odbioru 126
      Odtłuszczanie mleka . . . . . 129
      Przyczyny wadliwej pracy wirówki 132
      Zwrot mleka odtłuszczonego dostawcom 134
      Wirowanie mleka na zimno 135
      VI. Pielęgnowanie śmietanki 138
      Pasteryzacja i chłodzenie śmietanki . 138
      Wysyłka śmietanki 141
      3


      VII. Badanie mleka i śmietanki 143
      Badania organoleptyczne 144
      Badanie własności fizycznych mleka 145
      Badanie własności chemicznych mleka 151
      Badanie mleka za pomocą prób reduktazowej i fermentacyjnej 163
      VIII. Utrzymanie czystości 167
      Ogólne zasady utrzymania czystości 167
      Sprzęt do utrzymania czystości . 167
      Środki chemiczne do utrzymania czystości 168
      Mycie i odkażanie sprzętu 172
      Mycie wirówki 174
      Utrzymanie czystości pomieszczeń w zlewni i śmietanczarni . 176
      Mycie ruchomego punktu skupu mleka 179
      Walka z pleśnią i muchami 179
      Sprzątanie obejścia 180
      10. Higiena pracownika 183
      IX. Rozliczenia . 185
      Zapisy 185
      Określenie jednostki tłuszczowej 196
      Rozliczenie jednostek tłuszczowych 196
      Bilans jednostek tłuszczowych . 198
      Rozliczenia punktu skupu z zakładem mleczarskim i dostawcami 200
      X. Opieka nad mieniem zlewni i śmietanczarni , 206
      Inwentaryzacja mienia punktu skupu ....... 206
      Przejmowanie oraz zdawanie punktu skupu (załącznik nr ii). 207
      XI. Mleko wysokiej jakości ........... 207
      Cechy mleka wysokiej jakości i warunki jego produkcji . . 207
      Kontraktacja mleka wysokiej jakości 208
      Warunki odbioru mleka wysokiej jakości ...... 210
      Zadania zlewniarza w zlewni kontraktującej mleko wysokiej
      jakości 212
      Szkolenie zlewniarzy , 213
      XII. Gromadzenie lodu 214
      Obliczanie ilości potrzebnego lodu . . 214
      Budowa lodowni 217
      Założenie kopca 223
      Wyrąb lodu i jego składowanie 227
      XIII. Wynalazczość pracownicza . . . 233
      Wykaz piśmiennictwa 235
      Wzory druków obowiązujących 236

      Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) :
      posiada

      KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


      "Moja strona" w Allegro

      Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




      Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.