Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

[KO] Ryż japoński słodki Mochigome HAKUBAI 2,27kg

21-03-2012, 11:50
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 49 zł     
Użytkownik greenet
numer aukcji: 2214986815
Miejscowość Rzgów k/Łodzi
Zostało sztuk: 4    Wyświetleń: 5   
Koniec: 28-03-2012 09:15:58
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
 
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE:
Produkty do sushi
Sosy
Octy
Owoce i warzywa
Grzyby
Ryż
Makaron
Mąka i chleb
Przyprawy
Cukier
Oleje i tłuszcze
Słodycze i przekąski
Herbata
Napoje
Produkty wegetarianskie
Dania gotowe
Inne produkty spożywcze

PRZYBORY KUCHENNE:
Woki i patelnie
Noże i tasaki
Naczynia i ceramika
Inne przybory kuchenne

KSIĄŻKI:
Książki kucharskie orientalne

Ryż japoński słodki Mochigome
HAKUBAI 2,27kg

SPECJALNY RYŻ DO JAPOŃSKICH DESERÓW!


Japoński ryż słodki (jap. Mochigome) produkcji renomowanej amerykańskiej firmy JFC. Ryż ten przeznaczony jest przede wszystkim do przygotowywania japońskich deserów takich jak Seikhan (czerwony ryż z fasolą Azuki), Ohagi (słodkie kuleczki ryżowe), Sakura Mochi (ciastka ryżowe z kwiatem wiśni) a także innych dań takich jak Okowa (słodki ryż z warzywami). Ryż słodki gotuje się zazwyczaj na parze wtedy ziarna ryżu są całe, jędrne i przeźroczyste, gotowanie w wodzie powoduje, że ryż mocno się rozkleja, tworząc mało apetyczna breję (informacja ta nie jest ze źródeł internetowych tylko z autopsji, po ugotowaniu ryżu na parze byłem na prawdę zaskoczony ryż ten w ogóle nie przypomina ryżu gotowanego na wodzie, różnica jest ogromna na plus dla pary). Skład: 100% ryż japoński słodki Mochigome. Produkcja: JFC USA.  

Gotowanie na parze:
1. Wsypać ryż do garnka, kilkakrotnie przepłukać zimną wodą aż straci ona mleczny kolor. Zalać zimną wodą, kilka centymetrów ponad ryż. Odstawić na 12 godzin (najlepiej jest zostawić zalany ryż na noc).
2. Osączyć ryż, przełożyć do parownika wyłożonego czystą szmatkę (najlepsza jest specjalna tkanina do odciskania sera tzw. muślin, ale dobrze nadaje się tkanina tetrowa taka jak na pieluszki - ja pociąłem pieluszkę mojej córeczki na cztery części:).
3. Do woka lub garnka (garnek musi mieć tą sama średnice, co parownik) wlać kilka centymetrów wody, zagotować. Postawić parownik z ryżem (nie może dotykać wody w woku), przykryć wieczkiem i gotować na średnim ogniu 25 minut.
4. Otworzyć parownik, posolić lekko i kontynuować gotowanie przez kolejne 20 min. Jeżeli woda w garnku kończy się należy jej trochę dolać.
5. Zaraz po ugotowaniu przełożyć ryż ze szmatki na talerz, szmatkę opłukać pod wodą. Ryż słodki jest teraz gotowy do przygotowywania dań na jego bazie.

WAGA PRZEDMIOTU: 2300g

UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.

ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży. 

 

Zobacz inne nasze aukcje