Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ŚLIMAKI DO WŁASNORĘCZNEGO PRZYGOTOWANIA - 50 SZT.

17-01-2012, 5:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Użytkownik Gastonsch
numer aukcji: 2044072119
Miejscowość szczerców
Kupiono sztuk: 1    Wyświetleń: 200   
Koniec: 14-01-2012 17:14:50

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

 

 

Witam serdecznie na mojej aukcji.

 

Jej przedmiotem jest komplet ślimaków z gatunku Helix aspersa Muller

składający się z 50 sztuk każdy 

do samodzielnego przygotowania w domu.

 

Ślimaki są żywe, zahibernowane,

 przegłodzone i oczyszczone a ich gatunek nie zmusza smakoszy

do ich patroszenia gdyż spożywa się je w całości (bez muszli:)). 

 

Po otrzymaniu przesyłki należy je tylko obudzić ciepłą wodą

i są gotowe do przyrządzania.

 

Ze względu na bezpieczeństwo ślimaków

transport tylko kurierem lub odbiór osobisty.  

 

Pakowane są w woreczki po 50 szt (jak na obrazku poniżej), 

a następnie w karton z odpowiednimi zabezpieczeniami. 

 

 

 

 

 

 

 

Przykładowy przepis:

Ślimaki myjemy pod bieżącą wodą po czym wrzucamy do miski z roztworem wody,soli i octu na 1godz(muszą się wyśluzować).
Ponownie ślimaki myjemy z pozostałego śluzu i wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1godz.
Po ugotowaniu ślimaki odcedzamy i lekko studzimy. Następnie mały widelczykiem wyciągamy ślimaki z muszelek (są już martwe) muszelki gotujemy raz jeszcze przez 0,5godz.  

Ślimaki wrzucamy do wywaru (2litry wody,0,5l wina,warzywa związane w pęczek, listki laurowe, zioła prowansalskie, kucharka) i gotujemy 1,5godz na małym ogniu. W tym czasie sporządzamy masło czosnkowe: miękkie masło mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku, posiekaną natką, solą i pieprzem. Wygotowane muszle studzimy, ślimaki odcedzamy, przygotowujemy blachę. Bierzemy muszlę, wlewamy do niej kilka kropli wina (świeżego), wsadzamy ślimaczka i otwór zalepiamy masłem czosnkowym. Układamy otworami do góry na blaszkę i wstawiamy przykryte folią aluminiową do piekarnika (temp.200st.) na 25 minut. Uwaga przy serwowaniu by nikt się nie poparzył, chwilkę odczekać. Drobna,egzotyczna przekąska na małe party lub większą imprezkę. Wiele osób które zaklinały się że nie ruszą ślimaków po spróbowaniu ich trzeba odganiać od półmiska!. Bardzo pracochłonne i czasochłonne ale naprawdę warto zaskoczyć znajomych.

 

 

SMACZNEGO!!