Na zachodzie (również w Polsce) nazwa "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry, angielskie curry powder), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry, angielskie curry paste). Przyprawa Curry przywodzi na myśl przedewszystkim kuchnie indyjską. Niewiele osób wie, że jest bardzo popularne również w Japonii. W XIX w. cesarz japoński nakazał swojemu ludowi zmienić dietę, ponieważ uznał, że są tak mali i chudzi, gdyż spożywają za mało czerwonego mięsa. Dlatego do ryżu zaczęto podawać „curray” czyli wołowinę w gęstym sosie. Dziś japonskie curry kupujemy w tabliczkach – wygląda podobnie jak czekolada i nazywa się „curry roux”. Curry japońskie różni się od hinduskiego – jest łagodniejsze, ma coś ze słodko-kwaśnych smaków chińskich.
Curry ostre. Kostki do przygotowania sosu. Najczęściej stosowana jest do potraw z warzyw i mięsa (wołowiny, jagnięciny, kurczaka) oraz krewetek podawanych z ryżem lub makaronem udon. Wrzucone do garnka z podsmażonym mięsem rozpuszcza się i tworzy gęsty, aromatyczny sos. Warto spróbować. Polecamy!
WAGA DO WYSYŁKI: 0,24kg.
Indeks: J2535
Nazwa magazynowa: Kostki House Java Curry Karakuchi 207g
Nazwa oryginalna: House Java Curry Karakuchi 207g
Producent: Japonia
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,24kg.
Skład: mąka pszenna, cukier, sól, skrobia, proszek curry, cebula, masło orzechowe, pomidory, ser, owocowa pasta, miód, sezamowa pasta, kakao, mleko w proszku, jabłka, kokos, karmel.
Termin przydatności do spożycia: 07.03.2012
Importer: Kuchnie Świata S.A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|