Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

[KO] Ryż tajski kleisty SIAM 1kg

21-03-2012, 11:51
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 12.30 zł     
Użytkownik greenet
numer aukcji: 2218350136
Miejscowość Rzgów k/Łodzi
Zostało sztuk: 4    Wyświetleń: 5   
Koniec: 29-03-2012 17:43:55
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
 
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE:
Produkty do sushi
Sosy
Octy
Owoce i warzywa
Grzyby
Ryż
Makaron
Mąka i chleb
Przyprawy
Cukier
Oleje i tłuszcze
Słodycze i przekąski
Herbata
Napoje
Produkty wegetarianskie
Dania gotowe
Inne produkty spożywcze

PRZYBORY KUCHENNE:
Woki i patelnie
Noże i tasaki
Naczynia i ceramika
Inne przybory kuchenne

KSIĄŻKI:
Książki kucharskie orientalne

Ryż tajski kleisty SIAM 1kg

DO GOTOWANIA NA PARZE! ORYGINALNY TAJSKI!


Tajski ryż kleisty, zwany także ryżem słodkim. Tak naprawdę wcale nie ma słodkiego smaku ale często używa się go do przygotowywania deserów (pewnie stąd ta nazwa). Niezwykła cechą tego ryżu jest, że będąc ryżem kleistym ma długie ziarna (prawie wszystkie odmiany ryżu kleistego mają krótkie, okrągłe ziarna). Znakomity jako dodatek do zup i dań z dużą ilością sosu (polecam także jako urozmaicenie do dań chińskich). Tradycyjnie w Tajlandii jada się go formując rękami w kulki następnie maczając w różnych ostrych sosach. Ryż ten należy gotować na parze. Zobacz przepis. Skład: 100% tajski ryż kleisty. Produkcja: Tajlandia.

GOTOWANIE:
1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Dobrze odsączyć (można użyć sita).
2. Na każdą szklankę ryżu wlać 1,5 szklanki wody
3. Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min.
4. Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5min. Po tym okresie ryż jest gotowy do spożycia.

GOTOWANIE NA PARZE:
1. Wsypać ryż do garnka, kilkakrotnie przepłukać zimną wodą aż straci ona mleczny kolor. Zalać zimną wodą, kilka centymetrów ponad ryż. Odstawić na 6-12 godzin (najlepiej jest zrobić to wieczorem, dzień przed gotowaniem).
2. Osączyć ryż, przełożyć na czysta szmatkę (najlepsza jest specjalna tkanina do odciskania sera tzw. muślin, ale dobrze nadaje się tkanina tetrowa taka jak na pieluszki - ja pociąłem pieluszkę mojej córeczki na cztery części), zawinąć ryż, włożyć do bambusowego parownika (po bokach musi zostać trochę przestrzeni dla przepływu pary).
3. Do woka lub garnka (garnek musi mieć tą sama średnice co parownik) wlać kilka centymetrów wody, zagotować. Postawić parownik z ryżem (nie może dotykać wody w woku), przykryć wieczkiem, gotować na średnim ogniu 45 minut.
4. Zaraz po ugotowaniu przełożyć ze szmatki na talerz, szmatkę opłukać pod wodą. Gotowy do spożycia lub do przygotowania dania (szczególnie w deserach). Zimny ryż możemy położyć na talerzu i podgrzać na parze w parowniku.

WAGA PRZEDMIOTU: 1020g

UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.

ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży. 

 

Zobacz inne nasze aukcje