Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

[KŚ] Kamień winny, Cream of tartar, proszek 6x5g

06-07-2015, 0:52
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 9.80 zł      Aktualna cena: 9.80 zł     
Użytkownik kuchnieswiatasa
numer aukcji: 5064322073
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 45    Wyświetleń: 241   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




Kamień winny - CREAM OF TARTAR - 5g


FB

Cream of Tartar [Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus)] to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego.

Jeden oferowany komplet zawiera 6 sztuk po 5 gram Cream of Tartar

Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów.

Historia powstania sięga 7000 lat. Ślady osadu „winnego kamienia” stwierdzono w słojach używanych do produkcji wina, odkrytych w ruinach wsi w północnym Iranie. Nowoczesny proces produkcji Cream of tartar został opracowany przez szwedzkiego chemika CW Scheele w 1769 roku. Jego właściwości badał Jean Baptiste Biot w 1832 roku. Proszek ten ma zdolność obracania światła spolaryzowanego. Oprócz tego, Cream of Tartar spala się niebieskim płomieniem wskazującym na obecność dużej zawartości potasu w soli. Zastosowania i proces przygotowywania zostały później udoskonalone w kuchni francuskiej.

Bezy


Składniki:

- 4 średnie białka jajek
- ¼ łyżeczki Cream of Tartar
- 225g cukru pudru



Przygotowanie:
Podstawową zasadą jest to, że dla każdego białka jaja, należy użyć 55 g cukru pudru. Należy także uważać, kiedy dodać cukier i kiedy przestać ubijać. Cream of tartar działa jako stabilizator, sprawia, że cały proces jest mniej nieprzewidywalny.
Zacznij od podgrzewania piekarnik do 140 ° C
Rozłóż pergamin lub papier do pieczenia na blasze . Wbij białka jajek do dużej, dokładnie oczyszczonej i suchej miski z proszkiem cream of tartar. Jajka muszą mieć temp. Pokojową, nie mogą być prosto z lodówki. Białka muszą być wolne od wszelkich cząstek żółtka. Im więcej miejsca tym lepiej, więc użyj na prawdę dużej miski.
Zacznij ubijając na niskich obrotach, w miarę gęstnienia piany zwiększaj prędkość. Gdy piana będzie bardzo sztywna, można dodać cukier. Białka można „przemiksować”, co zniszczy ich elastyczność , więc należy być ostrożnym . Powinny być gładkie, bez grudek na brzegach .
Dodawaj po 3 łyżki cukru na raz i szybko miksuj po każdym dodaniu . Zatrzymaj gdy masa jest gruba, puszysta i tworzy „szczyty” podczas wyciągania mieszadeł .
Rozkładaj masę na papierze po około 2 czubate łyżki ( powinno wyjść około 8 porcji ), pozostawiając wystarczająco dużo miejsca dla nich aby mogły się trochę rozszerzyć. Cały urok bezów jest w ich „szczytach” więc nie przejmuj się ich wysokością .
Piecz na niskiej półce przez 45-60 minut, aż stwardnieją na zewnątrz, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia z otwartymi drzwiami przez 30 minut aby „doszły” wewnątrz.
Po wyjęciu z piekarnika, podawaj same lub z bitą śmietaną i świerzymi owocami.


cream of tartar cena


WAGA DO WYSYŁKI: 32g

[KŚ] Kamień winny, Cream of tartar, proszek 6x5g


Indeks: V26128
Nazwa magazynowa: Kamień winny - CREAM OF TARTAR - 5g
Nazwa oryginalna: CREAM OF TARTAR - 5g
Waga brutto (waga do wysyłki): 32g
Skład: Winian potasu E336
Producent: Dr Oetker


Kraj pochodzenia: UK


Termin przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy
Opakowanie zbiorcze: 18szt
Importer: Kuchnie Świata S.A.


Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.

Polecane produkty: Panelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealledarmowe panele aukcyjne

Wszystkie prawa zastrzeżone - kopiowanie szablonu, opisu i zdjęć zabronione! KUCHNIE ŚWIATA S.A.